Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde 20’sinden fazlasının zarar görmesine neden olduğunu duyuran FAO, bu bölgelerdeki nüfusun üçte birinden fazlasının hayatta kalabilmek için tarıma bağlı olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılması talep edildi.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptığı yazılı açıklamada; depremin “etkilenen bölgelerde mahsuller, çiftlik hayvanları, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği dahil olmak üzere tarımın yanı sıra kırsal altyapıda ciddi hasara neden olduğu” saptamasında bulunuldu.
Yapılan açıklamada, depremlerin bölgede yaşayan 15,73 milyon insanla birlikte ülkenin gıda üretiminin %20’sinden fazlasını sağlayan önemli tarım illerine zarar verdiği belirtildi. “Türkiye’nin ‘Bereketli Hilali’ olarak bilinen depremin vurduğu bölge, tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık %15’ini oluştururken ülkenin tarım ihracatının yaklaşık %20’sine katkıda bulunuyor” denilen açıklamada; depremin altyapı, hayvancılık ve mahsullerde 1,3 milyar dolar hasara ve tarım sektöründe 5,1 milyar dolar kayba neden olduğu ifade edildi.
Binalar yıkıldı, ekinler harap oldu
Binaların yıkıldığının, ekinlerin harap olduğunun ve hayvanların öldüğünün dile getirildiği açıklamada; doğal felaketin ayrıca zarar görmemiş çiftlik hayvanları için yem ve aşı kıtlığı yarattığına değinildi. Özellikle hasat mevsimi yaklaşırken tarımsal personel eksikliğinin ortaya çıktığı uyarısı da yapıldı.
Türkiye’de kırsal alanlarda 900 bin kişiye nakit, canlı hayvan ve tarım ekipmanı sağlamak için Şubat ayında 25 milyon dolarlık bir yardım çağrısı yapıldığını hatırlatan FAO, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını istedi. FAO Direktörü Viorel Gutu, tohum sezonu için son tarih yaklaşıyor. Çiftçilere acilen gübre ve fide konusunda yardımcı olmak gerekiyor. Bu yıl üretim seviyelerini korumak için ortadaki tek şans bu” diye konuştu.
FAO’ya göre, depremden etkilenen bölgelerdeki nüfusun üçte birinden fazlası hayatta kalabilmek için tarıma bağlı. Ayrıca BM’ye göre depremler Türkiye’ye 103 milyar doların üzerinde bir maliyet yükledi.
Bakan Kirişci açıkladı! Tarımda yeni dönem
Sözleşmeli tarım ürünlerine tarım sigortası zorunluluğu geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.