Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındık üreticilerinin rekolte ve fiyatın açıklanmasını beklediklerini belirterek, "Bizim üretici olarak fiyat beklentimiz 14-15 lira. Üreticinin masrafları, mazot ve harmanlama giderlerimiz ortada. Bunlar bu şekildeyken 14-15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değil. Kimseyi rahatsız edici bir rakam da değil." dedi.
Başaran, fındıkta bakım işlemlerinin tamamlandığını, hasat için son çalışmaların yapıldığını söyledi.
Fındık üreticisinin bir belirsizlik içinde olduğunu dile getiren Başaran, şöyle devam etti:
"Fındıkta iki önemli nokta var. Biri rekolte, diğeri fiyat. Rekoltenin çok yüksek olduğu dönemlerde birçok kesimden rekolte tahmini yapılıyordu ama bu yıl bir türlü rekolte açıklanmadı. Biz tahminleri ve sonuçları aşağı yukarı bilmemize rağmen resmi olarak böyle bir hakkımız olmadığı için açıklama yapamıyoruz. Resmi olarak bu tahminleri yapacak kurum Türkiye İstatistik Kurumudur. Fındık hasadına çok az bir zaman kalmasına rağmen halen piyasada fiyat oluşmamış. Rekolte açıklanması ve fiyat beklentisi var çiftçilerde. Şu an insanlar fındık bahçesinde çalışıyor fakat hasat edecekleri ürünü ne kadara satacaklarını bilmiyor. Bu muğlak durumun ortadan kalkması lazım. 'Fındık serbest piyasa şartlarında belirlenecek.' denildi ve öyle oluyor ama her ne kadar serbest piyasa şartlarında belirlenecek olsa da üstü kapalı ve belirsiz bir ortamın olmaması lazım."
"Fiyat beklentimiz 14-15 lira"
Fındıkta önemli oranda rekolte kaybı olduğunu söyleyen Başaran, "Hem Batı Karadeniz hem de Doğu Karadeniz'de haziran ayının ortalarında bahçede gördüğümüz fındığı şu an göremiyoruz. Büyük bir rekolte kaybı söz konusu. Çiftçilerimiz hasat öncesi hazırlıklarını yaptılar. Bunların hepsi bir maliyet ama çiftçi fiyat bilmiyor." diye konuştu.
Başaran, şunları kaydetti:
"Bizim üretici olarak fiyat beklentimiz 14-15 lira. Bu yüksek bir beklenti değil, maliyetlere baktığımızda fındık için çok yüksek bir rakam değil. Üreticinin masrafları, mazot ve diğer harmanlama giderlerimiz ortada. Bunlar bu şekildeyken 14-15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değil. Kimseyi rahatsız edici bir rakam da değil."
Başaran, üreticinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için piyasada bu rakamın oluşması gerektiğini vurguladı.
Rekolte yüksek iken hemen rekolteyi ve fiyatı açıklıyorlar,rekolte yok ama hala açıklanmıyor,ya bu çiftçi ölsün ya.ülkede ne sanayi kaldı,ne tarım kaldı,tl geçen yıla göre cebimizde %25 değer kaybı yaşadı,herşeye zam, ALLAH bu milletin yardımcısı olsun
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.