Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans şirketleri çalışanlarına çok sıkı uygulamalarda bulunmalarıyla ve onları uzun saatler çalıştırmalarıyla bilinir. Fakat şimdilerde bu şirketler çalışanlarını tatile göndermeye ikna etmeye çabalıyor.
Finans devleri, hukuk firmaları, bankalar ve fintech firmaları da dahil olmak üzere finans sektörünün en büyük işverenlerinden bazıları, yılın ikinci yarısında zorlu bir mücadelenin ortaya çıkacağını öngörüyor. Financial News’in haberine göre sektör devleri çalışanların yazdan önce yıllık izinlerinin bir kısmını kullanmalarını zorunlu hale getirdi.
Finans şirketlerinin bu politikası binlerce çalışanın izin günlerinde kısıtlı seyahat imkanları süresince zor durumda bırakıyor. Ayrıca kısıtlama süresince yapılan zorunlu tatillerin çalışanların morallerini yükseltmesi hedefinin aksine düşürdüğü ve stres seviyelerinin de yükselmesine yol açtığı belirtiliyor.
İngiltere merkezli istihdam hukuku firması BDBF’nin Kıdemli Ortağı Emily Plosker işverenlerin tatile çıkma emri oluşturmadan önce çalışanlarıyla görüşmeleri gerektiğini belirtiyor. Zorunlu tatil uygulamalarında diretmenin yanlış olduğunu belirten Plosker işverenlerin sorunlarıyla sorunlarını da gözeterek ortak bir çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyor.
Big Four'dan zorunlu izin dayatması
Dünyanın en büyük dört finansal denetim firmalarından (Big Four) olan KPMG İngiltere’deki 16 bin çalışanına izinlerinin %40’ını ay sonuna kadar kullanmalarını istedi. Big Four’un bir diğer üyesi Deloitte ise “önlerindeki bazı zorlukların üstesinden gelebilmek için” 20 bin çalışanından 31 Ağustos tarihine kadar yıllık izinlerinin %60’ını kullanmasını istedi.
Big Four’un bir diğer üyesi PwC ise haziran ayında çalışanlarının minimum 12,5 gün izin yapmalarını istedi. PwC sözcüsü bu politikanın yıllık izinlerin kontrol edilemez bir hal alması ihtimalinden dolayı yapıldığını belirtti. Big Four’un en son üyesi EY ise 17 bin çalışanına 15 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada 3 Temmuz itibariyle çalışanlarını izne göndermek için birçok ofisini kapatacağını duyurdu. Denetim şirketi çalışanlarının %70’ini Ağustos sonuna kadar izinlerini kullanmak konusunda teşvik ederken şu ana kadar sadece %19’unu ikna edebilmiş gibi gözüküyor.
Financial News’in kaynaklarına göre Credit Suisse çalışanlarının yıllık izinlerinin yarısını Ağustos ayı öncesinde kullanmaları gerektiğini söylerken aynı zamanda bazı personellerine iki hafta ekstra izin satın alma hakkı sundukları belirtiliyor.
Finans çalışanları ofise dönmek istemiyor
Finans çalışanlarına tuvalet izni bile yok
Finans devlerine ırkçılık tehdidi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.