BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans çalışanları A sınıfı olmalı!----

Finans çalışanları A sınıfı olmalı!

Finans çalışanları A sınıfı olmalı!
26 Nisan 2012 - 17:13 www.finansingundemi.com

SPK Başkanı Vedat Akgiray: "Finans sektöründe ve yan sektörlerinde çalışacak insanlar, dünyada bu sektörde iş yapanlar A sınıfı olmalı"

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, finans sektöründe ve yan sektörlerinde çalışacak insanların, dünyada bu sektörde iş yapanların A sınıfı olması gerektiğini belirterek, ''Bunun kaynağı içerde ve yurt dışında var. Henüz o imkanı Türkiye'de bulamayan yurt dışında çalışan çok değerli vatandaşlarımız var. Onları da buraya getirmek gerekiyor'' dedi.
Forum İstanbul 2012'de konuşman Vedat Akgiray, küresel bir finans merkezi olma koşullarını değerlendirdi. Akgiray, bir şehrin finans merkezi olmasının tek şartının güzel ve sevilen bir şehir olması gerektiğini vurgularken İstanbul'un zaten böyle bir şehir olduğunu söyledi.
Detaya inildiğinde ise finans merkezi için 3 ana unsurun gerekli olduğunu, ilk olarak hukuki altyapının bu işe uygun olması gerektiğini anlatan Akgiray, kanunlar, ikili düzenlemeler, finansal işlemlerin her iki taraf için de uygunluğu, uluslararası kabul gören düzey ve kalitede hukuki altyapı olmasının önemini vurguladı.
Akgiray, Türkiye'de bu konuda epey mesafe katedildiğini, yeni SPK Kanunu'nun taslağının yasalaşma sürecinin başlatıldığını, mayıs ayında Meclis'e sevk edileceğini ve yaz başına kadar yasalaşacağını umduğunu söyledi. Akgiray yeni kanunun uluslararası standartlarda, birçok ülkeye örnek ve öncü olabilecek detayda bir yasa olacağını söyledi.
İkinci olarak, artık teknolojiyi insanın yararına kullanmayan hiçbir platformun dünyada geçerliliğin olmadığını, sermaye piyasalarında teknoloji denilince akla borsaların geldiğini söyleyen Akgiray, ''Çok etkin çalışan, dünyayı bir ekranda kucaklayabilen, ülkenin tüm imkanlarını dünyaya sunabilen bir teknoloji platformu aslında borsa. İkinci unsur teknoloji altyapısının işe yarar olması. Teknolojinin hızlı olması, güncel olması değil. Bu işin ticaretini yapanlar için kolay ulaşabilir, her şeyi bulabilir, her türlü riski yönetebilir, geniş ürün yelpazesine ulaşabilen bir platformu bu ülkeyi temsilen sunmak gerekiyor'' diye konuştu.
Üçüncü unsurun da insan kaynağı olduğunu belirten Akgiray, ''Yetenekli ve bilgili insanların olduğu bir şehir her türlü işi çeker'' dedi.
Finans sektöründe ve yan sektörlerinde çalışacak insanların, dünyada bu sektörde iş yapanların A sınıfı olması gerektiğini, bunun kaynağın içerde ve yurt dışında var olduğunu ifade eden Akgiray, ''Henüz o imkanı Türkiye'de bulamayan yurt dışında çalışan çok değerli vatandaşlarımız var. Onları da buraya getirmek gerekiyor. Uluslararası bir merkez olacaksak, Türk olsun olmasın bu işin iyisi, uzmanı herkesin İstanbul'da yaşamaktan, bu işi yapmaktan ve para kazanmaktan zevk alması gerekli'' diye konuştu.
-''İstanbul'un global bir finans merkezi olması yönünde ciddi bir irade var''-
Bunun sadece uzmanların olmasıyla yetmeyeceğini, genel toplumun da minimum düzeyde finansal okur-yazarlık düzeyine ulaşması gerektiğini vurgulayan Akgiray, bu durumun kendilerini finansal eğitim konusuna yönelttiğini, son krizle birlikte eğitimin finans tarafında ne kadar önemli olduğunu gördüklerini ifade etti.
Akgiray, ''Ne mutlu ki devletimiz de bunun farkına vardı. İlgili kurumlar arasında, SPK'ya finansal eğitim konusunda ulusal bazda eylem planı hazırlama ve koordinasyon görevi verdi. O da büyük oranda hazır. Ufak ufak başladık bile. Dolayısıyla devlet politikası olarak ve sektör çalışanları olarak İstanbul'un global bir finans merkezi olması yönünde ciddi bir irade var'' dedi.
Borsaların varoluşunu 3 temel faktöre bağlayan Akgiray, ''Birincisi fiyat geçişi. Bir finansal enstrüman serbest ticareti yapılan, alışverişi serbest olan bir ürün, borsaya geldiği zaman onun değeri, bu bazen hızlı olur, bazen uzun zaman alır, o etkinliğe bağlı olarak ortaya çıkar. En makul değer odur. Bence 10 lira eder, sence 5 lira eder, bunlar geçerli laflar değil. Pazarlık yaparız bulduğumuz fiyat geçerli fiyattır. İşte borsalar bu işe yarıyor, çok önemli bir fonksiyon'' diye konuştu.
İkinci olarak borsanın firmalar için finansman kaynağı olduğunu söyleyen Akgiray, ''Özellikle hisse senedi borsalarımız, birleştirmek istiyoruz. Kredi artırımı olarak dünyanın başına kriz derdini açan, aşırı borçlanmaya alternatif ve çözüm olarak firmalarımıza çok akıllı, günün global gerçeklerine uygun bir finansman kaynağı borsalar'' dedi.
Üçüncüsünün ise ilk ikisinin sonucu olarak ortaya çıktığını, uzun vadeli olarak tasarruf sahiplerine vadeli bir tasarruf platformu olduğunu söyleyen Akgiray, insanlara tasarruf yapacakları ortamlar sunulmadığında tasarrufların, altına, yastık altına, araziye, tarlaya gideceğini bildirdi.
Akgiray, ''Zaten ilk iki fonksiyon layıkıyla icra edilirse, üçüncüsü kendiliğinden gelecektir. Dolayısıyla bizler hazırız. Umuyorum ki önümüzdeki aylarda ve yıllarda çok hoş haberlerle karşınıza gelebileceğiz'' diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • A Sınıf 02 Mayıs 2012 21:17

    1600- maaş ile ancak iki yakası bir araya gelmeyen personel bulursunz.Adam niye calışsınki işe geliş gidis saati belli degilken her gun mesai bitmesine karsın yoneticiden izin iste. A sınıf bir personel niye calışsın ki?

  • A sınıf26 Nisan 2012 17:21

    Sayın başkan, A sınıfı çalışanlara verilen ücretler ve kapının önüne yerli yersiz konanları ne yapacaksınız. Bulunduğunuz yerden hariçten gazel okumak kolay. Biraz ayaklarımızın yer basması lâzım bu yorumları yaparken.