Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu ayın ilerleyen günlerinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) Jackson Hole toplantısı gerçekleştiğinde ekonomistlerin büyük bir planı tartışması gerekecek: FED yetkilileri piyasaları, bir şok yaratmaksızın gevşek para politikalarının sıkılaştırmasına hazırlayabilir mi? Bu tartışmada alınacak karar kısa vadede büyük önem taşıyor. Ancak çok daha uzun vadede etkileri ortaya çıkacak bir başka tartışma daha var: FED ne kadar sürede etkin bir merkez bankası dijital parası (CBDC) piyasaya sürebilir?
Geçtiğimiz yıl FED’in Boston şubesi Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacılarına ABD destekli bir dijital paraya yönelik denemeleri başlatması için istekte bulundu. Financial Times’ın haberine göre bu projenin gelecek ay iki politika raporu yayınlaması bekleniyor. Raporlardan bir tanesi CBDC’de kodlama zorluklarına değinirken, ikincisinin ekonomik ve tasarım tercihlerine odaklanacağı tahmin ediliyor.
Kripto paranın yılmaz savunucuları için bu beklentiler ilk aşamada kulağa oldukça zayıf geliyor. Zira Çin dijital yuan projesinde hızla ilerlerken, İsveç ve Güney Kore’nin de içinde bulunduğu 14 diğer ülke CBDC’lerinin pilot aşamasında. Beş ülke dijital parasını geliştirmiş durumda ve ABD en büyük dört merkez bankasının gerisinde. MIT projesi FED operasyonları tarafından desteklendiği için bu durumun sembolik bir çaba olabileceğine yönelik şüpheler var.
Ancak bu proje şimdilik sembolik olsa da, projeyi hafife almak da bir hata olur. Boston FED detay vermiyor olsa da araştırmanın bazı açıları ilgi çekici. Öncelikle proje ekibi özel sektörde var olan bir kripto para teknolojisini temel almıyor. Bunun yerine sıfırdan tamamen yeni bir sistem inşa ediliyor. İkincisi FED’in kod için açık kaynaklı bir lisans üretmesi bekleniyor.
Bu durum FED için sıra dışı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD yetkilileri kodları kopyalandığı takdirde, bunun geliştirici bir etki sağlayacağını umut ediyor. Daha da önemlisi kodun erişime açık olması ABD’ye küresel standartları belirlemede daha büyük etki sahibi olma imkanı tanıyacak. Üçüncüsü MIT ekibi perakende finansına odaklanıyor ve kitlesel bir dijital para için çözüm bulmayı hedefliyor. Ancak bu hedefler beraberinde birbiriyle çelişen birçok problemi de getiriyor.
Perakende bir CBDC sistemi işlemleri uygun bir şekilde takip edebilir, kullanıcı kimliğini feda etmeden kayıp fonları telafi edebilir mi? Aynı zamanda perakende bir CBDC’nin esneklik taşırken, bir yandan da güçlü olup olamayacağı da sorulan sorular arasında.
Özel sektörün hiçbir para sistemi şimdiye kadar bu sorulara etkili bir cevap bulamadı. Ancak MIT ekibi bu sorunlara bir çözüm bulabildiği takdirde, FED’in piyasaya süreceği dijital paranın Bitcoin gibi kripto paralar ve Tether gibi stablecoin’leri tahtından etme ihtimali yüksek.
FED Başkanı Jerome Powell, “dijital bir ABD para birimine sahip olduğunuzda stablecoin’lere ve kripto paralara ihtiyacınız olmayacak” dedi. Açıklamasının devamında, “bence bu lehimize olan en güçlü argümanlardan bir tanesi” ifadesini kullandı. Bitcoin savunucuları bu fikre karşı çıkıyor ve neden olarak da merkez bankalarının bürokratik yapılarına işaret ediyor.
ABD verisi sonrası piyasalar hareketlendi
Yellen, kripto para reformlarını savunuyor
Elektrikli araçlara Bitcoin madeni müjdesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.