BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFed bilanço küçültmeye ne zaman başlar----

Fed bilanço küçültmeye ne zaman başlar

Fed bilanço küçültmeye ne zaman başlar
13 Haziran 2017 - 07:19 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, "Fed'in faiz yaklaşımı ve bilanço değişimleri" başlığını verdiği bugünkü yazısında, Amerikan Merkez Bankası'nın muhtemel faiz ve bilanço küçültme kararlarını değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD Merkez Bankası Fed 13-14 Haziran günlerinde, yani bu hafta salı ve çarşamba günlerinde toplanacak ve faiz kararını açıklayacak. Muhtemelen de faizi arttıracak. Tabii bazı sorunlar var , örneğin enflasyon düşük. Ama diğer taraftan da istihdam artmakta. Fakat ücretler pek artmadı, Mayıs ayında yüzde 2.5 idi, yani bir yıl evvelki ayni düzeyde gerçekleşti.

Fed bundan önce üç defa 0.25 düzeyi faiz artışı yapmıştı ve şimdi Faiz arttırırsa da bu sene ikinci faiz artışını yapmış olacak, faiz yüzde 1-1.25 aralığına yükselecek. Diğer taraftan Fed para politikasını normalleştirmeye karar vermiş gibi gözüküyor ve bu nedenle de açıklama yapabilir.

2017'de enflasyon sayıları mart ve nisan aylarında yanlış yönde gerçekleşti, yükselmedi. Ama Başkan Yellen ve uzmanlar istihdam artışının enflasyonu yeniden yüzde 2 düzeyine yükselteceğini düşünüyorlar. Bu nedenle de çarşamba günü faiz artışının yapacakları düşünülüyor.

Bir diğer önemli konu da Fed'in bilançosunun gidişatı. Krizde Fed faizleri sıfıra yakın bir düzeye düşürürken Hazine ve ve ipotek senetleri satın alarak bilançoyu 3.5 trilyon büyütmüştü. Şu anda elindeki sentlerin boyutu 4.5 trilyon ve de bunun 2.5 trilyon kadarı Hazine bonoları, 1.8 trilyon kadarı da ipotek senetleri. Fed bu yıl bu aşırı büyük bilançoyu yavaşça küçültmeye de başlayacak. Fed bu seferki toplantıda bilanço küçültmekte kullanacağı yaklaşıma da karar verecek ve açıklayacak gibi. Muhtemelen Fed kısa vadeli faizleri ekonomiyi yönetmek için kullanacak. Vadesi dolan bonolar da piyasadan kaldırılacak. Ama bilanço küçültülme operasyonu faizler yeterince yükseltildikten sonra başlayacak. Bu da kabaca “Federal Funds Rate” denen faizin yüzde 3 düzeyine kadar yükselmesi gündeme geldikten sonra bilanço küçültmesi olacak demek.

Bu durum da Fed bilançosunun azaltılmasının eylül ayında gerçekleşebilecek olan ikinci faiz artışından sonra başlayabilecek olması anlamına da geliyor. Tabii bir diğer açıklanması gereken konu Fed'in normalize olmuş bilançosunun, bir yıllık operasyondan sonra sayısal olarak nerede olacağı.

Bilançonun sonuçta nereye gideceği bir yandan Fed'in gelecekteki faiz kararlarına bağlı olacak , diğer taraftan da bankaların rezervlerini Fed'de tutmayı ne boyutta yapacakları da önemli.Fed Guvernör’erinden Jerome Powell bu ay Fed'in üzerinde çalıştığı senaryolarının bir trilyon dolara kadar çıkabilecek banka rezervi talebi olmasını bile denediğini açıklamıştı.

Ama esas bu hafta perşembe günü geç saatlerde, Fed Başkanının söyleyecekleri çok önemli. Onları da açıklanınca yayınlayacağız.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)