Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bireysel finansta doğru hamleleri yapmak her zaman bunaltıcı olmak zorunda değil. 75/15/10 kuralı da başlangıç için iyi bir yer olabilir. Özellikle de bütçe yönetimine yeni başlayanlar veya mali durumlarını daha iyi kavramaya çalışanlar için…
75/15/10 kuralı nedir?
Oldukça basit bir bütçe kuralı olan 75/15/10 bireylerin gelirlerinin %75’ini günlük harcamalara, %15’ini yatırıma ve %10’unu tasarrufa ayırmasını öğütler. Amaçsa tamamen paranız için dengeli ve pratik bir plan oluşturmaktır.
Plana göre gelirinizin önemli bir kısmı günlük yaşam maliyetlerinize ayrılır. Kiradan market harcamalarına hatta dijital platform üyeliklerine kadar tüm düzenli harcamalarınız bu kalem içerisinde tutulur.
Yüzde 15’lik yatırım harcamaları ise gelecekteki büyüme fonunuza odaklanır. Zira yatırımcı gelirinin %15’ini hisse senedi veya başka bir yatırımla geliştirerek sadece tasarruf etmekle kalmaz servetini de büyütür.
Son olarak gelirden ayrılan yüzde 10’luk tasarruflarsa güvenlik amaçlıdır. Bu miktar aynı zamanda acil durum fonunuzdur ve beklenmedik harcamalarınızın karşılanması için ayrılır. Bütçeden ayrılan bu rakamın amacı altı aylık yaşam giderlerini karşılayabilecek bir rezerv oluşturmaktır. Öngörülmeyen bir şeyin yaşanması halinde bu para bireylere konfor ve mali güvenlik sağlayacaktır.
75/15/10 kuralı esnekliğiyle de bilinir. Sahip olduğunuz gelire, yaşam maliyetlerinize ve finansal hedeflerinize göre yüzdelik oranlar değişiklik gösterebilir. Önemli olansa kurallın temellerini idrak etmek ve mali durumunuza uyarlamaktır.
Adım adım 75/15/10 kuralı nasıl uygulanır?
Gelirlerinizi ve harcamalarınızı bilin: Planı uygulamaya mevcut harcamalarınızın ve bu harcamaların nereye gittiğini belirleyerek başlayın
Harcamalarınızı ayarlayın: Harcamalarınıza göz atın ve mevcut harcamalarınızı %75 hedefine uygun bir şekilde düzenleyip düzenleyemediğinizi kontrol edin. Eğer yapamıyorsanız kesinti yapabileceğiniz alanları belirleyin
Yatırım opsiyonlarını keşfedin: Yatırım konusunda yeniyseniz küçükten başlayın ve risk profilinize uyan farklı yatırım yolları konusunda kendinizi eğitin.
Acil durum fonu oluşturun: Düzenli olarak karşılayabileceğiniz miktardan tasarruf ederek işe başlayın. Yaşam giderlerinizi altı ay kadar karşılayabilecek bir miktarı kademeli olarak tasarruf etmeyi hedefleyin.
Değişikliklere karşı esnek olun: Yaşam koşulları değiştikçe değişen ihtiyaçlara ayak uydurmak için bütçenizi de değiştirmeye hazır olun.
Dar gelirli olanlar bu kuralı nasıl uygulayacak?
Kısıtlı bir bütçeye sahip olanlar için 75/15/10 kuralına uymak zor görülebilir. Ancak doğru stratejiyle bu hedefe de ulaşılabilir. GoBankingRates haberinde fonlar sınırlı olsa da her kuruştan en iyi şekilde yararlanmak için bazı pratik ipuçlarına yer veriliyor:
1. Her bir masrafınızı takip edin
Bütçeleme uygulamalarını veya basit bir elektronik tabloları kullanıp harcamalarınızı titizlikle takip ederek başlayabilirsiniz. Bu adım, paranızın nereye gittiğini net bir şekilde anlamanıza yardımcı olur ve potansiyel olarak tasarruf edebileceğiniz alanları vurgulayabilir.
2. Temel harcamalara öncelik verin
Neyin önemli olduğuna odaklanın. Barınma, faturalar, market ve ulaşım harcamaları temel ihtiyaçlardır. Düşük bir gelirle bütçe düzenlerken lüks ve hayati olmayan harcamalar arka planda kalmalıdır.
3. Gereksiz harcamaları kesin
Ortadan kaldırabileceğiniz veya azaltabileceğiniz harcamaları arayın. Belki bazı abonelikleri iptal edebilir, daha az hazır yemek yiyebilir veya daha ucuz bir telefon hattına geçebilirsiniz. Burada elde edeceğiniz küçük tasarruflar zaman içinde önemli hale gelebilir.
4. Akıllı alışveriş yapın
Marketlerin indirim kuponlarını kullanın, indirim avantajlarından yararlanın ve mümkünse toplu alım yapın. Pahalı markalı ürünler yerine jenerik markaları tercih edin. Bakkaliye ve ev eşyalarına harcama yaparken dikkatli olun. Bunlar akıllı alışverişin önemli tasarruflara imkan sağlayabileceği alanlardır.
5. Gelir kaynaklarınızı artırın
Mümkünse gelirinizi artırmanın yollarını arayın. Bu yarı zamanlı bir iş, kendi işiniz veya ek iş yöntemi olabilir. Fazladan bir kaynak mali açıdan daha fazla nefes almanıza imkan sağlayabilir.
6. Tasarruflarınızı otomatikleştirin
Her ne kadar küçük bir miktarda da biriktiriyor olsanız bu tasarrufu otomatikleştirmeye çalışın. Bu sayede acil durum fonunuz için sürekli olarak para ayırabilirsiniz. Zamanla bu tasarruflar büyüyebilir ve beklenmedik harcamalar için hava yastığı sağlayabilir.
7. Düşük maliyetli yatırımlara odaklanın
Varlıklarınızın %15’i çok yüksek gözüküyorsa daha düşük miktarlarla başlayın. Küçük miktarlarda yatırım yapmanıza izin veren düşük maliyetli endeks fonlarına veya mikro yatırım uygulamalarına göz atın. Burada asıl amaç miktar değil yatırım yapma alışkanlığı kazanmaktır.
8. Kamu hizmetlerinden faydalanın
Düşük gelirlilere yardım etmek için tasarlanan kamu hizmeti programlarından faydalanın. Yiyecek yardımları, kamu yardım programları ve ücretsiz finansal danışmanlık hizmetleri ihtiyaç sahiplerine destek olmak için tasarlanmıştır.
9. Yüksek faizli borçlarınızı ödeyin
Kredi kartı bakiyeleri gibi yüksek faizli borçlarınız varsa, bunları ödemeye odaklanın. Yüksek faiz, bütçenizi hızla tüketebilir.
10. Kendinizi finansal açıdan eğitin
Bilgi, özellikle finans söz konusu olduğunda güçtür. Bütçeleme, tasarruf ve yatırım hakkında daha fazla bilgi edinmek için kitap okuyun, finansal blogları takip edin ve eğitim videoları izleyin.
11. Sabırlı ve ısrarcı olun
Son olarak, finansal yönetimin uzun bir yolculuk olduğunu unutmayın. İlerleme yavaş olabilir, ancak başarının anahtarı tutarlılık ve sabırdır. Küçük zaferlerinizi kutlayın ve finansal hedeflerinize bağlı kalın.
Bu stratejileri uygulamak, bütçenizi daha da genişletmenize ve mali durumunuzu kademeli olarak iyileştirmenize yardımcı olabilir. Unutmayın, 75/15/10 kuralı katı bir çerçeve değil, esnek bir kılavuzdur. Bu kılavuz da benzersiz mali koşullarınıza uygun bir denge bulmak ve mali durumunuz geliştikçe uyum sağlamakla ilgilidir.
Finansal piyasalarda 2023 nasıl geçti?
2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu
50'li yaşlardan önce yapılan en ciddi finansal hatalar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.