Finansbank’ın yeni iş fikirlerini desteklemek üzere başlattığı 'Geleceğin Patronları yarışması 10 Ekim’de' yapılan bir finalle sonuçlandı. Genç girişimciler, yaptıkları son sunumlarda, jüriyi ikna etmek için ter döktü. İş dünyasının başarılı girişimcilerinden ve akademisyenlerden oluşan jüri, birbirinden ilginç iş fikirleri arasında seçim yapmakta zorlandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda, Anchora Games projesiyle Hakan Emre Öztürk, kARTon projesiyle Onur Kuru ve Ömer Faruk Kahya ekibi, MindWorks projesiyle Emir Anıl Özen, Erdinç İşbilir, Tuna Çakar, Erkin Kınıklı ekibi, 50.000 TL’lik işletme sermayesi ödülüne layık görüldü. Kalan 7 iş fikri sahibi ise başvurmaları halinde özel koşullar ile kredi kullanma imkanına kullanmaya hak kazandı.
Mayıs ayında başlayan ve genç girişimcilerden büyük ilgi gören yarışmaya 3 bin 500’e yakın proje başvurdu. Binlerce proje arasından sıyrılmayı başararak finale kalan 10 girişimci, Markafoni’nin kurucularından Ahmet Emre Sarı, Melek Girişimci ve Şirket Ortağım portalının kurucusu Mehmet Buldurgan, Bilkent Üniversitesi Girişimci Merkezi Başkanı Örsan Örge, Bilkent Üniversitesi’nden Yrd.Doç. Dr. Itır Göğüş, 3TS Capital Partners Yatırım Müdürü Elbruz Yılmaz, 212 Capital Partners’den Dilek Dayındarlı, INVENTRAM Genel Müdürü Cem Sosyal ve Finansbank Perakende Krediler Tahsis Direktörü Erdoğan Köse’den oluşan Büyük Jüri tarafından değerlendirildi.
Jüri, girişimci adaylarını değerlendirirken, iş fikrinin ve potansiyelini, fikrin yöneldiği pazarın büyüme potansiyelini, fikrin yenilikçilik ve farklılığını, iş modelinin tutarlılığı ve ölçeklendirilebilirliğini, fikir sahibi takımın yetkinlik ve tecrübelerini, finansal kaynakların işin gelişimi için nasıl kullanılacağına dair sunulan yol haritasını göz önünde bulundurdu.
Yarışmaya katılan genç girişimciler, Bilkent Üniversitesi Fikirden Değere Girişimcilik Eğitimleri kapsamında, Temmuz ve Ağustos aylarında, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen eğitimlere de katılarak iş fikirlerini geliştirme imkanı buldu.
Finalde başarıya ulaşan üç girişimci bir yıl içinde şirketlerini kurmaları koşuluyla 50 bin TL para ödülü ile sermaye desteği kazandı. Finale kalmayı başaran 7 girişimci ise iş fikirlerini hayata geçirebilmeleri için Finansbank’tan 12 ay ödemesiz ve faizsiz 50.000 TL’ye kadar özel avantajlar ile sunulan krediye başvurma imkanı elde etti.
Genç girişimcilerin gözü hizmet, bilişim ve gıda sektörlerinde
Hizmet, bilişim ve gıda sektörlerine ait iş fikirlerinin öne çıktığı Geleceğin Patronları yarışmasında finale kalan genç girişimcilerin, merak ve yaratıcılıklarını teknoloji ve bilgiyle, cesaretle harmanladıklarına dikkati çeken Finansbank KOBi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yarışmamıza gelen başvurular Türkiye’de girişimcilik ekosistemindeki dinamizmin ne kadar güçlü ve yaratıcı olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Gençlerimizin başarılarının ardında, iş fikrine ilişkin pazardaki potansiyeli keşfeden, hedef pazarı iyi analiz eden, iş fikrinin yaratacağı faydayı net olarak ortaya koyabilen, iletişimi güçlü, birbirini yetkinlik ve karakteriyle tamamlayan bir ekip kurmuş, gelecek potansiyeli taşıyan, iş fikrine tutkuyla sahip çıkan, satıştan üretime, markadan insan kaynaklarına tüm yönetim süreçlerinde yetkinliğini ortaya koyan karakterleri yatıyor. Gerek yarışma birincilerinin, gerekse finale kalan 10 katılımcımızın ve eğitim sürecinden geçen tüm 154 iş fikri sahibinin çok önemli bir iş potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Yarışmaya katılım sağlayan tüm genç beyinlere bundan sonraki girişimcilik serüvenlerinde başarılar diliyoruz. Bu yarışma ile genç girişimcilerin önünü açtığımızı düşünüyoruz. Kendi işinin sahibi olmak isteyen gençlere eğitim imkanı, Melek Girişimcilerle tanışma fırsatı ve finansal kaynak yarattığımız için mutluyuz.”
50.000 TL iş kurulum ve işletme sermayesi ödülüne hak kazanan girişimciler ve projeleri:
Hakan Emre Öztürk (28 yaşında) /Bilkent Üniversitesi Genetik Mezunu
Projenin adı: Anchora Games
Forgetten Myths adını verdiği ilk ve tek Türk yapımı online Biriktirilebilir Kart Oyunun tasarım ve kurucusu. Oyun çok oyunculu bir ortamda oyuncuların kendi stratejilerini belirleyip bu stratejiye uygun desteler kurmaları ve birbirleri ile mücadele etmeleri ile gelişiyor. Google Play Store, Apple App Store, Steam (Greenlight), Linux Store ve IOS gibi global bir pazarı hedefliyor. Takım arkadaşları Kerem Kayayay ve Baki CanÖztepe.
Onur Kuru (25 yaşında) ve Ömer Faruk Kahya (26 yaşında) / Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu
Projenin Adı: kARTon
Yüzde 100geri dönüştürülebilir bir ürün olan kartonu çok amaçlı hizmet edebilir bir tasarımla buluşturan kARTon, kartondan tasarlanan ürünlerle mobilya sektörüne farklılık getiriyor. Fiyat, estetiklik, hafiflik, kullanışlılık ve çevrecilik alanında öncü olmayı hedefliyor. girişimciler, otomotiv ve ambalaj sektörlerinde sahip oldukları tecrübeyi harmanlayarak kARTON fikrine hayat vermek üzere yarışmaya katılmıştır.
Emir Anıl Özen (25 yaşında) - Erdinç İşbilir (28 yaşında) - Tuna Çakar(32 yaşında) / ODTÜ mezunu -Erkin Kınıklı (30 yaşında) / TOBB ETÜ mezunu
Projenin Adı: MindWorks (İşleyen Zihin)
İşleyen Zihin, ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin dikkat seviyelerini, görsel-uzamsal belleklerinin eğitilmesini ve gelişmesini sağlayarak öğrencilerin okulda ve genel bilişsel süreçlerde daha başarılı olmalarını amaçlayan, internet üzerinden kullanılabilecek ve öğrencinin seviyesine uyum sağlayabilecek, oyun şeklindeki eğitimlerden oluşan bir yazılım.
Özel koşullar ile kredi kullanma imkanına hak kazananlar:
Candaş Urunga
Doğan Akdağ / Ahmet Sülek
Elçin Kaçar
Kadir Tolga Bağcı / Yalçın Şadi /Said Tahsin Dane
Kerem Emre Ercan
Nahsen Kayhan
Sinan Gül