Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’li girişimci Jack Dorsey tarafından kurulan fintek şirketi Square, şimdi al sonra öde sistemi giderek popülerlik kazanırken, hisselerinin 29 milyar dolarlık kısmıyla bu ödeme sistemini sunan Afterpay’i satın aldığını açıkladı. Avusturalya’nın fintek şirketi Afterpay tüketiciler tarafından, aylık taksitlerle alışveriş yapmak için kullanılıyor. Afterpay hissedarları ise satın alan şirketin yaklaşık beşte birine sahip olacak.
Pandeminin en büyük kazananlarından biri olan Square’in hisse fiyatları, ödeme sektöründe yakaladığı başarıyla birlikte son iki yılda neredeyse ikiye katlandı. Sektörde yeni teknolojileriyle öne çıkan şirketler geleneksel bankalardan pazar payı çalmaya devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre Afterpay’i satın almasıyla daha da büyüyen Square ise geleneksel bankalarla rekabet eden yeni nesil bankaların liderliğini üstlenecek.
Şimdi al sonra öde, ödeme fintekleri arasında en popüler sektör. Bu alanda Afterpay Klarna ve Affirm ile rekabet ediyor. Geleneksel bankaların marka isimleri ve networkleri bir zamanlar olduğu gibi rekabet bariyeri oluşturmuyor. Square orta ölçekli perakendecilere sağladığı ödeme donanımı sistemleriyle biliniyor. Ancak şirketin tüketiciler için geliştirdiği mobil uygulaması Cash App de hızla popülerlik kazandı.
Uygulama kullanıcılara para transferi yapma, hisse ve kripto para alım satımı yapma ve bankacılık işlemlerini gerçekleştirme imkanı tanıyor. Square Afterpay’i hem satıcı hem de tüketici segmentlerinde entegre edebileceğini açıkladı. Şirket bu şekilde kendi ağının etkisini artıracak. Haziran ayında sona eren bir yılda Afterpay 700 milyon dolar gelir elde etti. Bu rakam ise 40 katın üzerinde işlem çarpanına işaret ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Square’in 110 milyar dolarlık piyasa değeri ise dev bankalar arasında yer alan Citigroup’un piyasa değerine yakın.
Şirketin hisselerini kullanarak bu devasa satın alımı gerçekleştirmesi ise hisse fiyatındaki büyük artışla mümkün oldu. Birçok finansal hizmetler start-up’ının perde arkasında, geleneksel bankaların sağladığı hizmetlere ihtiyaç duyuyor olmaları var.
Afterpay gibi kredi fintekleri bunun örneklerinden bir tanesi. Bu şirketler müşterilerine hizmet sunmak için ihtiyaç duydukları fonlar için kredi kurumlarına ihtiyaç duyuyor. Bu tür finteklerin avantajı ise sundukları mobil uygulamaların, JPMorgan Chase gibi dev bankalarla herhangi bir bağlılığı bulunmayan yeni jenerasyonlarla bağ kurmasını kolaylaştırması. Square’in değerlemesi ise olgunlaşmış bir şirkete kıyasla oldukça anlamsız.
Şirket hisselerinin fiyatının tahmin edilen 2021 gelirlerine oranı 150 kat. Bu rakam ise yatırımcılar arasında Square’in geleneksel bankalardan devasa oranda pazar payı alabileceği inancını yansıtıyor. Bu inanç güçlendikçe, Square’in bu vizyonu gerçekleştirmesi için gerekli olan kaynaklar artıyor.
Binance'e yeni yasak: HSBC'den
Bitcoin ticaret platformu ödeme sektörüne güçlü girdi
Fintek şirketlerine finansal denetim sıkılaşacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.