BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal düzenleyiciye adaletsizlik uyarısı----

Finansal düzenleyiciye adaletsizlik uyarısı

Finansal düzenleyiciye adaletsizlik uyarısı
01 Ocak 2021 - 16:11 www.finansgundem.com

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi’ya (FCA) avukatlardan adaletsizlik uyarısı geldi. İngiltere’nin finansal düzenleyicisiyle ilgili endişeler artıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avukatlardan yapılan uyarıda İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) yöneticilerden şeffaflık talep etme programında yalnızca birkaç soruşturma yürüttüğü ve İngiltere’deki şirketlerin çalışanların hatalı davranışlarına karşı adaletsiz tutumlar sergilemesine göz yumduğu söylendi.

Bilgi edinme özgürlüğü çerçevesinde elde edilen veriler, FCA’nın üst düzey yöneticiler ve sertifikasyon programı (SM&CR) altında, son beş yılda yalnızca 37 soruşturma açtığını gösterdi. FCA programın yöneticilerin hesap verebilirliğini arttırmak için, evrensel bir düzenleyici araç olduğunu söylemişti.

Bu SM&CR soruşturmalarının yalnızca beşi, “finansal olmayan” kusurlu davranışları içeriyordu. Bunlar arasında, FCA Direktörü Megan Butler 2018 yılında ağırlık verileceğini söylediği cinsel taciz ya da ayrımcılık gibi konular da bulunuyor. Finansal olmayan dosyaların ise yalnızca üçünde, sorumlu kişilere karşı yaptırım uygulandı.

Bunlardan biri, Barclays’in CEO’su Jes Staley’e verilen 640,000 sterlinlik ceza oldu. Staley, 2018 yılında, bir ispiyoncuya karşı davranışı nedeniyle ceza aldı. Ancak sigorta şirketi patronu Stuart Forsyth’e eşine yaptığı vergi verimli ödemeler nedeniyle verilen ceza 79,000 sterlin seviyesinde kaldı.

Financial Times’ın haberine göre, bilgi edinme özgürlüğü çerçevesinde verileri talep eden hukuk şirketi Fox Williams’ın ortaklarından Chris Finney, verilerin, düzenleyici kurumun yaptırımlarının şirketlere “dışarıdan yaptırıldığını” ve bunun sonucunda da tutarsız bir yürütme riski oluşturduğunu söyledi.

FCA sigorta şirketleri CEO’larına Kasım ayında gönderdiği yazıda, SM&CR programı çerçevesinde, şirketlerden hatalı davranışların “soruşturulması ve çözülmesinin” beklendiğini söyledi.

Finney, “FCA, SM&CR programıyla ilgili medyada ve CEO’lara gönderdikleri yazılarda oldukça yol kat ediyormuş gibi görünüyor. Ancak yeteri kadar soruşturma açmıyor ve açılan soruşturmaların yalnızca küçük bir kısmı yaptırım uygulanmasıyla sonuçlanıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “gördüğümüz kadarıyla şirketler gönderilen yazıların sonucunda farklı şekillerde hareket ediyor ve bu durum yöneticilerde önyargı ya da adaletsizlik hissi yaratıyor” ifadesini kullandı.

Kingsley Napley’in avukatları da SM&CR programının, iş verenlerin işten çıkarmaları hızlandırmak için kullanılabileceğini söyledi. Bunun nedeni program dahilinde, şirketlerin her yıl kilit pozisyonlardaki çalışanlarının “uygun” olduğunu belirtme zorunluluğu.

Nick Ralph, “bu sertifikasyon işverenlere, düşük performanslı çalışanlara vurmaları için bir sopa veriyor” dedi. Açıklamasının devamında, “normalde yetkinlik ya da performans insan kaynakları tarafından yürütülen bir performans planıyla ölçülür. Ancak bu programla şirketler insan kaynakları aşamasını atlayarak, bir taşla iki kuş vuruyor” ifadesini kullandı.

Fox Williams ortaklarından Joanna Chatterton, çalışan değerlendirme programının, şirketler tarafından bu amaçla kullanıldığını gördüğünü söyledi. Aynı zamanda, bu uygulamanın misilleme aracı olarak da kullanabileceğini ekledi. Chatterton, bir şirketin, kural ihlalleri bulunduğu gerekçesiyle, eski bir çalışanının düzenleyici referanslarını güncelleme isteğinde bulunduğu bir vakayı örnek verdi.

Ancak daha sık görülen şekliyle şirketler, düzenleyici kurumdan herhangi bir geri dönüş almamak için daha sert bir yaklaşım sergiliyor. Chatterton, “bazı şirketler düzenleyici kural ihlallerine karşı, ceza alma korkusuyla sıfır toleransla yaklaşıyor” dedi.

Ancak FCA’nın açıklamasına göre, kurumun yürüttüğü az sayıdaki soruşturma sertifikasyon programı istenen etkiyi gösteriyor. FCA’dan yapılan açıklamada, “SM&CR programının başarısının göstergesi yüksek miktarda dosya olması değil, yaptırım tehdidinin standartları yükseltmesi” dendi.

Açıklamanın devamında, “üst yönetimin hesap verebilirliğini ve standartlarını yükselttiğini düşünüyoruz. Hiçbir şey olmasa bile, düşük dosya sayısı, programın istenen etkiyi gösterdiğine işaret ediyor” ifadesi kullanıldı.

İstanbul'da enflasyon 16 ayın zirvesinde

 

JPMorgan CEO’su ölümden döndü

 

2020'de başrol merkez bankalarının

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)