Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
YARGI sürecinin devam etmesine rağmen Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne katılma şansı elinden alınan Fenerbahçe, hakkını uluslararası mahkemelerde aramak için harekete geçti. UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı hukuk savaşı başlatan sarı lacivertliler, Şampiyonlar Ligi’ne yeniden dahil edilmek için geçici tedbir kararının yanı sıra, ilk etapta 45 milyon Euro’luk tazminat talebiyle dava açtı. Önümüzdeki dönemde Türk futbolu, CAS’ın (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) alacağı bir karara göre önemli bir süreçten geçecek. Sadece F.Bahçe’nin değil UEFA’nın ve TFF’nin de çok yakından ilgileneceği ve etkileneceği bir süreç başlayabilir. Biz de bu süreç öncesi, kararı verecek olan CAS’ı araştırdık. CAS nedir ve hangi davalara bakar. İşte 12 soruda CAS gerçekleri...
CAS nedir, ne zaman kurulmuştur?
- Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin temelleri 1981 yılında, zamanın Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Juan Antonio Samaranch’ın fikir önderliğinde atıldı. İsviçre’nin Lozan kentinde 30 Haziran 1984 yılında kurulan, CAS, sadece futbol değil, bütün uluslararası spor uyuşmazlıklarına bakıyor.
UEFA, CAS’a bağımlı mıdır?
- UEFA, tüzüğüne eklenen bir madde ile CAS’a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) bağımlıdır. Avrupa futbolunun patronunun verdiği tüm kararlar, belirli şartlara haiz ise CAS’a götürülür. Kısacası UEFA’nın temyiz mercii CAS’tır. CAS’ın kararları UEFA’yı bağlar.
Yerel Federasyonlar CAS’a bağımlı mıdır?
- UEFA’ya bağlı tüm federasyonlar CAS’a gitmekle ilgili kendilerine ait tüzüklerde bir madde bulundurmak zorundadır. TFF tüzüğünde de bununla ilgili bir madde bulunuyor.
CAS hangi tür davalara bakar?
a-) Ticari uyuşmazlıklar
Bir kulüp ya da bir oyuncu; ya da iki kulüp arasındaki uyuşmazlıklara bakar. Beşiktaş ile Del Bosque davası ile F.Bahçe ile Ortega arasındaki davalara da CAS bakmıştır. b-) Disiplin uyuşmazlıkları. Şike, doping gibi uyuşmazlıklara da bakar. Örneğin 2007 yılında ceza alan Porto CAS’ta aklandı.
CAS’a en çok hangi tip davalar gelir?
- CAS’a en çok doping ve ticari uyuşmazlıklarla ilgili davalar geliyor. Ayrıca bahis şikesi ve şike gibi davalar da çokça CAS hakemlerinin önüne geliyor.
CAS yılda kaç davaya bakıyor?
- Başlangıçta sayı düşüktü. Şimdi yılda 150-200 davaya bakıyor. Bu da CAS hakemlerinin üzerine büyük bir yük bindiriyor.
CAS’ın kaç tane tahkim üyesi var?
- Toplam 265 hakemi bünyesinde barındıran CAS Avrupa’dan tam 131 hakeme sahip. Avrupa bu alanda başı çekiyor.
CAS’ta davalar hangi dilde görülüyor.
- CAS’ın (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) 2 tane anadili var. Davalar Fransızca ya da İngilizce olarak görülüyor.
Türkiye’den CAS üyesi var mı?
- Türkiye’den 2 tane CAS hakemi var. Bunlar aynı zamanda Galatasaray kongre üyesi olan Türker Arslan ve Kısmet Erkiner.
CAS üyeleri her davaya bakabiliyor mu?
- Hayır. Her hakemin ayrı bir uzmanlık alanı var. Futbol uyuşmazlıklarına bakan hakem listesi belli, sadece onlar bakıyor .
Davalar nasıl kabul ediliyor?
- F.Bahçe’nin başvurusundan sonra bir tahkim paneli kurulacak ve davayı kabul edip etmeyeceklerine karar verecekler. 3 hakemetkili olacak.
F.Bahçe’nin davası nasıl ele alınacak?
- Önce hangi kurallara göre bu uyuşmazlığı çözeceklerine bakacaklar. Davanın kabulü görüşülecek. 4 ana unsura bakacaklar.
a-) F.Bahçe’nin başvurma hakkı var mı?
b-) Fenerbahçe’nin uyuşmazlığa götürdüğü şey tahkimin yetki alanında mı, davaya bakılması uygun mu?
c-) Bu davaya bakılmasından F.Bahçe’nin bir yararı var mı?
d-) F.Bahçe tahkime başvurmadan önce gereken başvuruları yapmış ve tüm yolları tüketmiş mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.