BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFast food firmalarında bakteri alarmı!----

Fast food firmalarında bakteri alarmı!

Fast food firmalarında bakteri alarmı!
25 Ekim 2024 - 15:22 www.finansgundem.com

ABD'de McDonald's'ın hamburgerinin E.Coli salgınına yol açması ve bir kişinin ölümünün ardından Burger King, KFC, Pizza Hut ve Taco Bell bazı ürünlerini menüden çıkardı.


ABD'deki McDonald's restoranlarında E. coli salgınının patlak vermesinin ardından incelemeler sürerken fast food sektöründe de tedbirler art arda açıklanmaya başlandı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) salgının hamburgerlerde kullanılan et ya da çiğ soğandan kaynaklanmış olabileceğini açıklaması sonrası sektörün önemli markaları, Burger King, KFC, Pizza Hut ve Taco Bell pişmemiş soğanları menülerinden çıkarmaya başladı.

Independent Türkiye'deki habere göre, McDonald's ayrıca salgından etkilenen eyaletlerdeki menüsünden salgına neden olan Quarter Pounder'ı da kaldırdı.

Sorun pişmemiş soğanlarda mı?

FDA, fast food devinin Quarter Pounder hamburgerinden kaynaklandığı düşünülen salgına muhtemelen yiyecekteki pişmemiş soğanların neden olduğunu açıkladı.

Ülkedeki en büyük gıda tedarikçilerinden US Foods'un çarşamba günü yayımladığı geri çağırma bildirimine göre üretici Taylor Farms, Kolorado'daki tesisinden çıkan birkaç parti soğanı geri çağırdı. Şirket, McDonald's'ın yanı sıra bazı diğer fast food zincilerine de soğan tedarik ediyor.

Reuters'ın aktardığı üzere dün (24 Ekim) Burger King'in ana şirketi Restaurant Brands International ve KFC, Pizza Hut ve Taco Bell'i işleten Yum Brands de pişmemiş soğanları menüden çıkardı.

Burger King sözcüsü restoranların yaklaşık yüzde 5'inden pişmemiş soğanı çıkardıklarını ancak sağlık yetkililerinin kendileriyle temasa geçmediğüni söylüyor. Yum Brands de soğanları "tedbir amacıyla" çıkardığını ifade ediyor.

Hisseler sert düşmüştü

Salgının patlak vermesinin ardından McDonald's'ın hisseleri sert bir düşüş yaşayarak çarşamba günü yüzde 7,4 değer kaybetmişti.

Daha önceki yıllarda görülen E. coli salgınlarında, müşterilerin zincirlerden uzak durması nedeniyle büyük fast food restoranlarının satışları darbe almıştı.

Müşteriler hamburgerden uzak duruyor

Diğer yandan Reuters'ın haberine göre salgının hemen ardından Kolorado restoranları pek boş değildi. Müşterilerden biri durumun kendisini pek endişelendirmediğini ancak hamburgerlerden uzak durduğunu söylüyor.

Fakat 2022'de Alabama eyaletinde tavuktan yapılan nuggetları yiyen 6 çocuk E. coli enfeksiyonu kapmış ve 4'ü hastanelik olmuştu.

Etlerin de incelemesi sürüyor

Son sağlık krizine pişmemiş soğanların yol açtığı düşünülse de etler de incelenmeye devam ediyor. Fakat yiyeceklerdeki E. coli düzgün pişirildiğinde öldüğü için hastalığı pişmemiş soğanların yayması daha olası.

Bağırsaklarda yaşayan E. coli bakterisinin bazı türleri zararsız olmasına karşın diğerleri hastalığa yol açabiliyor.

Maruz kaldıktan birkaç gün sonra ortaya çıkan belirtiler arasında şiddetli ve kanlı ishal, karın krampları, kusma ve ateş var.

Önceki günlerde ABD'nin 10 eyaletinde görülen E. coli bakterisi salgınında en az 49 kişi hastalandı ve bir kişi hayatını kaybetti.

McDonald's'da e.coli bakterisi skandalı: 1 ölü var!McDonald's'da e.coli bakterisi skandalı: 1 ölü var!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)