Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran'da düzenlenen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, “İstanbul'umuzu İslami finans ve ekonominin merkezi yapmayı hedefliyoruz” demişti. Edinilen bilgiye göre, Türkiye bu hedefe Katar ile birlikte ilerleyecek.
İslami finans hizmetleri ve teknolojilerini Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Malezya üzerinden de Asya'ya açmaya hedefleyen Katar, İstanbul Finans Merkezi'ndeki yerini alacak. Sözcü'den İsmail Şahin haberine göre, Doha, İstanbul ve Kuala Lumpur'da ortak teknolojik altyapı ve hukuki düzenlemelere sahip üçlü bir yapı kurulacak. Bu çerçevede Türkiye de şimdiden Katar Finans Merkezi'ndeki yerini aldı.
ÇALIŞMALAR HIZLANDI
Kasım 2019'da Katar Finans Merkezi İdaresi ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi arasında mutabakat zaptı imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Tamim bin Hamad Al-Thani'nin huzurunda atılan imzalar ilk meyvesini verdi. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi yurtdışındaki ilk temsilciliğini mart ayında Katar Finans Merkezi'nde açtı. Başkent Doha'da hizmete giren ofisin, Katar'daki finansal kuruluşların İstanbul Finans Merkezi'nde ve Türkiye'deki finansal kuruluşlar ise Katar Finans Merkezi'nde faaliyet göstermesini kolaylaştırmak için çalışmalar yürüttüğü öğrenildi. Levent Küçükdaban'ın temsilciğini yaptığı Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin Doha bürosu, Katar'ın Finans merkezindeki hukuk, mevzuat ve teknolojik altyapı deneyimlerinden de faydalanacak.
KATAR'IN PLANI
Ülke ekonomisinin sadece petrol ve doğalgaza dayalı olmasını istemeyen Katar, 2005 yılında finans merkezi projesini başlattı. 2017 yılına kadar yerel pazara odaklanan Katar 2017'den itibaren yabancı şirketlere kapılarını sonuna kadar açtı. Vergisel avantajları, kesintisiz kar payı transferi ve istihdam teşvikleriyle hızlı büyüyen Katar Finans Merkezi'nde hali hazırda çoğunluğu yabancı 900'den fazla firma ve 3 bin 500 çalışan bulunuyor. Katar Finans Merkezi'nde, ağırlıklı olarak finansal teknoloji (fintek) ve katılım finans şirketleri faaliyet gösteriyor. 2018 yılında İslami finans alanında yeni gelişen ülkelerle çalışma kararı alan Katar, Türkiye ve Malezya'nın da içinde olduğu üçlü bir yapı kurmayı planlıyor. Katar, ortak teknoloji ve düzenlemelere sahip olan üç finans merkezi aracılığıyla 2 trilyon dolarlık İslami finans pazarından söz sahibi olmak istiyor.
TÜRKİYE'NİN HEDEFİ %20'YE YÜKSELMEK
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, 2007'de gündeme gelen ve 2012'den bu yana yapımı süren İstanbul Finans Merkezi'nde 2019 yılında ipleri eline almıştı. Varlık Fonu'nu devreye sokarak projede “devletleşmeye” giden Cumhurbaşkanlığı, projenin 2022 yılına yetiştirilmesi için inşaat sürecini hızlandırmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi projede ağırlığı, İslami usul ve esaslarla faaliyet gösteren “katılım finans” ile “fintek” olarak kısaltılan finansal teknolojiye vermeyi planlıyor. İslami finans kurumlarının sektörden aldığı pay 2002 yılında yüzde 2 bile değilken, bugün yüzde 6.3'e yükselmiş bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, bu oranı 2025 itibarıyla yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor.
Trump: Erdoğan ile çok iyi ilişkilerimiz var
Erdoğan: Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Hicri yılbaşını kutladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.