Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de, resesyon ve enflasyon ikilemi fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Geçen haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşerek Fed'in şahin tutumunu devam ettireceğine yönelik fiyatlamaları desteklerken, bu hafta açıklanacak enflasyon verilerindeki işaretlerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in eylül toplantısında 75 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler güçlenerek yüzde 70 seviyesine çıkarken, Kasım toplantısında yüzde 53 ihtimalle 25 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor.
Fed yetkilileri, hafta sonu yaptıkları sözle yönlendirmelerde şahin duruşlarını koruduklarını gösterirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in enflasyonu aşağı çekme konusunda daha çok uzun bir yolunun olduğunu dile getirdi.
Fed üyesi Michelle Bowman da, eylül toplantısında 75 baz puanlık Faiz artışının masada olması gerektiğini vurguladı.
Tahvil piyasalarında birçok varlıkta terse dönen getiri eğrisinde söz konusu haber akışıyla birlikte resesyon fiyatlamaları güçlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosunun getirisi arasındaki fark 32 baz puanda bulunuyor.
Söz konusu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,23 yükseldi. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya ise yatay bir başlangıç yaptı.
Avrupa tarafında enerji arz krizine ilişkin riskler varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürürken, geçen hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ülkenin resesyona girmesinin beklendiğini duyurması risk algısını güçlendirdi.
Bölgede açıklanacak makroekonomik verilerde ekonominin durumuna ilişkin işaretlerin hafta boyunca piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin yapacağı sözle yönlendirmeler de yatırımcıların odağında bulunuyor.
Cuma günü, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,65, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,63 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,26 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya ise yükselişle başladı.
Asya'da pay piyasaları haftaya sınırlı yükselişle başlarken, Çin'in Tayvan yakınlarında gerçekleştirdiği askeri tatbikatlar risk iştahını törpülemeyi sürdürüyor.
Bugün açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya'da ödemeler dengesi haziranda 132,4 milyar yen açık verdi.
Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,27, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,10 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,05 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,80 geriledi.
Yurt içinde, cuma günü gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.762,95 puana geliştiren BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışının yüzde 0,98 üzerinde, 2.750,49 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu da kırdı.
Dolar/TL ise cuma günü yüzde 0,13 azalışla 17,9097'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,9410 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün veri gündeminin zayıf olduğunu belirterek, jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışının yatırımcıların odağında olacağını kaydetti.
Hafta genelinde ise yurt içinde ödemeler dengesi ve sanayi üretim endeksi, yurt dışında ABD, Çin ve Almanya'da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.800 seviyesinin direnç, 2.720 ve 2680 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, temmuz ayı yatırım araçlarının reel getirileri
11.30 Euro Bölgesi, ağustos ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri
Borsada 5 göstergeye göre durum
ABD senatosu kritik yasayı onayladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.