Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu'nun 13 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından kurulan Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'nin 22 Ekim 2013 Salı günü saat 14.00'te Grand Hyatt İstanbul'da yapıldı. Böylece bankacılık dışı finansal kuruluşlar, tek çatı altına toplanarak 50 milyar TL büyüklüğünde bir finansman gücü oluşturdu.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'ni I. Genel Kurul'u Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği Geçici Yönetim Kurulu Eş Başkanları Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar, Faktoring Derneği Başkanı N. Zafer Ataman ve Finansman Şirketleri Derneği (TÜFİDER) Başkanı Nilüfer Günhan'ın yaptığı açılış konuşmaları ile başladı.
Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar: "Üç sektör kamusal bir yapı olan Birlik çatısı altında birleşti"
Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı Bülent Taşar Türkiye'de hiçbir sektörde görülmeyen şekilde, farklı kurumların bir çatı altında toplanarak ortak güç oluşturduğu Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'nin ilk genel kurulunun gerçekleştiriyor olmaktan duyduğu heyecanı ifade ederek "6361 Nolu yasanın getirdiği birlik olmak sürecinde bu üç güzide sektörümüze bir birlik çatısı altında toplanma görevi verildi. Bunu çok başarılı bir şekilde yapacağımıza eminim." dedi.
Taşar, "Bu süreç, aslında yaşanırken de öğrenilecek bir süreç çünkü sektörlerimiz yıllarca ayrı çatılar altında, dernek çatısı altında bunu yaptı. Şimdi daha büyük bir çatı altında, daha kamusal olan Birlik çatısı altında bir araya geleceğiz. Birbirinden farklı görünen bu tür kurumlar, aslında güven ve uyum müessesesi altında beraber çalışırsa çok büyük sinerji yaratabilirler ve ben bu Birlik'te bunun olacağından eminim." dedi. Kişisel olarak uzun yıllar leasing sektörü içinde keyifle çok fazla zaman ve emek harcadığını dile getiren Taşar, bu sürecin dışında, sektörel bazda ve Birlik bazında sürecin dışında kalma kararı aldığını da konuşmasında paylaştı.
Faktoring Derneği Başkanı N. Zafer Ataman : "Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği, aktif fonlaması ile Türkiye'de finans sektörünü temsil eden önemli bir birlik olmalı"
Faktoring Derneği Başkanı N. Zafer Ataman ise üç sektörün 2012 Aralık ayında çıkan kanunla Birlik çatısı altında bir araya geldiğini hatırlatarak "Yaklaşık 6 aylık süreçte Birlik yapılanması amacıyla yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne geldik. Bu Birlik güç yaratmalı, Türkiye'de Bankalar Birliği'nden sonra
finans sektörünü temsil eden önemli bir birlik olmalı." dedi.
Ataman ayrıca "Bu sürecin içerisinde, Sayın Taşar'ın da ifade ettiği gibi esasında bir "aktif fonlaması şirketler topluluğu"nu oluşturuyoruz, fonlama süresi ve yapısı çok geniş bir alana yayılıyoruz. Yan yana durarak ve beraber çalışarak birbirimizden çok şey öğreneceğimize inanıyorum. Birliğin çok ciddi bir görevinin olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de ekonominin küçük ölçekli firmalarla yürüdüğünü de öngörürsek aktifleri fonlayan bu sektörlerin birleşmesiyle oluşacak bilgiyi, Birliğin Hükümet organlarına daha etkin aktarabileceğine inanıyorum. "dedi.
Finansman Şirketleri Derneği Başkanı Nilüfer Günhan: "Bu güç birliği, sesimizi tek elden ve daha güçlü, daha etkin şekilde duyurmamızı sağlayacak"
Genel Kurulun tüm sektörler için hayırlı olmasını dileyerek açılış konuşmasına başlayan Finansman Şirketleri Derneği Başkanı Nilüfer Günhan, "Toplam on üç şirketten oluşan Finansman Şirketleri sektörü olarak böyle bir güç birliğine en çok biz ihtiyaç duyuyorduk. Biz aslında kendimizi tanıtmak, sesimizi duyurmak için 2002 yılında Finansman Şirketleri Derneği'ni kurduk. Bu dernek içinde de çok uyumlu, gerçekten demokratik, büyük küçük şirket ayrımı yapmadan, aktif boyutu vesairesine bakmadan çok medeni bir şekilde tartışarak, görüşerek kararlar aldık. Ancak gene sektör olarak bugüne kadar çok fazla tanınmadık birçok kanunda unutulduk. Güç birliği oluşturan Birlik yapısının hem sektörümüze, hem üyelerimize hem de finansal sisteme hayırlı olmasını diliyorum. Bu güç birliği, sesimizi tek elden ve daha güçlü, daha etkin bir sesle duyurmamızı sağlayacak." dedi.
Birlik Yönetim ve Temsil Kurulları Seçildi
Açılış konuşmalarının ardından Divan Kurulunun oluşturulduğu Genel Kurulda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yönetim organlarının seçimine geçildi.
Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'nin Yönetim Kurulu oluşturuluncaya kadar sektör derneklerinin başkanları ile her bir sektör derneği yönetim kurulunun kendi arasından ayrı ayrı seçtiği 4 üye olmak üzere toplam 15 üyeden oluşan Geçici Yönetim Kurulu görev yapmıştı.
I. Genel Kurul'da, her sektörün ayrı ayrı seçtiği 5'er kişi toplam 15 üye Birlik Yönetim Kurulu'nu oluştururken aynı seçimde en yüksek oyu alan altıncı ve yedinci üyeler de ayrıca Sektör Temsil Kurullarını oluşturdu.
Buna göre Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği'nin ilk Genel Kurul Toplantısı sonucunda 2013 -2016 dönemi için Yönetim Kurulu ve Sektör Temsil Kurulu Üyeliklerine şu isimler seçildi:
Yönetim Kurulu Üyeliklerine:
AK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
BURGAN FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
GARANTİ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
YAPI KREDİ FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
DENİZ FAKTORING A.Ş.
DEVİR FAKTORİNG A.Ş.
FİBA FAKTORİNG A.Ş.
STRATEJİ FAKTORİNG A.Ş.
TEB FAKTORİNG A.Ş.
ALJ FİNANSMAN A.Ş.
KOÇ FİNANSMAN A.Ş.
MAN FINANCIAL SERVICES TÜKETİCİ FİNANSMANI AŞ.
MERCEDES-BENZ FİNANSMAN TÜRK A.Ş.
VOLKSWAGEN DOĞUŞ TÜKETİCİ FİNANSMANI AŞ.
Finansal Kiralama Sektör Temsil Kurulu
ALTERNATİF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
İŞ GENEL FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.
Faktoring Sektör Temsil Kurulu
İŞ FAKTORING A.Ş.
YAPI KREDİ FAKTORİNG A.Ş.
Finansman Şirketleri Temsil Kurulu
KOÇ FIAT KREDİ TÜKETİCİ FİNANSMANI AŞ.
TEB TÜKETİCİ FİNANSMANI A.Ş.
Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı ise yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında belirlenecek olup, Birlik Statüsüne göre görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olacak.
Serbest piyasa ekonomisi ve tam rekabet ilkeleri çerçevesinde, sektörlerin düzenleme ilke ve kuralları doğrultusunda şirketlerin hak ve menfaatlerini savunmak, sektörlerin büyümesi, sağlıklı olarak çalışması, ilgili mesleklerin gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması amacıyla çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Finansal Kiralama, Faktoring ve Tüketici Finansmanı Birliği, Türkiye'de
Finans sektörü içerisinde önemli bir yere sahip
banka dışı finansal şirketleri bir araya getiriyor. 2012'de yüzde 14 büyüyerek aktif toplamı 50 milyar 32 milyon liraya ulaşan
banka dışı finansal şirketlerin Yasa ile tek çatı altında toplanmasının hem üç sektör için kaldıraç etkisi yaratmaya devam edeceğine hem de 2023 hedeflerinde ülke ekonomisinin gelişimine destekleyeceği düşünülüyor.