Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amazon fintek devi Affirm ile müşterilerinin fintek hizmetlerine erişim sağlayabilmesi için bir işbirliği kurduğunu açıkladı. Affirm’ün sunduğu ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) hizmeti, Amazon müşterilerinin alışverişlerini taksitlendirmesine imkan tanıyacak. Bu ayın ilk günlerinde ise Square 29 milyar dolara Afterpay’i satın aldığını açıklamıştı. Affirm ve Afterpay gibi BNPL hizmeti sağlayıcılar, taksitli alışverişi oldukça sade ve dijital bir hale getirdi. BNPL giderek büyüyen bir alan.
McKinsey fintek şirketlerinin bu uygulamayla birlikte geleneksel finans kurumlarının yıllık 8 ila 10 milyar dolar gelirini elinden aldığını tahmin ediyor. Forbes’un haberine göre BNPL hizmeti sunan şirketler finansal hizmetlerin ilerlemesinde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Peki BNPL şirketlerinin yükselişi ve Amazon gibi dev şirketlerle gerçekleştirilen işbirlikleri fintek sektörünün geleceği için ne anlama geliyor?
1. BNPL bankacılık hizmetlerine erişemeyenler için önemli
ABD’de BNPL uygulaması oldukça bol bulunan geleneksel kredi kaynaklarını hedef alıyor. Gelişmekte olan ülkelerde BNPL şirketleri müşteriler için alternatif bir finansman sağlıyor. Zira dünyanın birçok bölümünde herkes krediye kolaylıkla ulaşamıyor. 1,7 milyarın üzerinde insan bankacılık hizmetlerine erişemiyor ve benzer bir rakam bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor.
BNPL platformları ise bu kişilere çok daha düşük maliyetli ve alternatif bir finansman olanağı sağlıyor. Birçok gelişen pazarda e-ticaret henüz tam anlamıyla gelişmiş değil. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Latin Amerika’da e-ticaret kullanımı yaklaşık %5. Birçok kullanıcı için dijital alışverişe yönelik engellerden bir tanesi dijital ödemeler. BNPL şirketleri de kullanıcıların dijital ekosistemlerde yer almasına olanak tanıyor.
2. BNPL şaşırtıcı ağ etkileri ortaya çıkaracak
BNPL uygulamasının belki de en büyük uzun vadeli potansiyeli, kapsamlı ağ etkileri. BNPL şirketleri müşteri ilişkilerini inşa ederek ve alandaki varlığını genişleterek müşterilerin satın alım deneyimlerini tek bir odak noktasında toplayabilir. Müşteri ilişkileri bu nedenle daha büyük krediler, ürün garantileri, sigorta gibi birçok finansal ürünün de aynı platform üzerinden satın alınabilmesine imkan tanıyabilir.
En büyük fırsat ise bu işlemlerin kart ağları dışında gerçekleşiyor olması. BNPL sağlayıcıları alternatif bir ödeme alanı ortaya çıkarıyor. Kart ödemelerinin oldukça pahalı olduğu batı ülkelerinde bu durum oldukça önemli. Ancak kart kullanımının düşük seviyelerde olduğu ülkelerde de BNPL şirketlerinin dönüştürücü bir etkisi olabilir.
3. BNPL kredi yapısı başka alanlara da entegre edilecek
Uzun süredir gömülü (embedded) finansal ürün ve hizmetlerin yükselişinden bahsediliyor. Benzer bir şekilde BNPL hizmetinin de gömülü bir şekilde diğer finansal platformlarda yer alacağı tahmin ediliyor. Amazon bunu Affirm ile işbirliği kurarak gerçekleştiriyor. Diğer pazarlarda ise farklı platformlar BNPL hizmetini, entegre edebilir.
Aynı zamanda BNPL hizmetinin kredi kartlarının da bir özelliği haline gelmesi bekleniyor. Şimdiden Amex ve diğer kredi kartları müşterilerine taksitli ödeme planları yaratma hizmeti sunmaya başladı. Daha önce oldukça pahalı olan kredi kartları, BNPL hizmetinin sağladığı düşük maliyetli taksitlendirme hizmetiyle birlikte rekabet edebilmek için daha uygun fiyatlı alternatifler sunmaya yöneldi.
Bir ülke daha dijital paraya geçiyor
Bankacılar iklim değişikliği riskini değerlendiriyor
Uber’e 1 milyar dolarlık talip çıktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.