Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul dönemi, Başkan Dennis Francis’in oturum başkanı tokmağını yeni başkan Philemon Yang’a devretmesiyle sona erdi. Francis, görevi süresince BM Şartı prensiplerine sadık kaldığını ve bu süreçte özellikle Gazze'deki ölüm ve yıkımın on yıllardır görülmemiş bir düzeye ulaştığını belirtti. Francis, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalara dair gözlemlerini ve ateşkes ile uzun vadeli bir siyasi çözüm için kalpten dileklerini vurguladı.
Yeni başkan Philemon Yang, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve barış ile güvenliği öncelikli hedefleri arasında sıraladığını açıkladı. Yang, çatışmaları önlemeye odaklanmanın önemine dikkat çekerek, BM Genel Kurulu’nun çatışmaları çözme konusundaki çabalarını artırmasını talep edeceğini belirtti. Ayrıca, insan haklarının korunması ve uluslararası hukukun güçlendirilmesi için aktif çalışacağına söz verdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 78. dönemin "çok fırtınalı" geçtiğini, yıl boyunca yoksulluk, adaletsizlik, çatışma ve şiddetin sürdüğünü ifade etti. Guterres, geçen yılın kayda geçmiş en sıcak yıl olduğuna dikkat çekerek, bu zorluklara rağmen birlikte hareket ederek başarıya ulaşma umudunun ve ilhamının önemli olduğunu vurguladı. 79. dönemde üye ülkelere birçok görev düştüğünü belirterek, çözümlerin üretilmesi gereken önemli konular olduğunu söyledi.
BM Genel Kurulunda 10 Mayıs'ta kabul edilen karara göre, Filistin'in BM üyeliği BM Güvenlik Konseyi'nde yeniden değerlendirilecek ve gözlemci statüsündeki Filistin’e bazı ilave haklar tanınacak. Filistin'in BM Genel Kurulu oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımı için gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin istisnai ve emsal teşkil etmeyecek şekilde yapılması talep edilmişti. Filistin'in BM Daimi Temsilciliği, bu düzenlemelerin ardından ilk kez BM Genel Kurul oturumuna katılacaklarını ve üye ülkeler arasında yerlerini alacaklarını duyurdu.
BM 79. Genel Kurulu, 22 Eylül'de "Geleceğin Zirvesi" ile açılacak ve yüksek düzeyli hafta 24 Eylül’de başlayacak. Bu oturumda dünya liderleri, çeşitli küresel sorunlar hakkında konuşacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılış gününde üçüncü sırada konuşması öngörülüyor. Genel Kurula, 190 ülkeden üst düzey katılım bekleniyor, bu da küresel diplomasi ve işbirliği açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
ABD'den İran'a 'Rusya' yaptırımları
BM: Ukrayna'da 11 bin 700 sivil öldü
UCM'de Netanyahu için yakalama kararı sürecini hızlandırma talebi
Hamas: İsrail'in ilhak planları başarısız olacak
Bakan Kurum, İBB Başkanı İmamoğlu ile görüştü
İsrail, çocuk felci aşılamasına giden BM konvoyunu alıkoydu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.