Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin saldırı sonrası ilk öngörülenden daha kısa sürede eski haline geleceği haberi sonrası petrol fiyatları %5'in üzerinde gerilerken dolar/TL'de haber sonrası yönünü aşağı çevirdi.
Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6944 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6909 lira, en yüksek 5.7411 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2924 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1048 seviyesinde. Gram altın 274.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.38 seviyesinde.
Suudi Arabistan kesintiye uğrayan ham petrol üretimini, iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre tahmin edilenden daha önce telafi edecek.
Son gelişmeler hakkında bilgi sahibi kıdemli bir Suudi yetkili, Suudi Arabistan'ın kaybolan 5.7 milyon varil üretimin %70'ini telafi etmeye yakın olduğunu belirtti.
Aynı kaynak üretimin 2-3 hafta içinde eski seviyesine kavuşacağını da belirtti. Haberin ardından brent tipi ham petrol %5 civarında değer kaybetti.
Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan saldırının ardından bölgede askeri bir hareketliliğe ilişkin endişeler hem Türkiye ve hem de küresel piyasaları baskılamış TL de Türkiye'nin petrol ithalatçısı olması nedeniyle dün benzer para birimlerinden negatif ayrışmıştı.
Küresel düşük faiz beklentilerinin kuvvetlenmesi ve ticaret savaşlarına ilişkin iyimser beklentilerle geçen hafta 5.65'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL, TCMB'nin faiz indirimine gittiği hafta en son 5.69 seviyesinden işlem görmüştü.
Dün görülen negatif ayrışma bugün yerini pozitif ayrışmaya bıraktı. TL bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu.
Gelişmekte olan ülke piyasalarında dün Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülke para birimleri ihracatçı olan ülke para birimlerinden daha kötü bir performans gösterdi.
Bugün petrol fiyatlarının düşmesi sonrası aynı durumun tersi yaşandı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Petrol fiyatlarında %5'in üzerinde düşüş yaşatan Suudi Arabistan'ın petrol üretiminin saldırı sonrası ilk öngörülenden daha kısa sürede eski haline geleceği haberi TL'yi de olumlu etkiledi.
Türkiye'nin aynı sepette karşılaştırıldığı ülkelerin büyük bölümünün petrol ihracatçısı olması nedeniyle dün olanın aksine bugün TL'nin pozitif ayrıştığını görüyoruz" dedi.
Bankacı bölgedeki gerilimin piyasalarda izlenmeye devam ettiğine, ABD-İran gerilimin küresel piyasalardaki negatif etkisinin ise izlenmeye devam edileceğine dikkat çekti.
Piyasalarda Ortadoğu geriliminin haricinde Fed'den beklenen Faiz indirimi ve Perşembe günü yapılacak olan ABD-Çin ticaret müzakerelerinin bir sonraki turunu da yakından izliyorlar.
Ekonomistlerin yaptığı hesaplamaya göre petrol fiyatlarında yaşanan her 10 dolarlık artış Türkiye'nin enerji faturasını yaklaşık 4 milyar dolar artırıyor.Ancak bu etki kontratlara göre zamana yayılıyor.
Öte yandan piyasalarda bu hafta ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları izleniyor.
Küresel merkez bankalarının gerek faiz indirimi gerekse diğer adımlarla genişlemeci politikalarına devam etmesi öngörülüyor. Özellikle ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi ve ileriye dönük verilecek mesajların küresel piyasalarda ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.