Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Faize hassas kesim için sigortacılığa yeni düzen geliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) katılım esaslı sigortacılıkla ilgili yeni yönetmelik taslağını hazırladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın önceki gün Cumhurbaşkanlığı'na sunulduğunu söylediği taslak çalışmayı Sabah’tan Dilek Güngör köşesine taşıdı. Yönetmelik taslağıyla, ayrı tüzel kişilikle katılım esaslı sigorta şirketleri kurulmasının önü açılacak. Normal sigorta şirketi olup, içinde katılım esaslı sigorta da satan firmalara geçiş süresi verilecek. Şirketler 2021 yılının sonuna kadar katılım esaslı faaliyetlerini ayrı bir firma üzerinden yapabilecek.
Katılım esaslı sigorta şirketleri bünyelerinde sadece dinen meşru olan konuları sigortalayacak. TARSİM, DASK, Güvence Hesabı, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, Türk Re havuzları da kapsama alınarak katılım finans konusunda bir ekosistem yaratılacak. Yeni taslakla, 2017'de yayımlanan yönetmelikteki Malezya modeli yerine Türkiye modeli esas alınacak.
Katılım sigortacılığında faaliyet gösteren şirketler bünyelerinde danışma komitesi oluşturacak. Şirketin sunacağı ürün ve hizmetler ile düzenlenecek form, sözleşme, poliçe ve bilgilendirme metinleri danışma komitesinin onayına tabi olacak. Danışma komitesince uygun görülmeyen ürün ve hizmetler satılamayacak, konu ve riskler teminat altına alınamayacak ve bu konu ve risklerden fayda temin edilemeyecek. Danışma komitesi asgari üç üyeden oluşacak. Üyeler azami üç yıl görev yapacak. Danışma komitesi üyelerinin asgari üçte ikisi, İslami ilimler veya dengi alanlarda en az lisans düzeyinde öğrenim görmüş kişiler arasından seçilecek. Danışma komitesi faaliyetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi için de katılım uyum birimi oluşturulacak. Katılım uyum birimi genel müdüre bağlı olarak görev yapacak.
Hâlihazırda pencere usulüyle (normal sigorta şirketi içinde katılım esaslı ürünler satan firmalar) faaliyet gösteren sigorta şirketlerine 31 Aralık 2021 tarihine kadar süre verilecek. Tek işi katılım esaslı sigortacılık olmayan şirketler, bu süreye kadar aksiyon almazsa, ellerindeki katılım esaslı sigorta portföyü diğer sigorta şirketlerine devredilecek. Türkiye'de 6 tane pencere usulüyle çalışan katılım esaslı sigorta şirketi bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye Hayat Emeklilik, Groupama Sigorta, Doğa Sigorta, Unico sigorta ve HDİ bulunuyor.
Sigorta şirketleri ilk pandemi sınavını veriyor
Acemoğlu: Türkiye'de banka ve şirketlerin bilançoları kötü durumda
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.