<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFinansal planlama için bunlar şart!----

Finansal planlama için bunlar şart!

Finansal planlama için bunlar şart!
13 Ekim 2016 - 08:34 www.finansingundemi.com

Daha iyi bir ev, çocuklar için iyi bir okul, eşinize güzel bir araba… Hepimizin hayali olan ve yaşam kalitemizi yükselten bu hedeflere ulaşmak doğru bir finansal planlamadan geçiyor. Bu planın ilk adımı ise bütçeleme…

Türkiye’de vatandaşın tasarruflarını değerlendirebileceği ulusal ve uluslararası pek çok yatırım aracı olmasına karşın yapılan araştırmalar, Türk halkının gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirip, bütçelerini doğru yönetebilme yetkinliğine sahip olmadığını ortaya koyuyor. Parasal konularda başarıya ulaşmanın yolu gerçekçi hedefler belirlemek, harcama ve tasarrufları bu hedeflere göre planlamak ve bu plandan şaşmamaktan geçiyor. Ailenin ya da bireyin hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı, yapmak isteyeceği şeyler her zaman olacaktır. Bunu gerçekleştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ise iyi bir finansal planlama şart.

AŞIRI BORCA GİRMEYİN

Her birey yaşamı boyunca kendine özel finansal hedefler belirlese de herkes için aşağı yukarı geçerli olan hedefler belli. Bunlardan ilki acil sağlık sorunları, kazalar gibi beklenmedik risklere karşı kişinin kendini koruma ihtiyacı. Bu konuda acil durumlar için tasarruf yapılması ve sahip olunan varlıkların güvenceye alınması önemli. İkinci en önemli hedef kişinin kendisini ve ailesini finansal açıdan güvence altına alması. Bu hedefin içerisine eğitim masrafları, ev, araba satın almak ve diğer temel ihtiyaçlar dâhil olabilir. Bu alt hedefleri aşırı borç yükü altına girmeden gerçekleştirmek gerekiyor.

BÜTÇE DİYET DEĞİLDİR

Finansal güvenliğin ötesinde, kişinin ailesiyle birlikte yaşam standardını ve yaşam kalitesini artırmasına yönelik bir üçüncü hedef daha var. Tatil, spor, eğlence, dinlence, ikinci bir ev, bir yazlık, hobilere ayrılacak zaman bunlardan bazıları. Son hedef ise finansal açıdan tamamıyla bağımsız, çalışırken sahip olunan yaşam standardının altına düşmeden, rahat bir emekliliğe ulaşmak. Ve sahip olunan varlıkları, sonraki kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarmak. Tüm bu hedeflere ulaşmanın yolu istikrarlı bir bütçe yapmaktan geçiyor. Bütçe her pazartesi başlayıp salı vazgeçilen geçici bir diyet değildir. Bütçe sağlıklı bir finansal yaşamın ilk basamağıdır. Bu nedenle hedefinize ulaşmak için bütçe yapmayı ihmal etmeyin.

Gelirinizin % 10'unu biriktirin

Hayalini kurduğunuz ev ve ya arabaya ulaşmanın en iyi yolu kendinize bir rota belirlemek. Hedeflediğiniz ilk şeyin fotoğrafını evde ve ya işyerinizde görebileceğiniz bir noktaya asın. Her ay gelirinizin en az yüzde 10’unu biriktirin.

Adım adım bütçeleme

- Aylık gelirinizin dökümünü yapın: Her ay elde ettiğiniz gelirleri belirleyin. Farklı zaman aralıklarıyla elde ettiğiniz bir geliriniz varsa bunu aylığa çevirin.

- Aylık giderlerinizin dökümünü yapın: Her ay yaptığınız giderleri belirleyin. Vergi, okul taksidi gibi yılda bir ya da iki ödemede yaptığınız harcamaları aylığa çevirin.

- Gelir-gider karşılaştırması yapın: Gelirinizin giderlerinizi karşılayıp karşılamadığını hesaplayın. Eğer karşılamıyorsa bazı harcamalarınızı kısmanız gerekecek.

- Harcamalarınızı gözden geçirin: Dışarıda yemek, kahve, ihtiyaç dışı alışveriş gibi keyfî olan harcamalarınızı azaltın.

- Borçlarınızı hesaba katın: Borcunuz varsa bütçenize mutlaka ekleyin.

- Bir kenara bir şeyler ayırın: Bütçenizden aylık harcamaların 3-6 ayına karşılık gelen bir meblağı acil ihtiyaçlar için ayırın.

HEDEFE GiDERKEN…

- Hedeflerinize ulaşmak için yazılı bir plan oluşturun.

- Planı hemen bugün uygulamaya başlayın.

- Planlamanıza hedeflerinizi açık ve anlaşılır bir şekilde yazarak başlayın.

- Her bir hedefinize ulaşmak istediğiniz tarihi kesin bir şekilde yazın.

- Her bir hedefiniz için gelirinizden kenara ne kadar para ayırmanız gerektiğini kendinize sorun.

- Her bir hedefiniz için gerekli olan para miktarını belirleyin.

Akşam-Özgül Öztürk

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)