Finanstan sanatın kalbine
Sanatın Anadolu Yakası’ndaki kalbi olmaya aday Cemil Topuzlu Caddesi yeni bir sanat galerisine daha kavuştu
Sanatın Anadolu Yakası’ndaki kalbi olmaya aday Cemil Topuzlu Caddesi yeni bir sanat galerisine daha kavuştu. Sanatla iç içe yaşayan finans kökenli iki kadın girişimci tarafından hayata geçirilen Galeri ARK; farklı sesleri, renkleri, eserleri sanatseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.
“Sanat; çoğu kez insanın uzaktan baktığı, anlayamamaktan korktuğu, bireyselliğinden ayrıştırdığı bir olgu olarak algılanıyor. Halbuki öz benliğinin, bazen keşfine çıkamadığı hayal gücünün, estetik tavrının, varlığının aydınlık ve karanlık yüzünün kısacası insanın ve yaşamın apaçık yansımasıdır sanat. Buna rağmen, insanlar bir galerinin kapısından girmeye, bir sergiyi gezmeye çekiniyorlar. Oysa sanat kitlesiyle ve dolayısıyla aynası olduğu insanla buluştuğu zaman daha anlamlı…” Bu sözlerin sahibi, kariyerine finans alanında başlayıp içindeki yaratıcılık aşkını sanatla buluşturan Deniz Berkol. Berkol, kendisi gibi finans alanında uzun yıllar çalışan Duygu Uğur ile Cemil Topuzlu Caddesi’nde açtıkları Galeri ARK’ta iddialı ve farklı projelere imza atmaya hazırlanıyor. 24 Nisan’dan bu yana, sokak resimlerini galerilere taşıyan ressam Harun Antakyalı’nın kişisel sergisine ev sahipliği yapan Galeri ARK, özgün işlerin sergileneceği bir mekan olacağının sinyallerini veriyor.
Galeri ARK’ın kurucu ortaklarından Deniz Berkol Koç Üniversitesi’nde ekonomi eğitimini tamamladıktan sonra finans alanında başladığı kariyerine ara vererek ABD’ye yerleşti ve New Orleans’ta iç mimari okudu. Burada iç mimar olarak devam ettiği iş hayatına Türkiye’ye dönüşüyle bambaşka bir yön verdi: “ABD’ye gittiğim dönemde İstanbul’un nüfusu yaklaşık 12 milyondu. ABD’de 450 bin nüfuslu bir şehir olan New Orleans’ta yaşamaya başladım. Orada her sokakta sanat galerisi, festivaller ve sanat etkinlikleri vardı. İstanbul ile kıyaslanmayacak kadar sanat ile iç içe bir kentti. Doğma büyüme Kadıköylü olarak, neden Kadıköy de sanat etkinlikleriyle anılan bir semt olmasın diye düşündüm.” Türkiye’ye döndükten sonra, hayalini kurduğu sanat galerisini açmaya karar veren Deniz Berkol ile uzun yıllar TSKB’de çalışan, pek çok İngilizce eseri Türkçeye kazandıran, 50'yi aşkın kitap çevirisi yapan ve 20 yıl boyunca kendi galerisinde sanatseverlere hizmet veren Duygu Uğur’un yolları kesişti.
Mehmet Güleryüz gibi usta isimlerle uzun yıllar çalışan, bugüne kadar 8 kişisel pek çok da karma sergi açan, Deniz Berkol’un annesi ressam Semra Kurukahveci Göney’in danışmanlığını yaptığı Galeri ARK, Anadolu Yakası’na yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. TED Ankara Koleji’nde Eşref Üren ve Turgut Zaim’in öğrencilerinden Duygu Uğur ise şöyle söylüyor: “Amacımız çağdaş sanatın heyecan verici, dikkat çekici yaratımlarına özgür bir mekan sunmak. Bu; usta bir fırçaya da ait olabilir, orijinal işlere imza atan genç bir yeteneğe de...”
Özgün işlerin ulaşılabilir adresi ve farklı projelerin sanatseverlerle buluşma noktası olmayı hedefleyen Galeri ARK’ta, halen devam eden Harun Antakyalı sergisi 24 Mayıs’a kadar gezilebilir.