<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansbank'ın satışı bankacıları rahatlattı!----

Finansbank'ın satışı bankacıları rahatlattı!

Finansbank'ın satışı bankacıları rahatlattı!
28 Aralık 2015 - 11:46 www.finansingundemi.com

Finansbank'ın satışıyla ilgili hiç konuşulmayan iki ayrıntı...

Finansbank'ın satışıyla ilgili görüşme maratonu sona erdi ve beklenildiği gibi Qatar National Bank (QNB) bankanın yeni sahibi oldu. Katarlı finans kuruluşu, bankanın yüzde 99,81 hissesi için ana hissedar Yunanlı National Bank of Greece'e (NBG) 2,7 milyar euro ödeyecek.
Bu bilgiler zaten gazetelerde geniş bir şekilde yer aldı. Yer almayan iki önemli ayrıntı Ekonomist dergisinde yeraldı. Birincisi, iki hafta önce 'bilgi odası'ndan çıkan Katarlı kuruluş neden masaya geri döndü? Bazı yatırım bankacıları bunun taktik bir çekiliş olduğu görüşünde. Bilindiği gibi, Finansbank ile ilk etapta Katarlı kuruluşun yanı sıra Garanti Bankası'nın ana hissedarı İspanyol BBVA, bankanın kurucusu Hüsnü Özyeğin ve Yapı Kredi Bankası da ilgilenmişti. Ancak bilgi odasından ilk çekilen Yapı Kredi olmuştu. Ardından Hüsnü Özyeğin ve BBVA çekildi ve pazarlık masasından kalan tek kuruluş oldu. Strateji veya 'oyun teorisi' karışımı bu girişimin bir hafta sonrasında Katarlı kuruluş masada yerini aldı ve Yunanlı hissedarla el sıkıştı.

İkincisi, fiyata ilişkin tartışmalar. Evet, Finansbank, Nisan 2006'da Hüsnü Özyeğin tarafından Yunanlı NBG'ye 5,5 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden satılmıştı.
Anımsayacak olursak, Özyeğin, çoğunluk hisseyi devrederek 2,8 milyar dolar almıştı. Ancak NBG, Finansbank'ın Rusya, Romanya ve Hollanda'daki bankalarını satın almamış ve bu iştirakleri 600 milyon dolar karşılığında Fiba Grubu'na devretmişti.

Nitekim Özyeğin, yurtdışındaki finans yatırımlarının Türkiye ayağını kurmak için bugün Fibabanka adını alan Milenium Bank'ı satın almıştı.

Sonuçta, devir bedelinin ilk satışa göre neredeyse yarı fiyatı olduğuna dikkat çekiliyor. Bugün Türkiye piyasasında neredeyse bütün bankaların çarpanları 1 veya altında seyrediyor. Bu yüzden satış bedelinin düşük olmadığına dikkat çekiliyor. Yabancı bir bankanın yönetim kurulu üyesi, "İyi bir satış rakamı olduğunu düşünüyorum. Düşük diyen varsa, yanılıyor" diyor.

Aynı bankacı, satışta ince bir ayrıntıya dikkat çekiyor. O da Finansbank'taki sermaye benzeri kredinin 1 milyar Euro olması. Satış sözleşmesinde bu tutarın bir yıl içinde geri ödenmesi var. Dolayısıyla Katarlı kuruluş bir yıl içinde 1 milyar euroluk sermaye benzeri krediyi Yunanlı hissedara ödeyecek. Sonuçta Yunanlı Finans kuruluşunun bu satıştan sağlayacağı nakit girdi 2,7 milyar Euro değil 3,7 milyar Euro olacak. Katarlı kuruluş da ödeme için bankanın içine 1 milyar Euro daha kaynak aktaracak.

Finansbank'ı Katarlı kuruluşun satın alması Türk bankacıları rahatlattı. Neden mi? Bir bankacı yanıtı şöyle veriyor: "Şubeler kapanmaktan, binlerce bankacı işsiz kalmaktan kurtuldu." Talipli bankaların şubeler üzerine yaptığı analizde, yüzde 80'ler düzeyinde bir yakınlık ve çakışma ortaya çıkmış. Türkçesi, bir satın alma durumunda, Finansbank'ın şubelerinin yüzde 80'i mevcut şubelerle birleştirilecekti. (EKONOMİST DERGİSİ)
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)