BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFİNANSI 'TEK ÇATI'DA TOPLAYACAK TASARI MECLİS'TE ----

FİNANSI 'TEK ÇATI'DA TOPLAYACAK TASARI MECLİS'TE

FİNANSI 'TEK ÇATI'DA TOPLAYACAK TASARI MECLİS'TE
12 Mayıs 2009 - 00:57 www.finansgundem.com

Ekonomist Dergisi'nin haberine göre finans sektörünü 'tek çatı'da toplayacak yasa tasarısı Meclis'te. Peki bu tasarıya göre sektörü neler bekliyor?

Finans sektörünü “tek çatı”da toplayacak tasarı Meclis’te Global krizden sonra dünya genelinde krize neden olduğu için finans sektörünün nasıl kontrol edileceği tartışılıyor. Bunun için mevcut kurumların yeniden yapılandırılmasından tutun, yeni kurumların oluşturulmasına kadar çeşitli öneriler tartışılıyor. Türkiye ise 2001 krizinden sonra oluşturulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bu konuda önemli bir adım attı. Geçen yıl ise faktoring ve leasing sektörü de BDDK’ya bağlanarak, bu konuda önemli bir adım daha atıldı. Son günlerde hazırlanan yeni bir kanun tasarısıyla bu konuda bir adım daha atılıyor. Hazırlanan bu kanun taslağıyla leasing, faktoring ve tüketici finansman şirket faaliyetlerinin tek bir kanun çatısı altında toplanması amaçlanıyor. Böylece finans sektörünün faaliyetlerinin bir bütün olarak güvenilir ve etkin şekilde sürdürülmesi hedefleniyor. Finans sektörünü “tek çatı" altında toplamayı amaçlayan kanun tasarısı, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Peki bu yeni tasarı ne gibi değişiklikleri içeriyor? Bilindiği gibi bankacılık dışında leasing, faktoring ve tüketici finansman şirketi kurmak için BDDK’dan izin almak gerekiyor. Yeni tasarıya göre kuruluş izninin yanı sıra faaliyet için de BDDK'dan izin alınması gerekecek. En önemli değişikliklerden biri de Türkiye Bankalar Birliği (TBB) gibi tüzel kişiliği olan, kamu kurumu niteliğinde Finansal Kiralama Şirketleri Birliği, Faktoring Şirketleri Birliği ve Finansman Şirketleri Birliği kurulacak. Bilindiği gibi mevcut düzenlemede bu sektörler kendi kurdukları dernekler tarafından temsil ediliyor ve kamu kurumu olma nitelikleri yok. Yeni taslaktaki düzenlemelerden biri de faktoring şirketlerinin teminat mektubu veremeyecek olmasını içeriyor. Ayrıca bütünleyici parça veya eklenti niteliklerine bakılmaksızın asli niteliğini koruyan her mal, tek başına finansal kiralama sözleşmesinin konusu olabilecek. Yurt dışından yapılacak finansal kiralama sözleşmeleri de Finansal Kiralama Şirketleri Birliğince tescil edilecek. Sigorta primlerini kiracı ödeyecek, sözleşme, sözleşme süresinin dolması, kiracının iflası, ölümü veya fiil ehliyetini kaybetmesi hallerinde kendiliğinden sona erecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)