<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFintek devlerinden Klarna’ya büyük tepki----

Fintek devlerinden Klarna’ya büyük tepki

Fintek devlerinden Klarna’ya büyük tepki
26 Mayıs 2022 - 16:06 www.finansingundemi.com

Krizi gerekçe göstererek personelinin yüzde 10’unu işten çıkaracağını açıklayan Klarna’ya diğer büyük fintek firmalarından tepki yağıyor. Klarna’nın işletme modelini eleştiren fintek firmaları arasında işe alım ilanı açanlar dahi var

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü Avrupa’nın halka arz olmayan en büyük şirketi Klarna çalışanlarının %10’unu işten çıkaracağını açıklamıştı. Fintek şirketindeki işten çıkarmalar finans sektörüne ilişkin karamsar bir havaya sebep olmuştu. Ancak CNBC’nin haberine göre tüm fintek şirketleri işten çıkarmaya gitmiyor. Üstelik bazı fintek devleri Klarna’nın işten çıkarmalarını fırsat bilerek yeni işe alım planları açıkladı.

33 Milyar dolarlık dijital bankacılık girişimi Revolut, fintek şirketinin aktif bir şekilde işe alım yaptığını açıkladı ve internet sitesi üzerinden 250 açık pozisyonu listeledi. Londra merkezli para transferi firması Wise’ın CEO’su Kristo Kaarman personelini işten çıkaran firmaların “farklı bir yerde” olduğunu söyledi.

Kaarman Çarşamba günü Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Wise'ı kârlı bir uzun vadeli şirket olarak inşa etmek için harcadığımız yıllar şimdi karşılığını veriyor. Uluslararası bankacılığa o kadar çok talep var ki bu yapıya uygun yeterince hızlı alım yapamıyoruz” dedi.

Almanya merkezli dijital banka N26 da “çalışan sayısını azaltmak için mevcut bir planı olmadığını” açıkladı. Firma en son 9 milyar dolar değere ulaşmıştı. N26 sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Ürün, teknoloji, uyumluluk ve finansal suçların önlenmesine odaklanarak ekibimizi büyütmek için stratejik yatırımlar yapmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu açıklamalar Klarna’nın durumu ile keskin bir tezat oluşturuyor. Şimdi al sonra öde (BNPL) modelini benimseyen Klarna pazartesi günü yaptığı açıklamada 700’ün üzerinde çalışanın işine son vereceğini belirtmişti. Klarna CEO’su işten çıkarmalara sebep olarak küresel ekonomide yaşanan krizleri göstermişti.

Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor

Robinhood ve Better.com gibi diğer bazı finansal teknoloji firmaları da bu yıl personel sayısını azaltmak ve maliyetleri dengelemek için önlemler aldı.

Dijital finans, Kovid salgını süresince büyük bir rüzgarı arkasına almıştı. Kapanmalar sebebiyle dışarı çıkamayan insanlar ödeme yapmak, kredi başvurusunda bulunmak ve hisse senedi ticareti yapmak için çevrimiçi kanallara yönelmişti. Ancak sektör, Ukrayna'daki savaş, yükselen enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle 2022’de büyük bir darbe aldı. Tüm bu makroekonomik krizlerin ardı ardına gelmesi yatırımcıların fintek firmalarındaki yüksek değerlemeleri sorgulamasına neden oldu.

Örneğin Wise, Temmuz 2021'de borsalarda listelenmesinden bu yana piyasa değerinin yaklaşık üçte ikisini kaybetti.

İngiltere merkezli internet bankası OakNorth'un CEO'su Rishi Khosla, fintek alanında "büyük baloncuklar" olduğunu konusunda uyarıyor. BNPL'nin büyük ölçüde "düzenleyici arbitraj" sayesinde gelişmesine izin verildiğini söyledi. Khosla, "Nihayetinde, düzenleme onları yakalayacak ve bu nedenle bu fırsat devam etmeyecek" dedi.

Robinhood’un karanlık yüzü

 

Banka fintek rekabetini faiz oranları belirleyecek

 

Fintek sektöründe dönüm noktası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)