Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları korona virüsü salgınının tetiklediği resesyondan daha hızlı bir toparlanma sağlamak amacıyla, belirli koşullar sağlanana kadar faiz oranlarını düşük tutmaya yönelik küresel ekonomik kriz dönemi uygulamasını tekrar uygulamaya başlamayı düşünüyor.
Fed’in 9-10 Haziran’da yaptığı para politikası toplantısının dün akşam yayımlanan tutanaklarına göre politika yapıcılar, faiz belirleme politikasını belirli ekonomik sonuçlara bağlanılmasına “genel olarak destek verdi.”
“Birçok” politika yapıcı enflasyonun Fed’in %2 hedefine ulaşana veya ılımlı bir şekilde bu seviyeyi geçene kadar faizleri düşük tutma sözünü destekledi.
AZ SAYIDA KİŞİ FAİZLERİN YÜKSELECEĞİ SİNYALİNİ VERDİ
Sözcü'nün haberine göre, birkaç politika yapıcı, faizlerdeki değişiklikleri belirli bir işsizlik oranına bağlamayı tercih ederken, “az sayıda” kişi ise gelecekte belirli bir tarihe kadar gevşek para politikası sözü vermek istedi.
İki politika yapıcı finansal istikrar risklerine atıfta bulunarak bu tür bir politikayı benimseme riski konusunda uyarıda bulunsa da, tutanaklar, ekonominin gidişatı hakkında daha fazla bilgi edindikçe, politika yapıcıların genel olarak hem faizler hem de tahvil alımları için halka daha net ileriye dönük yönlendirme sağlamayı desteklediğini gösterdi.
Tutanaklar dünyadaki diğer merkez bankaları tarafından kullanılan bir strateji olan getiri eğrisinin kontrolü de dahil olmak üzere, alternatif destek biçimlerine çok daha az destek olduğunu ve bu konularda birçok soru işareti olduğunu gösterdi.
Fed yetkilileri, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü ekonomik gerilemeye maruz kalacağını öngörüyor ve öngörülebilir gelecek için destek sağlamaktan vazgeçmek gibi bir niyetleri yok.
TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ NE?
Korona virüsüyle mücadele için piyasaya dolar pompalamaya karar veren Amerikan Merkez Bankası (Fed) bu tavrını devam ettirecek gibi gözüküyor. 9-10 Haziran tarihinde yapılan para politikası toplantısının tutanaklarına göre ülkede işsizliğin toparlanması faizler üzerinde belirleyici olacak.
Fed’in faizleri düşük tutması, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere sıcak para akışı için büyük önem taşıyor. Türkiye gibi büyümek ve dış borçlarını çevirmek için dış kaynağa ihtiyaç duyan ülkeler, doların faizinin düşük olması durumunda bunu daha kolay yapabiliyor. Fed’in faizleri artırması ise, 2013-2018 döneminde olduğu gibi Türkiye gibi ülkelerde finansal riskleri artırabiliyor.
Fed mart ayında faizleri 0 – 0.25 aralığına çekmişti. Ayrıca banka 700 milyar dolarlık genişleme programı açıklamıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.