Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finansal hizmetler sektörüne açılan teknoloji devlerine daha sıkı piyasa düzenlemeleri tedbirlerin getirilmesi yönünde çağrılar artıyor.
Financial News’in haberine göre merkez bankaları ve finansal düzenleyicilerden oluşan bir konsorsiyum olan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan bir makalede, ödemeler ve diğer bankacılık alanlarında kritik rol oynayan teknoloji şirketlerinin geleneksel piyasa risklerinin ötesindeki sorunlara yol açabileceğine dikkat çekildi. BIS makalesinde bu şirketlerin daha sıkı bir düzenleyici tedbirlere tabi tutulması gerektiği belirtildi.
Bankalar ve sigorta şirketleri genellikle finansal sistemin önemli oyuncuları olarak gösterilirler. Ancak makaleye göre, çoğu ülkedeki piyasa düzenlemeleri "büyük teknoloji şirketlerinin operasyonlarının potansiyel sistemik etkisini ve büyük teknolojinin gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin finans sektörüne taşmasıyla oluşacak etkileri" ele almıyor. BIS merkez bankalarının büyük teknoloji şirketlerine yönelik spesifik güvenli önlemleri almalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Finansal teknoloji firmaları son yıllarda muazzam ölçekte büyüdü. Fintek firmaları, ödemeleri finansal sistem üzerinden işlemek ve tüketicilere ve işletmelere kredi sağlamak da dahil olmak üzere geleneksel olarak bankalar tarafından üstlenilen alanlarda önemli oyuncular haline geldi.
Ödeme şirketi Square, Pazar günü Afterpay'i yaklaşık 29 milyar dolara satın aldığını açıkladı. Söz konusu anlaşma bu alanda yapılan en büyük satın alma sözleşmesini ifade ediyor. Değerinin altında hisselere yönelen yatırımcılar açısından fintek şirketlerine bakıldığında ise çok daha farklı bir tablo öne çıkıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ödeme sistemleri şirketi Paypal, yaklaşık 325 milyar dolarlık piyasa değeriyle ABD’nin en büyük ikinci bankası Bank of America ile ortalama aynı piyasa değerine sahip.
Fintek şirketleri aynı zamanda ulusal piyasa düzenleyicisi kurumları piyasa kurallarını gerçek zamanlı olarak yeniden yazma konusunda da zorluyor. Çinli fintek devi Ant Group’un geçen Kasım ayındaki dev halka arzı Pekin yönetimi tarafından iptal edilmişti.
BIS raporuna göre teknoloji şirketlerinin finansal hizmetler sektöründe bulunması finansal riskler ve tüketicinin korunması konuları dışında veri yönetimi ve anti-tröst konularında da soru işaretleri yaratıyor. Makaleye göre fintek devleri finansal sistemin çekirdeğinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Kredi ve likidite riski gibi sorunlarla başa çıkmak için mevcut kuralların finteklerin düzenlenmesinde yetersiz kalabileceğini belirten araştırmada, merkez bankalarının rekabet ve veri gizliliği konularında devlet kurumlarıyla daha yakın çalışması gereğini vurguladı.
Genellikle merkez bankalarının merkez bankası olarak adlandırılan BIS, dünya çapında tutarlı finansal düzenlemelerin geliştirilmesini koordine eder. BIS piyasa düzenlemeleri dayatmak için doğrudan yetkiye sahip olmamasına karşın, küresel çapta finansal düzenlemeler konularında etkili bir hakem sorumluluğuna sahip olarak kabul edilir. Pazartesi günü yayınlanan makale BIS personeli tarafından yazılmasına karşın, örgüt tarafından alınan belirli bir politika pozisyonunu temsil etmiyor.
Tahvil fonlarındaki büyük risk
Yeni nesil bankalar limit aşım ücretine savaş açıyor
Küresel reklamcılık sektörü 1 trilyon doları aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.