Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyada büyüklüğü 2.8 trilyon doları aşarak 3 trilyon dolar sınırına dayanan faktoring sektörü, Türkiye’de 18’i uluslararası işlem yapan, toplam 66 şirket ile faaliyet gösteriyor. Son iki yılda yapılan düzenlemelerle adeta kabuk değiştiren sektör, bir yandan da modern bir finansal modele doğru evrildi. Özellikle, Aralık 2012’de Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve böylece sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin büyük bir kısmının kullanımına açılması faktoring sektörünün rakamlarında da kendini göstermeye başladı.
Öyle ki, 2012 yılı sonu itibarıyla 77.3 milyar lira olan sektörün toplam cirosu iki yılda yüzde 54.7 gibi ciddi bir oranda artarak 2015 yılı sonu itibarıyla 119.6 milyar liraya dayandı. 2015 yılındaki konjonktürel gelişmelerin yıl içerisinde finansal stabiliteyi sarstığı göz önüne alındığında, faktöring sektörü için ‘Hedeflerin tutturulduğu iyi bir yıl oldu’ demek mümkün. Sektör temsilcileri 2016 yılının 2015’e göre çok daha iyi geçeceğine inanıyor. Sektörde bu yıl büyümenin ise yüzde 10 civarlarında olacağı tahmin ediliyor.
TOPLAM ALACAKLAR % 53 ARTTI
Faktoring sektörünün toplam aktiflerinde son iki yılda yaşanan yüzde 47’lik artış dikkat çekiyor. 2012 yıl sonunda 18.2 milyar lira olan sektörün toplam aktifleri 2015 yıl sonu itibarıyla 26.7 milyar liraya ulaşmış. Yine aynı dönemde sektörün toplam alacakları ise yüzde 53 aratarak 16.3 milyar liradan 25 milyar liraya yükselmiş. Sektör finansallarda yakaladığı bu yüksek oranlı başarıyı hiç kuşkusuz müşteri sayısında yakaladığı hızlı artışa borçlu. Öyle ki, 2012 yıl sonu itibarıyla 67 bin olan sektörün müşteri sayısı 2015 yıl sonu itibarıyla yüzde 43 artışla 95 bin 416’ya ulaşmış durumda. Sektörün 2016 yılında en fazla odaklanacağı sorun olarak ise kârlılık gösteriliyor. Zira 2015 yıl sonu itibarıyla sektörün vergi öncesi kârı 382 milyon lira seviyesinde oluştu.
DÜZENLEMELER SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇTI
Son 25 yılın verilerine bakıldığında faktoring sektörünün yıllık ortalama büyümesi yüzde 36 düzeyinde gerçekleşmiş. Ancak önümüzdeki dönemde sektörün gideceği yol olduğu belirtiliyor. Sektörde son iki yılda yapılan düzenlemeler ve yapılan işbirlikleri de bu beklentide çok etkili. Çünkü bu düzenlemeler sektörün ekonomide etkinliğini artıracak nitelikte. KOBİ’ler için büyük önem taşıyan faktoring firmalarının Eximbank kanalıyla Merkez Bankası Reeskont Kredileri’ne anlaşmasına yönelik düzenleme oldukça önemli bir gelişme oldu. Son düzenleme ile ihracat kredi sigortasına sahip firmalar poliçelerini teminat gösterip faktoring şirketlerinden finansman sağlayabilecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.