Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Varlık danışmanlığı şirketi Archegos Capital Management’ın büyük bankaların servetlerini eritmesi küresel piyasa düzenleyicilerine ilişkin ciddi soruların sorulmasına yol açıyor. 2008 yılında Lehman Brothers’ın çöküşüyle birlikte krize giren finansal piyasalar Archegos Capital’ın temerrüde düşmesinin ardından diken üstünde.
Archegos Capital’ın bankalardaki pozisyonlarını zorla tasfiye etmesi, geçtiğimiz hafta Discovery gibi bir dizi ABD medya sektörü hisse senedinin hızlı bir şekilde satılmasını tetikledi.
Milyar dolarlık yatırım ofisinin geçen hafta marj çağrılarında temerrüde düşmesinin ardından Nomura ve Credit Suisse Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, "önemli" kayıplar yaşanmayı beklediklerini açıkladılar. Her iki banka da Archegos fonlarına birincil broker olarak hizmet vermişti.
Bununla birlikte, diğer broker hizmeti veren bankalar Goldman Sachs, Deutsche Bank ve Morgan Stanley, Archegos’un marj çağrılarıyla ilgili pozisyonları halihazırda boşaltmış olduğundan nispeten daha düşük kayıplarla kurtuldular. Krizin bankalara toplamda yaklaşık 6 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor.
Raporlar, bankalardan birkaçının kriz sürecinde birbirleriyle iletişim kurduğunu gösteriyor. Bankaların bazıları tam zamanında pozisyonlarını boşaltmayı başarırken, ihalenin pozisyondan çıkmayı başaramayan bankaların başına kaldığı anlaşılıyor.
CNBC’nin haberine göre Eski SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Avukatı Mark Berman, piyasa düzenleyicilerinin Wall Street'in önde gelen bankalarının Archegos'a bu kadar ağır kaldıraçlı pozisyonlar inşa etmesine izin verilmesi sorununun yanı sıra bankaların kredi müzakereleri ve risk yönetimine kolektif yaklaşımı konusunda da inceleme altında olacaklarını belirtiyor.
Şirketler arası uyum danışmanlığı firması CompliGlobe’un CEO'su Berman, "Dört büyük ana brokerın, ticari bankaların pozisyonunu müzakere etmeye çalıştıkları doğruysa, bazılarının kenara çekilip yatırımlarını azaltmasına ve başkalarının batmasına izin verilmesi için anlaşma yapmalarına neden olan şey tam olarak nedir?" sorusunu soruyor.
Berman Salı günü verdiği demeçte, düzenleyici kurumların odak noktasının yatırım bankaları gibi düzenlenmiş kuruluşlar tarafından risk raporlamaları olması gerektiğini söyledi.
Finansgundem.com’un edindiği bilgilere göre, Archegos'un getirileri karşılığı bankalardan türev ürünler satın aldığı ve bu sayede yatırımcıların tarafından güvenceye alınan hisse senelere sahip olunmadan hisse fiyatı hamlelerine bahis yapılmasının sağlandığı belirtiliyor. Bu sayede fonun küresel hisse senetleri piyasalarında büyük pozisyonlar oluşturarak yatırım yapabilmek için kredi kullanabildiği anlaşılıyor.
Greensill skandalı Alman bankalarını zorladı
Sigorta devi Lloyd’s korona virüs şokunda
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.