Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez kamuoyuna duyurduğu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak katılım bankasının bu yıl içerisinde aktif hale getirilmesi ve altı şube açılması planlanıyor. Şubeler ilk etepta Ankara, İstanbul ve İzmir’de açılacak. Bankanın ismi henüz netlik kazanmazken vakfedenler ve vakıf müessesi adına ‘vakıf’ isminden istifade edilmesi planlanıyor. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, “Faiz konusunda hassas olan insanlarımız vakıf isminden dolayı faizli bir sistem olmasına rağmen Vakıf Bankası’na getirip vadesiz hesapta parasını tutuyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu ihtiyaca cevap verecek mahiyette bir katılım bankası kurmaması çok büyük bir sorumluktu, o sorumluluktan kurtarıyoruz” dedi.
SÜREÇ HIZLI ŞEKİLDE İLERLİYOR
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, kurulacak katılım bankasına ilişkin çalışmaları Yeni Şafak’a değerlendirdi. Ziraat, Halk ve Vakıflar Bankası’nın katılım bankası kurmasına yönelik geçtiğimiz yıl bir çalışma başlatıldığını anımsatan Ertem, kendilerinin de başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Ertem, “Bu süreç tam başlatılmıştı ki, Cumhurbaşkanımız'ın talimatı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki hisseleriyle katılım bankası kurulması fikri hayata geçirildi. O talimatı aldıktan sonra biz hızlı bir şekilde süreci başlattık. Süreçle alakalı BDDK’ya müracatlarımızı yaptık" dedi.
İSİM NETLİK KAZANMADI AMA ‘VAKIF’ İSMİ YAŞATILACAK
Vakfın isminin netlik kazanmadığını açıklayan Ertem, verilecek isimde ‘vakıf’ kelimesinin yer alması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ertem, “Çünkü ‘vakıf’ kelimesinin bizim insanımız nezdinde bir sempatisi var. Vakfedenler adına, o vakıf müessesi adına ‘vakıf’ kelimesinden istifade etmek istiyoruz. Hatta o ismi yaşatmanın da bir sorumluluk bir mesuliyet olduğunu da düşünüyoruz. Katılım bankalarını biliyorsunuz hepsinde isim ve devamında katılım bankası ifadesi geliyor. Kurulacak bankaya da ‘Vakıf Katılım Bankası’ diyeceğiz ya da... Yani ‘vakıf’ ve ‘katılım bankası’ ifadeleri verilecek isimde yer alacak” diye konuştu. Ertem, katılım bankası ile
faiz hassasiyeti olan vatandaşların ihtiyacına cevap verileceğini ifade etti.
Devir sürecini durduruyoruz
Vakıflar Bankası’ndan yavaş yavaş çıkarak ağırlığın katılıma verileceğini söyleyen Ertem, “Çıkışın nasıl olacağına daha sonra karar verilecek. Yani hazineye mi hisselerimizi devrederiz yoksa halka arz suretinde mi satılır henüz planlanmış değil. Hisselerinin Hazine'ye devrine ilişkin Ertem, “O yasa tasarısındaki bizimle ilgili olan maddeleri geri çekiyoruz. Yani şu aşamada hazineye devir ile ilgili süreci durduruyoruz” dedi.
Hedef bu yıl 'katılım'da 6 şube açmak
Talebin olumu karşılanması sonrasında işleyecek süreci Ertem şöyle anlattı: “Bizim düşüncemiz bu yıl içerisinde genel müdürlüğü kurmak, işler hale getirmek ve aynı zamanda altı tane daha şube açmak. İlk etepta Ankara, İstanbul, İzmir’de şubeler açılacak. Zaten
finans sektörünün asıl ağırlıklı olduğu şehirler buralar. Dışarıdan fon akışının daha üst seviyede olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Bir adım daha önde olacak
Kurulacak katılım bankasının bir adım önde olacağını belirten Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, hem kamu gücü cazibesinin, hem de vakıf isiminin kullanılacağını belirtti. Bu kadar sermeyeye sahip başka bir katılım bankası olmadığını söyleyen Ertem, “Kısa sürede çok üs seviyeye sahip bir katılım bankası oluşturacağız. Körfezdeki, İran’daki ve Uzak Doğu’daki yaygın olan faizsiz bankacılık sisteminde isim sahibi bir
banka olacağını umut ediyoruz” açıklamasında bulundu.
5 yıl ödemesiz kredi
Vakfılar Bankası’nın hissesinin yüzde 58.5'inin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün olduğunu ifade eden Ertem, Vakıflar Bankası’nın Osmanlı sermayesi ile, Osmanlı vakıflarının elde ettiği gelirlerle kurulduğunu söyledi. "Temeli vakıf katılım bankasına, yani faizsiz bir bankacılık sistemine yönlendirmek istiyoruz” diyen Ertem, şöyle devam etti: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yapılan müracatla bilikte biz aynı zamanda sermayenin yani katılım bankasının ilk sermeyesinin kendi kaynaklarımızdan değil dışarından kredi kulanılarak yapılması noktasında çalışma da başlattık. İslam Kalkınma Bankası’ndan bu anlamda bir kredi temini ile ilgili müracatımızı da yaptık. Onlar da geldiler Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü hem de Vakıflar Bankası’nı incelediler. Tahmin ediyorum ki Martta yapılacak İslam Kalkınma Bankası yönetim kurulu toplantısında bizim bu talebimiz olumlu karşılanack ve 5 yıl ödemesiz bu kredi ile vakıfların kuracağı katılım bankasını tesis edeceğiz.”