Finansbank, Yunanistan'a para gönderdi mi?
Ömer Aras, bankanın ana hissedarı NBGnin ülkesi Yunanistandaki sıkıntılar nedeniyle çıkan söylentilere yanıt verdi
Kadife Şahin
Yunanistanın en büyük bankası National Bank of Greecein (NBG) sahibi olduğu Finansbankın Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, komşu ülkenin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle çıkan söylentilere ilişkin olarak NBGye bir para transferi yapılmadığını söyledi.
Finansbankın normal faaliyetlerini yürüttüğünü ve hissedarı olan NBGnin ülkesindeki sorunlar yüzünden Türkiyedeki hedeflerinde bir değişikliğe gitmediğini ifade eden Aras, bankanın bugüne değin elde ettiği kardan tek lira temüttü dağıtılmadığını, özsermayeye eklenerek büyümesinin desteklendiğini belirtti.
Finansbank Yönetim kurulu Başkanı Aras, Finansbank kendi sermayesi üzerinden belli bir getiriyle başarısını sürdürüyor. Finansbank karlılığını devam ettiriyor. Yunanistandaki kriz nedeniyle gerek NBGnin gerek diğer bankaların bölgelerindeki karlılıkları düştüğü için göreceli olarak Finansbankın grup içinde ki karı daha yüksekmiş gözüküyor. Finansbank elde ettiği karlarından bir lira dahi temettü dağıtmış değil. Dağıtmayı da planlamıyor. Karın tamamı özkaynağa ilave edilerek Finansbankın Türkiyedeki büyümesi destekleniyor. Dolayısıyla buradan herhangi bir şekilde kar transferi söz konusu değil. Piyasada çıkan söylentiler gereksiz spekülasyonlardır dedi. Aras sorularımızı yanıtladı.
Yunanistandaki gelişmeler sizi endişelendiriyor mu?
Yunanistanda yaşananlar aslında sadece Yunanistana ait sorunlar değil. Bu sorunlar bütçe açıklarının büyütülmesi nedeniyle Avrupadaki bir çok ülkede var. İspanya, Portekiz, İngiltere, İtalya gibi ülkeler de bu sıkıntıları yaşıyorlar. Yunanistan Avrupa Birliği ve IMFnin desteğiyle likiditesini sağladı.
Bizim ortağımız olan NBG Yunanistanın en büyük bankası. İş Bankası, Ziraat Bankası konumda olan bir banka. Dolayısıyla bu tip büyük bankaların bu tür büyük krizlerde de göreceli olarak bir avantajı var. Bu bakımdan bizle ilgili bir sıkıntı yok. NBG Finansbankta hissedar konumunda. Biz burada NBGnin bir şubesi olarak hareket etmiyoruz. Finansbank Türkiyede bir Türk bankası olarak faaliyetlerini yürütüyor. BDDKnın denetimi altındayız ve son derece de sağlıklı bir bilançomuz var. Büyüyor, etkinliğimizi sürdürüyoruz. Bizim 2010 bütçesindeki hedeflerimiz de sektör ortalamasının üstünde bir büyümeyi hedefliyor. Açıklanan ilk çeyrek rakamlarınımız da bunu teyit ediyor.
BDDK banka bonusu çıkarmanıza izin vermedi. Bu piyasada ana hissedarınız NBGnin ülkesi Yunanistandaki sıkıntılara bağlı yorumlara yol açtı...
Bono ihraç etmemize BDDKnın onay vermemesinin hissedarımızın ülkesindeki sorunlara bağlanmasını tamamen gereksiz spekülasyonlar olarak görüyorum. Özel sektör tahvil piyasasının Türkiyede gelişmesi için bankaların bu işe girmesi lazım. Bunun da belli bir zamanı var. BDDK bunun şu an için zamanlamasının ve altyapısının hazır olmadığı düşüncesiyle bunu bir süre için erteledi. BDDKnın bu kararının sadece Finansbankla değil, bütün ticari bankalarla ilgili bir karar. Bu tip şeyleri birbirine bağlamanın bir anlamı yok. Türkiyede tahvil piyasanın gelişmesi lazım. İstanbul uluslararası bir finans merkezi olacaksa, bunun yegane kriteri sermaye piyasalarının yani İMKBnin gelişmesidir. Hisse senedi piyasasının, aynı zamanda sabit getirili menkul kıymetler piyasasının gelişmesidir. İMKB bugün çok önemli bir atılım içinde. Halka arzları destekliyor.
Ama hisse senedi bunun bir bacağıdır. İkinci bacağı da sabit getirili menkul kıymetler dediğimiz tahvil ve bono piyasasıdır. Bu maalesef Türkiyede bugüne kadar gelişmiş değil. Bunun gelişmesi şart. Bunun için de ticari bankaların ihraçcı olarak devreye girmeleri gerekiyor.
İstanbulun uluslararası finans merkezi olabilmesi için sermaye piyasasının gelişmesi şart. Sermaye piyasası olmayan finans merkezi olamaz. Bu kadar basit. Bugün ciddi bir borsası olmayan uluslararası bir finans merkezi yok. Londraya New Yorka, Tokyaya bakalım, bütün bu piyasalar böyle gelişmiş. En önemli faktör küçük yatırımcıyı korumak. Küçük yatırımcıyı koruyarak güven yaratırsınız. Yoksa fiziki olarak bankaların genel müdürlükleri Ankaraya geldi, İstanbula gitti şeklinde değil. Esas olan sermaye piyasalarının gelişmesidir.
Diğer bankalar nasıl denetleniyorsa biz de öyle denetleniyoruz
Şu günlerde BDDK tarafından farklı bir denetime tabii tutuluyor musunuz?
BDDK, 2001 ve 2002 krizinden sonra Türkiyede bankacılık sektöründe son derece etkin bir şeklinde denetim yapıyor. Bütün bankaları her an, en ufak detayına kadar, her konuyla ilgili olabilecek muhtemel risklere karşı denetliyor.
Murakıplar nezdinde günlük, haftalık raporlar şeklinde denetim yapıyor. Ve sunumda bulunuluyor. Dolayısıyla BDDK herhangi bir banka veya Finansbankı değil, tüm sistemi etkin bir şekilde denetlediği için bizdeki bütün gelişmeleri de anında günlük olarak takip ediyor. Bu bakımdan özel bir takip yok.
MİLLİYET