BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFilmle veda etti----

Filmle veda etti

Filmle veda etti
03 Nisan 2012 - 07:36 www.finansgundem.com

Görev süresi gelecek hafta dolan BDDK Başkanı Bilgin, dünya ekonomisini alt üst eden olayları anlatan Oscar’lı film Inside Job ile veda etti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in görev süresi bu ayın 11’nde tamamlanıyor. Dokuz yıl başkanlık yaptığı BDDK’dan ayrılması beklenen Tevfik Bilgin, gazetecilere dünya ekonomisini sarsan 2008 krizinin perde arkasını anlatan Oscar ödüllü belgesel film Inside Job’un cd’si ile veda etti.
Inside Job, son yılların en çok tartışılan belgeselleri arasında yer alıyor. 2010 yılında belgesel dalında Oscar ödülünü aldı. Film, 2008 yılında ABD’de başlayan ve tüm dünyayı pençesine alan küresel finans krizini anlatıyor. Yönetmeni Charles Ferguson’ın ifadesiyle belgesel, “ABD’deki finans sektörü kaynaklı sistematik yozlaşma ve bu yozlaşmanın sonuçlarını” anlatıyor.
Bilgin, Türkiye’de bankacılık krizinin patlak verdiği zor bir dönemde, görevi BDDK Başkanı Engin Akçakoca’dan devraldı. Bilgin’in görevde olduğu dokuz yılda, sektör, 60 milyar dolarlık faturaya mal olan bankacılık krizinin yol açtığı sıkıntılara, sektöre gelen yabancı sermayenin yarattığı rekabete ve büyük dünya kriziyle sistemden çıkmaya çalışan yabancı yatırımcıların neden olduğu olumsuzluklara sahne oldu. Bilgin, sektöre uyarıcı mesajlar göndererek önceliklerini hatırlatırken zaman zaman da farklı kesimlerden gelen eleştirilere yanıt vererek destek çıktı.
‘Görevimiz halkın menfaatini korumak’
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, gazetecilere gönderdiği veda yazısında kendisine sık sık sorulan ‘Düzenleme ve serbestleşme arasında gidip gelen Finans piyasalarında düzenleyici ve denetleyici kurumların fonksiyonu nedir?’ sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bana göre bu sorunun yegane cevabı halkın menfaatlerinin korunmasıdır. Bu koruma ise kamuoyunun hoşuna gitmesi pahasına finansal sektörün zarara uğratılması anlamına gelmez. Amaç, siz finansal oyuncuların bir adım önünde ya da arkasında, sizi izleyen, gerektiğinde uyaran, bazen de ülkenin birer değeri olan finansal kurumları dışarıdan bir göz olarak koruma gayretinde olabilmektir.
Bilerek yanlış yapmayan insanlar olabilme çabamızda hepimize başarılar diliyorum.”
‘Sıradan İnsanları dolandırıyorlar’
Inside Job’un yönetmeni Charles Ferguson, 2008 krizini önceden tahmin ettiği için ‘kâhin’ lakabıyla anılan ekonomist Nouriel Roubini’nin arkadaşı. Ferguson belgeseli çekmeye 2008 yılındaki Lehman Brothers’ın batışından sonra karar vermiş.
Inside Job, 5 ayrı bölümde siyasi ortamın ve bankacılık yöntemlerindeki değişimin krize nasıl yol açtığını gösteriyor.
Ünlü Hollywood yıldızı Matt Damon’ın seslendirdiği belgeselin kadrosunda eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’dan ‘para sihirbazı’ lakaplı işadamı George Soros’a; ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’den ABD Başkanı Barack Obama’ya kadar hemen herkes yer alıyor.
Ünlü eleştirmen Robert Ebert film hakkında, “Amerikan finans endüstrisinin sıradan Amerikalı yatırımcıyı nasıl kasten dolandırmaya kalkıştığı hakkında öfkeli ve iyi işlenmiş bir belgesel” yorumu yaptı. Belgeseldeki en çok tartışılan bölümlerden birisi de, Wall Street ‘muhabbet tellalı’ Kristin Davis’le yapılan röportaj. Davis, Wall Street’ta işlem yapan bir çok kişiye saati 1000 dolardan hayat kadınları bulduğunu ve kokain partilerine şahit olduğunu anlatıyor. Davis, bu tarz partilere katılanların sabah Wall Street’te nasıl işlem yaptığını anlamadığını da söylüyor. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AYDIN UÇAR03 Nisan 2012 09:24

    Keşke her vatandaşımız TEVFİK BİLGİN gibi işini severek ve halkına, devletine saygı duyarak yapsa ne güzel olur. Böyle insanlarımız hiç eksik olmasın inşaallah...