Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak günlük hayatın çeşitli alanlarında kullanılan cihazlar, kablosuz ve elektronik hale gelirken, bilgisayar korsanları da boş durmuyor ve dijitalize edilmiş her şeyi elektronik anlamda kırmaya çalışıyor. Özellikle ABD'deki kablosuz akıllı su sayaçları, bilgisayar korsanlarının hedeflerinden birisi haline geldi.
Su şirketleri, mekanik su sayaçlarının bakım, onarım, değişim ve saat okuma gibi harcamalarından kurtulmak için eski cihazları, elektronik kablosuz akıllı su sayaçları ile değiştirmek istiyor. Yeni cihazlar, kullanım oranlarını kablosuz olarak PDA cihazlarına aktarabiliyor hatta su kesintilerine de haber verebiliyor.
ABD'de yaklaşık 40 milyar dolarlık bir ciroya sahip içilebilir su sektörü içinde kablosuz akıllı su sayaçlarına, düşük bir oranda olsa da, yapılan saldırılar geleceğe yönelik endişeleri de artırıyor. Öyle ki korsanlar kendi su faturalarını düşürebilirken, isterlerse sevmedikleri komşularının da faturasını artırabiliyor ya da kullanabileceği su miktarını da değiştirebiliyor.
Bu ülkedeki akıllı elektrik sayaçlarının yüzde 10'unun bir şekilde elektronik olarak kırıldığı ve bunun enerji şirketleri için önemli bir kayıp haline geldiği ifade ediliyor.
Pike Research araştırma şirketi, 2009 yılında 5,2 milyon adet olan akıllı su sayaç sayısının 2016 yılında 31,8 milyon adete yükseleceğini tahmin ediyor.
Geçtiğimiz yıl Yunanlı bilgisayar korsanı Thanassis Giannetsos'un, akıllı elektrik şebekelerine nasıl virüs yerleştirilebildiğini uygulamalı olarak göstermesi, su dağıtım firmalarını da şebeke güvenliği konusunda düşündürürken şirketlerin büyük bölümü, maliyet artışı getirdiği için verinin şifrelenmesi işleminden de kaçınıyor.
Öte yandan anlık su kullanım bilgisini verebilen söz konusu akıllı su sayaçlarının, evleri ''Biri Bizi Gözetliyor'' mekanları haline getirdiği de iddia ediliyor. Zira bu sayaçlar kimin ne zaman duş aldığını, hangi saatler arasında evde olduğunu ya da tatile gidip gitmediğini de bir anlamda raporluyor.
Bazı güvenlik birimlerinin, akıllı elektrik sayaçları ve termal tarama vasıtası ile evlerde oluşturulan esrar tarlalarını tespit edebildiğine de işaret ediliyor.
BAŞKENTTE DURUM
ASKİ Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kablosuz akıllı sayaçlarla ilgili Abone İşleri Daire Başkanlığınca geçen sene deneme çalışmaları yapıldığı belirtilerek, ancak maliyeti yüksek olduğu için kablosuz akıllı sayaçların kullanımının tercih edilmediği ifade edildi.
Başkentte, su tüketimde ön ödemeli akıllı sayaç kullanıldığını bildiren yetkililer, bu sayaçlarda, abonelerin su tüketimiyle ilgili her türlü bilgiyi dijital ortamda görüp, takip edildiğini söylediler.
Amerika ve Japonya gibi ülkelerde kullanılan kablosuz akıllı sayaçların, genellikle su saatlerinin okunamadığı bölgelerde kullanıldığını ifade eden yetkililer, Ankara'da böyle bir sisteme ihtiyaç duyulmadığını kaydettiler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.