Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fed geçen yıl Ekim ayındaki toplantısında 2019 yılında art arda üçüncü kez faiz indirimine gitmişti. Fed'in Aralık ayındaki son politika toplantısından bu yana
açıklanan veriler, ABD ekonomisinin bu yıl %2 civarında büyümeye devam edeceğine ve işsizlik oranının istikrarlı şekilde düşük kalacağı şeklindeki beklentilerini değiştirmedi. Ancak ekonomi için tehlike arz eden bazı riskler de güçlenmiş olabilir. Çin'de koronavirüsün ortaya çıkmasından sonra dikkatler bu ülkedeki ekonomik büyümeye çevrilirken, bu büyümenin yavaşlayacağı endişeleriyle ABD Hazine tahvil getirileri düşüş kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump dün faizlerin düşürülmesi çağrısını tekrarladı. Trump çok sıkı olarak gördüğü para politikasını gevşetmediği için Fed ve başkan Jerome Powell'ı 2018'den beri sert şekilde eleştiriyor. Fed'in bu yıl yine bir noktada faizleri düşüreceğine yönelik beklentiler kuvvetlenmiş olsa da, analistler hâlâ bu tür bir kararın daha sonraki aylarda alınacağına görüşlerini koruyorlar.
Reuters anketine katılan 108 ekonomistten 95'i Fed'in bu haftaki toplantıda faizleri sabit tutmasını beklerken, JP Morgan analisti Michael Feroli bu toplantının "son yıllardaki en olaysız toplantılardan biri" olacağını söyledi. Fed para politikası kararlarını bugün TSİ 2200'da açıklayacak. Powell, politika açıklamasının yayınlanmasından yarım saat sonra basın toplantısı düzenleyecek.
UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER
Piyasada yaygın kanı faizlerin sabit tutulacağı olsa da, bu durum gündemde hiçbir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Fed'in ayda 60 milyar dolar ABD Hazine tahvili alarak uyguladığı varlık alımlarına ne süreyle devam edeceğine ve varlık alımlarını nasıl azaltacağına karar vermesi gerekiyor. Aynı zamanda merkez bankasının bankalar arası kısa vadeli fonlama piyasalarında tekrar sorun çıkmaması için varlık alımlarını ne ile ikame ederek fonlama sorunlarına uzun vadeli bir çözüm bulacağını yakında belirlemesi gerekiyor.
Fed ancak tahvil alımlarıyla, yani bu fonlama piyasasına her ay ekstra likidite vererek geçen yılın son aylarında beklenmedik şekilde sıçrayan kısa vadeli faiz oranlarını öngördüğü seviyelere düşürebilmişti. Fed yetkilileri, varlık alımlarıyla faizleri kontrol altında tutma mekanizmasından hoşnut değiller. Bazı politika yapıcılar mümkünse Fed'in 4 trilyon dolara yaklaşan ve büyümeye devam eden bilançosunu küçültmesini istiyorlar.
Bazı Fed yetkilileri varlık alımı yerine bankaların ihtiyaçları ölçüsünde kısa vadeli fon temin edebileceği repo sistemini kalıcı hale getirmeyi istiyorlar. Fed, yine bu amaçla faizleri hedef aralığına yaklaştırmak amacıyla bankalara rezerv fazlası üzerinden ödediği Faiz oranını beş baz puan yükseltebilir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.