Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Darbe girişimine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan “15 Temmuz 2016 tarihli Darbe Teşebbüsü Hava Harp Okulu Öğrencileri-Kavacık Bölgesi” başlıklı iddianamede FETÖ’nün, örgüt içi işleyişine yönelik çarpıcı iddialara yer verildi. İddianameye göre; FETÖ’cüler, tart adı verilen uygulama ile terör örgütünde emirlere uymayan, itaatsizlik yapan, ikaza rağmen sözde örgüt talimatları dışında kalanları hain ilan ederken, bu kişilere “zecr tokadı” vuruyor. Kanlı terör örgütü “zecr tokadı” vurduğu kişilerin hayatını zehir ettiği de soruşturma dosyasında yeralıyor.
Narkoz dozu ölçülüyor
İddianamenin dikkat çeken bölümlerinden birini de ‘Sadakat Testi’ başıklı kısım oluşturuyor. Örgüte kazandırılan ve örgüt amaçlarına göre eğitilen bir üyenin, örgütsel narkozun tesiri altında kıvama geldiği vurgulanırken, bu kişilerin davaya adanmışlığım, örgüte bağlanıp bağlanmadığının FETÖ abi ve ablaları tarafından teste tabi tutulduğu öne sürülüyor. FETÖ/PDY’nin uyguladığı “sadakat testi” yöntemi hakkında şu ifadelere yer veriliyor:
“Örgüt üyesi, liderine koşulsuz itaat ediyorsa, örgütün amacını benimsemişse, baskı ve tehdit altında tutulduğu zaman yeterince dirençli ise sadakat testini geçmektedir. Sadakta testi örgüte bağlılığı ölçmektedir. Sadakat testini örgüt üyesi sempatizanı başarıyla geçmişse ona güvenilmekte ve onun önü açılmaktadır. Sadakat testi, kişiye örgütün verdiği narkozun dozunun ölçülmesidir.
Narkozun tesirindeki örgüt üyesinin davaya adanmışlığı sınanmaktadır. Sadakat testini geçemeyenler ise örgüt eğitimine devam ettirilmekte ya bu testi başaracak şekilde eğitilmekte veya sempatizan olarak ayrılmaktadır.”
Makbuz verilmez
İddianamenin en çarpıcı bölümlerinden birini de FETÖ’nün örgütlenme modeli ile yayıncılık faaliyetleri oluşturuyor.
FETÖ/PDY’deki hiyerarşik düzenin, askeri hiyerarşiden bile daha disiplinli olduğu vurgulanırken; “Hiyerarşik düzen; il imamı, eyalet imamı, büyük bölge imamı ve küçük bölge imamı şeklindedir. İmamlar, işin para kısmından ve maddi anlamda her şeyden sorumludurlar. Küçük bölgelerin parası, büyük bölgenin muhasebecisinde toplanır. Her büyük bölgenin, her eyaletin ve her ilin birer muhasebecisi vardır. Yapı, yukarı doğru bu şekilde sıralanır. Ast-üst ilişkisi, askeri bir hiyerarşiden daha sistemlidir. Toplanan paralar için hiçbir zaman makbuz verilmez. Bölge imamına ve muhasebecisine sonsuz güven vardır. Her küçük bölge en az 7-8 evden oluşur; kimi bölgelerde ise 13-14 ev bulunmaktadır” deniliyor.
‘Anadolu’yu gezip ABD ve NATO’ya itaati anlattı’
İddianamede FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in 12 Eylül Askeri Darbesi’ne destek verdiğine dikkat çekilerek Gülen için; “Cuntacı Kenan Evren elinde Kuran’la kent kent gezip ayetler okurken, diğer yandan Fetullah Gülen de Anadolu’yu adım adım gezmiş, darbenin, NATO’nun, ABD’nin, ulu emre itaatin faziletlerini anlatmıştır” deniliyor.
Gülen’in, Dinlerarası Diyalog adı altında Papa 6.Paul’e bağlılık bildirgesi sunduğu da iddianameye giren iddialardan biri.
‘Zaman gazetesinin aboneliğinden çıkılmaz’
İddianamede yapılanmanın Zaman gazetesi aboneliği ise şöyle anlatılıyor; “Her büyük bölgenin bir ‘Zaman Gazetesi Sorumlusu’ bulunmaktadır. Bu kişinin görevi, mütevelli esnaflar üzerinden gazeteye abone bulmak ve abonelerin takibini yapmaktır. Tiraj önemli olduğu için gazetelerin okunup okunmadığının önemi yoktur. Hatta bir kişinin gazeteye abone olması için ‘okur-yazar’ olmasına dahi gerek yoktur. Abonelikler ‘yıllık’ yapılır. Çoğunlukla kredi kartıyla yapılan bu abonelikleri ‘iptal etmek’ de mümkün değildir.” (Milliyet / Mert İnan)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.