Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teknoloji artık tamamen finans dünyasının içinde. Teknolojik altyapısıyla Türkiye‘de hacmi 100 Milyar TL’ye yaklaşan tedarikçi finansmanına öncülük eden Figopara‘nın platformunda 1.000‘den fazla aktif üye firma yer alıyor. 6 banka ile işbirliği olan Figopara, 2019‘un ilk çeyreğinde 4 bankayı daha platformuna dahil edecek.
Dünyada ve Türkiye’deki trendlere bakıldığında ticaretin finansmanının öncelikli konularının başında geldiğini ifade eden Figopara Genel Müdürü Avşar Dirgin, finansal teknoloji (Fintech) şirketi olarak Türkiye‘de bir ilke imza attıklarını; alıcı, satıcı (tedarikçi) ve bankaları Figopara platformunda buluşturduklarını belirtiyor.
Alcı, tedarikçi ve bankaların kesişme noktası
Alıcı, tedarikçi ve bankaların kesişme noktasında yer aldıklarını kaydeden Dirgin, şu bilgileri veriyor: “Platformumuzda alıcı ve satıcıyı dijital ortamda bir araya getiriyoruz. Özellikle alıcı için uçtan uca entegrasyon ile hiçbir elle müdahale edilen operasyonel yüke girmeden tedarikçi finansmanı işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Alıcı entegrasyonu sonrasında, alıcı ve/veya satıcının çalışmakta olduğu banka da platforma giriyor. Öncelikle tedarikçi finansmanının avantajlarını söyleyeyim. Alıcının bilançosu ve likiditesi ne kadar iyi olursa olsun, firmalar artık bilanço yönetimi açısından vadeli ödüyor. Büyük alıcılar tedarikçilerini desteklemek adına, ‘ben böyle ödüyorum, ama benim özelikle KOBİ ölçeğindeki tedarikçim mağdur olmasın‘ diyor. Tedarikçi finansmanı, vadeli ödeyen ama tedarikçisinin özelikle paraya ulaşmasını sağlamak isteyen alıcılar için bir çözüm getiriyor. Banka tarafına bakıldığında, kredibilitesi yüksek büyük bir alıcıyla ya da onun sözüyle daha çok sayıda KOBİ’ye ulaşma imkanı oluyor.“
Alıcı ve satıcı firmalara büyük avantaj
Tedarikçi finansmanının alıcı firmalara sağladığı yararlar için Dirgin, “Tedarikçi finansmanı, alıcı firmalara tedarikçilerle daha güçlü ilişki, ödeme vadesinde esneklik, işletme sermayesi ve bilanço yönetimi açısından verimlilik, tedarik zinciri yönetimi maliyetini azaltmak için süreç verimliliği, tedarikçi ile ödeme ve fiyatlandırmada müzakere edebilme imkanı, stratejik tedarikçiler için kesintisiz ödeme süreci avantajları sağlıyor“ diyor.
Dirgin, “Satıcı firmalara ise düzenli nakit akışı, garantili ödeme ve tahsilat, alıcı ile daha güçlü ilişki, erken tahsilat nedeniyle peşin mal alımlarında yaratılacak rekabet avantajı, alıcının ödeme gücüne ve temliğe dayalı finansman imkanı sunuyor. Tedarikçi finansmanının bu faydalarından yararlanan alıcı ve satıcılar Figopara’nın dijital ortamı ile işlemlerini çok daha hızlı ve güvenli bir altyapı ile tamamlayarak maliyetleri konusunda bir kat daha tasarruf etme imkanı bulabiliyorlar“ bilgisini veriyor.
1.000‘i aşkın aktif üye, 6 Banka işbirliği
Figopara‘nın platformunun şu anda 1.000’den fazla aktif üye firma ile operasyonlarına devam ettiğini söyleyen Dirgin, 6 banka ile işbirliği gerçekleştirdiklerini, 2019 ilk çeyreğinde 10 bankaya ulaşacaklarını kaydediyor.
Tedarikçi finansmanının Türkiye’deki hacminin 100 milyar TL’ye yaklaştığını ifade eden Dirgin, orta vadedeki hedefleri hakkında şunları belirtiyor: “Figopara olarak tedarikçi finansmanı işinin tüm taraflar ile birlikte daha da fazla dijitalleşmesi; işlemlerin en hızlı ve kolay bir biçimde yapılabilmesi ve tüm süreçlerin ilgili yasa ve mevzuatlara uygun olması için ürün ve hizmet gamımızı genişletmeye devam edeceğiz. Yakın zamanda uluslararası işlemler yapan firmalar için çözümlerimizi hayata geçirmek, firmaların sadece tedarik değil aynı zamanda alacaklarının yönetimi tarafındaki beklentilerine de platformumuz aracılığı ile hizmet sağlamak istiyoruz.“
Teknoloji finans dünyasının kalbinde
Teknolojinin artık tamamen Finans sektörünün içinde olduğu vurgulayan Dirgin, “Tüm kurumlar ve şirketler bunun nimetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Ticaret de yavaş yavaş bu yeniliklerden nasibini almaya başladı. Alıcı ve satıcıların; birbirlerini görmeden alacaklarını/borçlarını finansal kurumlar aracılığı yönetme talepleri artarak devam edecek. Yurtiçinden sonra yurtdışına da bu ve benzeri hizmetleri sunan Fintech’ler artmaya devam edecek. Ticaretin skorlanması; firmaların ilgili mevzuatlar izin verdiği sürece birbirleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmalarının önü açılacak“ görüşünü paylaşıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.