Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa'ya sağladığı doğalgazı Fas topraklarından geçen Arap Mağrib-Avrupa boru hattı üzerinden ihraç eden Cezayir, 31 Ekim 2021'de aldığı kararla Fas'a doğalgaz akışını durdurdu.
Cezayir ve Fas üzerinden İspanya'ya bağlanan 12 milyar metreküp kapasiteli Arap Mağrib-Avrupa boru hattına gaz tedariki, Cezayir'in Rabat yönetimiyle diplomatik ilişkileri kesmesi sonrası zora girdi.
Fas, yaptığı yatırımlar ve yürüttüğü çeşitli projelerle kendi iç tüketimine ve Arap Mağrib-Avrupa boru hattına doğalgaz sağlamaya çalışıyor.
Arap Mağrib-Avrupa doğalgaz boru hattına yönelik yatırımlar
Fas Maliye Bakanlığı, 2022 yılı bütçesi kapsamında hazırladığı raporla, ülkedeki doğalgaz altyapısını yönetecek ve geliştirecek bir şirket kurulması için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.
Yeni şirketin Arap Mağrib-Avrupa doğalgaz boru hattını yönetmesi ve çalışmaları devam eden Nijerya-Fas doğalgaz boru hattı projesini yürütmesi bekleniyor.
Fas Liman İşletmeleri de ülkenin kuzeyindeki Muhammediye Limanı'na sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alacak bir terminal inşa edildiğini ve projenin 4 milyon dirhem (yaklaşık 401 bin dolar) tutarında olduğunu açıkladı.
Fas basını, Arap Mağrib-Avrupa boru hattı için gemiler üzerinden getirilecek sıvılaştırılmış doğalgazın ilk olarak bu ayın sonunda ülkeye ulaşacağını yazdı.
Fas resmi haber ajansı MAP, 16 Mart'ta İngiliz "Sound Energy" şirketi ile ülkenin doğusundaki Fuceyc bölgesinde yer alan Tendrara sahasından Arap Mağrib-Avrupa boru hattına gaz taşınması için bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Ulusal Hidrokarbonlar ve Madenler Ofisinin, İngiliz şirketine sahayı kullanma imtiyazı verdiği ve bu kapsamda 120 kilometrenin üzerinde bir boru hattı inşa edileceği kaydedildi.
Sound Energy'den daha önce yapılan açıklamalara göre Tendrara'dan yıllık 350 milyon metreküp doğalgazın tedarik edilmesi bekleniyor.
Fas'ın gaz üretimi ve tüketimi
Fas Rekabet Konseyi, 6 Ocak'ta yayımlanan raporunda, ülkedeki doğalgaz talebinin 2025 yılına kadar 1 milyar 100 milyon metreküpe çıkmasının beklendiğini açıkladı.
Raporda, doğalgaza yönelik tüketici talebinin "2030 yılına kadar 1 milyar 700 milyon metreküpe, 2040 yılına kadar ise yaklaşık 3 milyar metreküpe ulaşmasının beklendiği" ifade edildi.
Fas Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Leyla Binali, ülkedeki doğalgaz üretiminin 2020 yılında 98 milyon metreküp olduğunu ve bu rakamın 2021'de 110 milyon metreküpe ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Binali, 13 Nisan'da yaptığı açıklamada, Fas'ın doğalgaz keşif çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Ülkedeki doğalgaz ihtiyacına dikkati çeken Binali, "Fas’ta varlığı doğrulanmış doğalgaz rezervleri, henüz gerekli seviyeye ulaşmadı." dedi.
Binali, Fas'ta sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve ihtiyaçların karşılanması için gereken seviyenin "keşfedilen doğalgazın en az 30 yıl süreyle çıkarılabilmesi ve kullanılabilmesi" olduğunu ifade etti.
Faslı ekonomist Fuad Abdulmumni, AA muhabirine, ülkede son dönemde yürütülen doğalgaz keşif çalışmalarını değerlendirdi.
Abdulmumni, "Bu ölçüde bir doğalgaz keşfi güven vermiyor. Büyük ölçekte üretim yapılıncaya kadar, doğalgazın ticari amaçlarla kullanılması için uygun olmadığı gerçeği göz ardı edilemez." ifadelerini kullandı.
Yabancı şirketlerin "Fas'ın doğusunda devasa petrol yatakları bulunduğu" yönündeki iddialarını hatırlatan Abdulmumni, "Sonrasında, bu iddiaların kâr etme maksadıyla yapıldığı ortaya çıktı." diye konuştu.
Doğalgaz keşif çalışmalarının boyutu
Fas Ulusal Hidrokarbonlar ve Madenler Ofisi Genel Müdürü Amine Binahdara, ülkede doğalgaz ve petrol arama çalışmaları kapsamında 2000 yılından 2021'in sonuna kadar geçen süre zarfında 28 milyar 845 milyon dirhem (yaklaşık 2 milyar 940 milyon dolar) tutarında harcama yapıldığını açıkladı.
"Fas'ta doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının yüzde 96'sı şirketler tarafından finanse ediliyor." diyen Binahdara, ülkedeki petrol ve gaz arama çalışmalarının 2021 yılında 283 bin kilometrekarelik bir alanda yürütüldüğünü belirtti.
Binahdara, Fas'ta geçen yıl 26'sı denizlerde olmak üzere 53 bölge için petrol arama izni verildiğini aktardı.
Fas Petrol ve Doğalgaz Sendikası Genel Sekreteri Huseyn el-Yemeni ise "Fas'ta yapılan doğalgaz keşif çalışmaları reklamdan ibaret." ifadelerini kullandı.
Yemeni, "Tüketilmeye uygun miktarda stratejik öneme sahip bir kaynak bulamadık ancak Fas'ın elektrik üretimi için temiz enerjiye ihtiyacı olduğu kesin." dedi.
Fas'ın doğalgaz ve petrol arama çalışmalarının henüz istenilen sonucu vermediğini kaydeden Yemeni, "Fas, doğalgaz araştırmaları ve keşif çalışmaları için şu anda her zamankinden daha istekli." şeklinde konuştu.
Gazprom'un doğalgaz ihracatı azaldı
ABD'ye göre, doğalgaz boru hatları için "zaman ve para harcamak gereksiz"
Putin düşünceli: Petrol ve doğalgazı kime satacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.