Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı kararının ardından bu hafta gözler Merkez Bankası’nda. Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Aralık’ta yılın son toplantısını yapacak. Piyasada genel beklenti faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan, politika faizinde de 25 puanlık bir artış olacağı yönünde. Ancak Merkez Bankası’nın pas geçebileceğine yönelik tahmin de yapılıyor.
GEÇEN AY SÜRPRİZ
Merkez Bankası geçen ay faizlerde sürpriz bir karar almıştı. 24 Kasım tarihinden önce piyasada sınırlı bir artış beklenirken Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.25’den yüzde 8.5’a yükseltilmiş, faiz koridorunun alt bandında ise değişiklik yapılmamıştı. Faiz koridoru şu anda yüzde 7.25-8.5 aralığında bulunuyor. Politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5’dan yüzde 8’e yükseltilmişti.
PAS GEÇER Mİ, GEÇMEZ Mİ
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın acele etmeyeceği mesajını verdiğini belirterek, bu ayın pas geçilmesinin yanlış bir karar olacağını söyledi. Fed’in de faiz arttırdığına dikkat çeken Bürümcekçi, kendi beklentisinin faiz koridorunun alt ve üst bandı ile politika faizinde 25 baz puanlık artış olduğunu dile getirdi. Faiz koridorunun alt bandında da artış olabileceğine dikkat çeken Bürümcekçi, sadece üst bantta yapılacak artışın koridoru genişleteceğini ifade etti.
Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan Merkez Bankası’nın önünde iki seçenek olduğunu belirterek, “İlke, ocak ayında Donald Trump’ın göreve gelmesini ve söylemleri görüldükten sonra faiz ile kararını daha net vermek isteyebilir ve bundan dolayı bu ayki toplantıyı pas geçebilir. Bir diğer seçenek geçtiğimiz ay olduğu gibi çifte faiz hamlesi gelmesi olacaktır. Kurum olarak beklentimiz ise Merkez’in bu ayki faiz hamlesini pas geçebileceği ve bekle gör politikası izleleyebileceği şeklinde. Merkez Bankası böyle bir hamle yapması durumunda ise kurda yaşanabilecek olası yukarı yönlü hareketleri bir miktar düşürebilmek adına etkin bir sözlü yönlendirme yapması oldukça mühim. Piyasaların kafasının karışması durumunda TL’de dalga boyu yeniden yükselebilir diye düşünüyorum” dedi.
PPK TOPLANTILARI 8’E İNİYOR
PARA Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayısı 8’e düşürülmesine ilişkin bir tasarı 24 Kasım tarihinde TBMM’ye sunulmuştu. Aynı düzenleme 16 Aralık günü TBMM’ye sunulan torba tasarıda tekrar yer aldı. PPK her ay yani yılda 12 kere toplanarak faiz kararını veriyordu. TBMM’ye dün sunulan tasarıya göre PPK, Merkez Bankası başkanının çağrısı üzerine yılda en az 8 defa toplanacak. Merkez Bankası da bu düzenleme nedeniyle 2017 yılında PPK toplantılarının ne zaman yapılacağını yayımlamadı. Bunun ardından toplantıların açıklanması bekleniyor. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.