Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
1666 yılında Londra’daki büyük yangın felaketi şehir sakinlerinin evlerini tekrar kaybetmesinden korkmalarından dolayı emlak sigortası piyasasının yükselmesine yol açmıştı.
O tarihte devlet destekli itfaiye hizmetlerinin henüz ortaya çıkmamasından dolayı bazı sigortacılar kendi itfaiye ekiplerini oluşturmuş ve hasarın sınırlandırılmasının yeniden inşa edilmesinden daha az masraflı olacağını düşünmüşlerdi.
Financial Times’ın haberinde, Londra merkezli sigorta sağlayıcısı CFC'nin İnovasyondan Sorumlu Başkanı Graeme Newman, bu örnekle sigortacıların acil destek hizmetlerinin yanı sıra finansal prim de sağlayan günümüzün hızla gelişen siber güvenlik sigortası pazarı arasındaki paralelliklere dikkat çekiyor. Newman’a göre sigortacılar şimdilerde “dijital itfaiye ekiplerinin” sahibi.
Küresel çapta siber saldırıların sayısı geçtiğimiz yıldan itibaren tırmanmaya başladı. Ancak son iki aydır yüksek profilli fidye yazılımı saldırıları sigorta piyasasını sarsıyor. İrlanda’nın sağlık sisteminin, ABD’deki kilit öneme sahip enerji boru hattının ve bu hafta et endüstrisi şirketi JBS’in fidye yazılımların hedefi olması durumun ciddiyetinin altını çiziyor. Batılı yetkililer saldırıların Rusya merkezli bilgisayar korsanlarından geldiğini belirtiyor.
Saldırıların şiddeti ve sıklığı arttıkça, siber güvenlik sigortalarının da maliyeti artıyor. Sigorta komisyoncusu Aon'un son verilerine göre, Nisan başından Mayıs ortasına kadar primler geçen yılki seviyelere göre yüzde 27 oranında arttı.
Ancak sigortacılar sadece fiyatları arttırmakla kalmıyor. Sigorta şirketleri aynı zamanda hizmet verdikleri şirketlerin kontrolleri konusunda da daha uyanık hale geliyorlar.
Amerikan sigorta şirketi AIG için, bu yıl uygulamaya konan daha sert sigorta anlaşması yaklaşımı, müşterilerin güvenlik önlemleri hakkında 25 ayrıntılı sorgulamayla başlıyor. AIG’nin Küresel Siber Sigorta Başkanı Tracie Grella, “Eğer müşterilerin sistemleri üzerinde çok çok düşük kontrolleri varsa onları sigorta kapsamına alamayabiliyoruz” dedi.
Grella açıklamasında yaptıkları sorgulamalarla ilgili olarak, “Çoğunlukla yaptığımız şey sigorta kapsamın düşürmek. Bu nedenle eğer müşteriler aradığımız kontrol seviyesine erişemezlerse biz de fidye yazılımlar konusundaki limitlerimizi yarı yarıya azaltmak zorunda kalıyoruz” dedi
AIG söz konusu müşteri politikasını “ortaklaşa sigorta” terimiyle açıklıyor.
Fidye yazılımı yangını geçtiğimiz ay Avrupa'nın en büyük sigortacılarından biri olan AXA'yı da sarmış adeta itfaiyecilerin yangına kurban gitmesine benzer bir durum oluşmuştu. Finansgundem.com’da yer alan haberde bilgisayar korsanları AXA’nın üç terabaytlık müşteri havuzuna girdiklerini, müşterilerin kişisel verilerine ve tıbbi kayıtlarına ulaştıklarını açıklamıştı. Paris merkezli sigorta şirketi olayın ardından güvenlik açıklarının incelendiğini belirtmişti. AXA fidye ücretinin ödenip ödenmediğiyle ilgili açıklama yapmadı.
AXA’ya siber saldırı şoku: Müşteri bilgileri çalındı
Fidye yazılım nedir?
Fidye yazılımlar teknolojinin gelişmesiyle ve her verinin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla sürekli olarak yaygınlaşan bir zararlı yazılım türü. Fidye yazılımların iki farklı türü bulunuyor. Bunlardan ilki şifre yazılımları ve ikincisi ise kilitleyici yazılımlar.
Şifreleyici yazılım bilgisayarlarda bulunan her türlü verinin şifrelenmesine neden oluyor. Verilerin şifrelenmesi gerçekleştirdiğinde kullanıcılar bu dosyaları kullanamıyor ve içeriklere ulaşamıyor. Şifrenin açılabileceği anahtar ise sadece bilgisayar korsanında bulunuyor. Hackerlar bu şifre karşılığında belli bir miktar fidye talep ediyorlar.
İkinci fidye yazılım türü olan kilitleyiciler cihazların tamamının kilitlenmesine sebep oluyor. Bu yöntem sadece dosyaları değil bütün sistemi erişilmez hale getiriyor. Ancak bilgisayar korsanlarının şifreleyici yazılımlara göre bu tür kilitlenmelerde istedikleri fidye rakamları genellikle daha düşük seviyelerde kalıyor.
AXA’nın 167 milyon euroluk satışı tamamlandı
Sigorta devi korsanlara 40 milyon fidye ödedi
Patronlar ofise çağırıyor, çalışanlar işten ayrılıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.