Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye ekonomisini bünyesindeki bankacılık dışı finans sektörü oyuncularıyla büyütmek için faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB), İstanbul Üniversitesi ile geliştirdiği ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) ocak ayı bültenini yayımladı.
Finansal sistemin sağlıklı işleyebilmesi ve gelişebilmesi için çatısı altındaki 5 sektöre ait 124 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırarak, ekonomik gelişmeye katkı sağlayan FKB’nin, aralık ayı endeksi ve Ocak ayı beklenti anketi verilerinde, orta ve uzun vadede uygulanan sıkı para politikasının, enflasyon beklentilerine yansımaya devam ettiği görüldü.
FKB Ekonomik Görünüm Beklenti Anketi ocak ayı sonuçlarına göre; Ocak ayı enflasyon beklentisi, bir önceki aya göre yüzde 0,51 artarak, yüzde 2,77’ye yükseldi. Ancak 2025 yıl sonu ve 2026 yıl sonu enflasyon beklentilerinde belirgin bir azalış görüldü.
FKB-Ekonomik Görünüm Endeksi'nin değişim trendine bakıldığında; 2024 yılının son 6 aylık döneminde ağustos ayı dışında artış yönünde bir eğilim görüldü. Aralık 2024’te endeks değeri, 2024 yılı en yüksek değerini gördüğü kasım ayının ve 2024 yılı ortalaması olan 99,33 değerlerinin üzerine çıkarak, bir önceki aya göre 0,81 puan artışla 100,99 değerine ulaştı.
Öte yandan endeksin alt bileşenlerinden Faktoring Endeksi Aralık 2024’te 1,56 puan artarak 102,27 değerini aldı. Endeksin diğer alt bileşenleri olan Finansal Kiralama Endeksi 0,1 puan artarak 102,75’e ve Finansman Endeksi ise 0,75 puan artarak 97,94 değerine yükseldi.
FKB Ekonomik Görünüm Anketi ocak ayı sonuçlarına göre, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi 2025 yıl sonu için yüzde 3,14 ve 2026 yıl sonu için yüzde 3,53 oldu. Aynı yıllar için OVP’nin sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 4,5 ile IMF’nin sırasıyla yüzde 2,7 ve yüzde 3,2 olan öngörüleriyle karşılaştırıldığında, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi, gerek 2025 yıl sonu ve gerekse de 2026 yıl sonu için OVP öngörüsünün altında ve IMF öngörüsünün üzerinde oldu.
FKB Endeks akademik danışmanı ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, endekste baz değer olan 100’ün üzerindeki seyrin, ekonomi politikalarında atılan adımların reel sektöre olumlu yansımalarını ortaya koyduğunu ve ekonomideki çarkların yeniden dönmeye başladığını vurguladı. Prof. Dr. Şeker, bununla birlikte, enflasyonist beklentilerin hala sürdüğünü ve önceki dönemlere kıyasla daha az etkili olsa da enflasyonun hala bir risk unsuru olarak varlığını koruduğunu belirtti.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan 'enflasyon' açıklaması
Erdoğan'dan enflasyon mesajı: Vatandaşlarımızdan dirayet ve destek bekliyoruz
Hakan Kara'dan 'faiz kararı' ve 'enflasyon hedefi' yorumu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.