Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021 yılı başlayalı henüz birkaç ay olsa da finans dünyası yılın anahtar kelimesini belirlemek için acele ediyor. Şimdi herkes non-fungible (dönüştürülemez) tokenlerdan yani NFT’lerden bahsediyor. NFT’ler ise blockchain teknolojisi üzerinden doğrulanan ve kripto paralarla satın alınan dijital varlıklar. Bazı uzmanlar NFT’lerin geçici bir heves olduğunu öne sürse de, dünyanın sermaye yöneticileri bu fikri onaylama konusunda aceleci olmamalı.
NFT’ler yüksek miktarda mantıksız heyecanı tetiklemiş olsa da, inkar edilemez bir yönleri de var: Otantik olması. Yüz milyonlarca varlığın sermaye piyasalarına akışı, bazı varlık yöneticilerine şeker dükkanındaki bir çocuk gibi hissettirebilir. Ancak ortalama varlık yöneticisinin dijital varlıklarla ilgili açık bir stratejisi yok. Forbes’un haberine göre, bu durumun hızla değişmesi gerekiyor.
Hiç kimse NFT’lerin bu kadar hızlı bir şekilde gündeme oturacağını tahmin etmiyordu. 2020’nin aralık ayında, sermaye piyasalarının Bitcoin ve Ethereum gibi dijital varlıklar konusunda belirgin bir stratejiye ihtiyacı olacağı söyleniyordu. Bu alana yönelik ilgi şubat ayının ilk günlerinde büyüdü. finansgundem.com'un derlemesine göre, aynı dönemde de Lindsay Lohan bazı sanat eserlerini NFT olarak sattı ve mart ayının ilk günlerinde sanatçı Beeple’ın Christie’s müzayede evinde NFT olarak satılan eserinin 60 milyon doların üzerinde alıcı bulması da ilgiyi tetikledi.
NFT’ler gerek sanat eseri gerek video dosyaları olsun dijital pasaportlarla korunuyor. Blockchain ve dağıtık hesap defteri (DLT) teknolojisi ortaya çıkmadan önce, finans piyasaları fiziksel ve dijital varlıklarda tam güvenlik ve otantikliği tesis edemiyordu. Tam da bu nedenle varlık yöneticileri, NFT’leri görmezden gelemez. Varlık yönetimi sektörünün dijital varlıkların yükselişine hazır olup olmadığı ise tartışmaya açık.
Avrupa ve Asya’da her beş varlık yöneticisinden dördü (%78) geçtiğimiz yıl geleneksel iş modellerinde değişiklik planları bulunmadığını söyledi. Birçoğu gelişen teknolojiler ve dijital varlıklara yatırım yapma konusunda strateji geliştirmeye çekimser yaklaşıyor. Ancak dijital varlıklar alanında varlık yöneticileri için dev fırsatlar var. Bu varlık sınıfı ise varlık yöneticileri için neredeyse 78 trilyon dolarlık büyüme potansiyeli taşıyor.
Blockchain ise bu varlıkları bankacılık sektörüne taşıyarak oyunun kurallarını değiştirebilir ve dijital varlıkların değerlemesi, depolanması ve kalibrasyonu için bir mekanizma yaratabilir. Küçük ancak giderek artan sayıda Finans danışmanı, dijital varlıkları çalışmalarına dahil etmek istiyor. Finans danışmanlarının %9,4’ü 2021 yılında müşteri portföylerinin bir kısmını kripto paralara ayırıyor. Bu rakam ise geçtiğimiz yıl %6,3 seviyesindeydi.
Dijital varlıkların yükselişinden maksimum faydayı sağlamak ve yatırımcıların ilgisini çekmek önemli yetenek ve teknoloji yatırımları gerektirecek. Dijital varlıklara yönelik bir strateji, müşterilerin kolaylıkla dijital varlıkları satın alıp depolayabildiği dijital cüzdanlar oluşturmakla başlayabilir. Varlık yöneticileri şimdi harekete geçmeli.
Yatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor
Enflasyon uyarısı yapan ünlü ekonomist ayrılıyor
Deutsche Bank artık Avrupa’nın ‘hasta bankası’ değil
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.