<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinansal Kurumlar Birliği Fitch raporuna ne dedi?----

Finansal Kurumlar Birliği Fitch raporuna ne dedi?

Finansal Kurumlar Birliği Fitch raporuna ne dedi?
09 Mayıs 2014 - 15:59 www.finansingundemi.com

Finansal Kurumlar Birliği 6 Mayıs 2014 tarihinde uluslararası rating kuruluşu Fitch tarafından yayınlanan raporu değerlendirdi

Bankacılık dışı finans sektörünü temsil eden ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri sektörlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği  6 Mayıs 2014 tarihinde uluslararası rating kuruluşu Fitch tarafından yayınlanan ve Türkiye’de Finansal Kiralama ve Faktoring sektörleri ile ilgili orta vadeli öngörüleri içeren açıklamayı değerlendirdi.

Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
“6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde atılan adımların olumlu bir gelişme olarak ele alındığı Fitch açıklamasını inceledik.
Değerlendirmede yer alan, Türkiye’de Finansal Kiralama sektörünün özellikle Sat-Geri Kirala ürününün sağlayacağı ivme ile önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna ilişkin görüşe biz de katılıyoruz.

Bununla birlikte, Faktoring sektöründe yaşanacağı öngörülen konsolidasyon konusunda Birlik olarak değerlendirmemiz biraz farklı.    Şöyle ki  2006-2009 yılları arasında Finansal Kiralama, Finansman ve Faktoring şirketlerinin BDDK’ya devri ile birlikte yaşanan intibak sürecinde sermaye artırımı zorunluluğu getirilmiş ve o dönemde pek çok şirketimiz bu zorunluluğu yerine getirerek, yollarına başarı ile devam etmişti. Dolayısıyla hali hazırda faaliyet gösteren Faktoring şirketlerimiz zaten güçlü sermaye yapıları ile yollarına devam eden şirketlerdir. Bu nedenle biz, açıklamada söz edildiği şekilde 2015 sonuna kadar sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yarıya yakınının konsolidasyona gidecekleri gibi bir gelişmeyi öngörmüyoruz. Böyle bir durum ancak çok marjinal bir oranda cereyan edebilir. Kaldı ki, ülkemizde konsolidasyon bir kültür olarak da yok. Çin’den sonra ihracat faktoringinde dünyada 2. sırada olan Faktoring sektörümüz bugün ulaştığı noktada, yatırımcılardan büyük ilgi ve rağbet gören bir sektör. Biz sermaye artırımını gerekliliğini tüm şirketlerimizin yerine getirebilecek güçte olduğunu düşünüyoruz. Yasal olarak bunun için önümüzde 2015 sonuna kadar yani yaklaşık 1.5 yıllık bir süre var zaten. Eğer bir ya da iki şirketimiz o tarih yaklaştığında kârlılığı yeterli bulmayıp sermaye artırımı zorunluluğunu yerine getirmek istemez ise o zaman da konsolidasyona gitmeyi tercih etmek yerine, şirketlerini yabancı yatırımcılara satmayı tercih edeceklerdir diye düşünüyoruz.”

Son 1 ay içinde 2 yeni Faktoring şirketinin de faaliyete geçtiğini ve Türkiye’de 75 olan Faktoring Şirketi sayısının bu yeni şirketlerle birlikte 77’ye ulaştığını da sözlerine ekleyen Özger  Birliği oluşturan sektörlerle ilgili gelişmelerin Birlik veya ilgili sektör temsilcileri vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.  

Fitch’in 7 Mayıs 2014 tarihinde yayınladığı “6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu: Sınırlı Reform Ancak Değişiklikler Yolda” başlıklı değerlendirmede, önümüzdeki 18 ay içinde Finansal Kiralama’nın Sat-Geri Kirala ürünü pazarında büyüme beklediğini, Faktoring Sektöründe ise konsolidasyona gidilebileceğini ifade etmişti. Fitch bu öngörüsünü, Faktoring Şirketlerinin 2015 sonuna kadar yerine getirmeleri gereken 20 milyon TL’lik ödenmiş sermaye zorunluluğuna dayandırmıştı.   
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)