Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2023’le birlikte ortaya çıkacak en bariz gerçeklerden birisi muhtemelen geçen yılki ile aşağı yukarı aynı insan olacağımızdır. Zira bir anda sabah koşusunu seven ve düzenli vitamin kullanan insanlara dönüşmeyeceğiz. Ancak CNBC yazarı Annie Nova bir şeylerin değişmemesinin bireysel finans için bazen iyi bir gelişme de olabileceğini belirtiyor. Zira yapılması gereken para yönetimi hamlelerinin bir yıldan diğerine sarktığı gerçeği en azından bu hamleleri düzgün yapabilmek için daha fazla zaman sağlıyor.
Nova her yılın başında yapılması gereken üç önemli para yönetimi hamlesini finans uzmanlarının yorumlarıyla birlikte paylaştı.
1. Bütçenizi güncelleyin
Schwab Emeklilik Planı Hizmetleri Başkanı Brian Bender, “Yeni yıl iyice düşünmek ve yeniden başlamak için bir fırsattır. Buna mali planınız da dahil” dedi.
Bender, olası bir taşınma, evlilik veya pahalı bir tatil de dahil olmak üzere önümüzdeki yıl için beklediğiniz büyük harcamaların bir listesini yapmanızı öneriyor. Finans uzmanı bireylere bu maliyetleri bütçesine dahil etmesini ve hazırlıklı olmasını tavsiye ediyor.
Benzer şekilde, bir kariyer değişikliği yapıyorsanız veya işinizde bir zam bekliyorsanız, yeni bütçenizin bunu yansıtması gerekir. NerdWallet Bireysel Finans Uzmanı Kimberly Palmer bireylerin ne kadar harcadığını anlayabilmesi için son birkaç aydaki satın alımlarına bakması gerektiğini belirtiyor. Palmer, “Bu sayede paranızın nereye gitmesini istediğinize dair yaklaşık bir tahmin oluşturabilirsiniz” dedi.
Finans uzmanı bütçeleme için yüzde 50-30-20 kuralını hatırlatıyor: “Yüzde 50 gündelik ödemelere, yüzde 30 isteklerinize ve yüzde 20 tasarruf ve borçlarınıza ayrılmalı.”
2. Acil durum birikimlerinizi gözden geçirin
ABD merkezli Finans firması Future Perfect Planning Başkanı Cristina Guglielmetti sağlam bir acil durum tasarruf hesabına sahip olmanın geceleri rahat bir şekilde uyumanın en iyi yollarından biri olduğunu söyledi.
Guglielmetti, insanların biriktirmesi gereken para miktarının değiştiğini ve yıl başlangıcının tasarrufların ne kadar iyi olduğunu değerlendirmek için mükemmel bir zaman olduğunu söyledi.
Acil durum tasarrufları oluşturabilmek için öncelikle kira, yiyecek ve diğer ihtiyaçların yanı sıra evcil hayvan bakımı da dahil temel aylık harcamaların hesaplanması gerekiyor. Ardındansa işten çıkarılma durumunda tasarruf hesabının harcamaları kaç ay karşılaması gerektiğine karar vermek kalıyor. Söz konusu tasarruflar araba tamiri ve tıbbi masraflar gibi beklenmedik durumlarda harcanmak için de kullanışlı olacaktır.
Guglielmetti, “Eğer kaynak aktarılabilecek başka tasarruf havuzları, aile desteği olasılığı veya ailedeki bir ila iki kişinin mesleği çok istikrarlıysa acil durum tasarrufları bir ila üç ay gibi düşük vadeli olabilir. Veya kişi bir güvenlikli bir yolu tercih ediyorsa bu tasarruflar 9 ila 12 aya kadar da çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Finans uzmanı söz konusu tasarrufların yüksek getirili mevduat hesaplarında korunmasını tavsiye ediyor. Bu hesapların devletlerin düzenleyici kurulları tarafından sigortalanması da önemli. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Türkiye’de Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu tarafından güvence altına alınan hesaplarda herhangi bir temerrüt durumunun gerçekleşmesi halinde belli limitlerin altındaki paranın geri ödenmesi sağlanıyor.
3. Emeklilik planınızı koruduğunuza emin olun
Uzmanlar, yeni bir yılın başlangıcının, emeklilik tasarruf hedeflerinizi kontrol etmek ve gerekli değişiklikleri yapmak için en iyi zaman olduğunu söylüyor. Bu süreçte bireyler emeklilik hesaplarındaki katkı planı seviyelerini artırmayı da göz önünde bulundurabilir.
Yatırım firması Fidelity’nin Emeklilik Başkan Yardımcısı Rita Assaf tasarruf oranlarındaki küçük bir artışın bile önemli değişikliklere yol açtığını belirtiyor.
Assaf bu tezini şu örnekle açıkladı: 35 yaşında yılda 60 bin dolar kazanan biri için emeklilik tasarruflarını yüzde 1 artırmak (veya hafta 12 dolardan az artırmak) yüzde 7 yıllık getiri oranı ortalaması düşünüldüğünde emeklilik birikimine ek olarak 110 bin dolar sağlamak anlamına geliyor.
Her iki çalışana bir emekli düşecek
Acil durum tasarrufları nasıl yaratılır?
2023’te paranızı korumanın 5 adımı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.