Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bu akşam Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve ertesi gün de TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonlanacak. Son iki haftada ABD’den gelen veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları Fed’in bu toplantıda faiz artışına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılmasına neden oldu. Bu nedenle Fed fiyatlamasının faiz artışından önce tamamlanma, faiz artışı gerçekleştikten sonra ise yeni bir hikaye ve realizasyon yaşanma ihtimali yüksek.
Bu yeni hikaye Fed’in beklenenden daha hızlı bir şekilde faiz artışı yapabileceği olursa hisse senetleri ve başta gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere para birimlerinin dolar karşısında hızla değer kaybettiğini görebiliriz.
İçeriye döndüğümüzde ise son iki haftalık süreçte TCMB, Fed fiyatlamasına kayıtsız kalmayarak, fonlamanın çok büyük bir bölümünü geç likidite penceresinden sağlayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %10,70’in üzerine çekti.
Bu durum TCMB’nin Fed sonrası, kullandığı faiz oranlarında ve fonlama yapısında güncelleme yapacağının işareti olsa da, atılacak adımın nereden ve ne ölçüde geleceği konusunda piyasada bir konsensüs oluşmuş değil. Bu nedenle TCMB’nin kararı ne olursa olsun piyasanın en azından bir kısmı için bu karar sürpriz olacak ve muhtemelen fiyatlamalarda volatiliteyi artıracak.
Bizim beklentimiz faiz koridorunun üst bandının %10’a, geç likidite penceresi faiz oranının da %12’ye çıkarılması yönünde.
Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve bu yılın ilk haftalarında TL’nin şiddetli değer kaybı gerek enflasyon gerekse tüketici güveni üzerinde ciddi olumsuzluklar oluşturdu. Şubat ayında çift haneye yükselen enflasyonun piyasa algısında da önemli ölçüde tahribata yol açtığını ve Dolar/TL kurunun 3,55’lerden başlayarak 3,78’lere kadar yükselmesinde Fed faiz artışı beklentisiyle, enflasyonun oluşturduğu olumsuzluğun da etkili olduğunu düşünüyoruz.
TCMB’nin enflasyon beklentilerindeki bozulmayı hızlandıran bu süreci de göz önünde bulundurarak, TL’nin değerini korumaya yönelik ek sıkılaştırma adımları atmak konusunda daha kararlı olacağını düşünüyoruz.
Dolar/ TL’de ana yönü doların uluslararası piyasadaki seyrinin belirlediğini düşünmekle birlikte, 16 Mart’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası atılacak adımların kurlar üzerindeki baskıyı hafifletebileceği göz önünde bulundurulmalı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.