Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Faizlerin aşağıya çekilmesi tartışmaları devam ederken, bankaların kredi vermekte isteksiz davranmaları ve verilmiş kredileri geri çağırmaları gündeme geldi.
Bankacılarla toplantılar yapılıyor. Bankaların kredi faizlerini aşağıya çekmeleri, müşterilerine vade uzatmada ve kredi yenilemede kolaylık göstermeleri, kredi imkanlarını genişletmeleri bekleniyor.
Bankacılık sistemimizde kamu bankaları, özel sermayeli bankalar ve yabancı sermayeli bankalar, üçte birer paya sahip.
Açık anlatımla isteklerin muhatabı 3 farklı sermaye grubu.
Bu üç farklı sermaye grubundan kamunun sahip olduğu 3 banka, hükümetin politikalarına öncülük etme ve örnek teşkil etme imkanına sahip.
Bankacılık kesiminde, mevduat toplayarak kredi veren kamu sermayeli 3, özel sermayeli 9, yabancı sermayeli 15 bankamız var. 6 Yabancı bankanın Türkiye’deki şubeleri de mevduat topluyor, kredi veriyor.
Ayrıca kamu sermayeli 3, özel sermayeli 6, yabancı sermayeli 4 kalkınma ve yatırım bankası uzun vadeli projeleri kredilendiriyor.
BDDK verilerine göre, bankalarımızın topladığı mevduat 1 trilyon 341 milyar TL Kullandırdıkları kredi 1 trilyon 623 milyar TL.
2015 yılı sonunda, 2016 yılı Eylül ayı sonuna kadarki dönemde bankalardaki mevduat 95 milyar TL artarken, banka kredileri 126 milyar TL artmış durumda.
Bankalarımızın ana kredi kaynağı mevduat. Bankalarımız mevduat kaynağına, öz sermayelerini, Merkez Bankası’ndan aldıkları TL kaynağı ve yurtdışından dövizle borçlanarak getirdikleri paraları ekleyerek, mevduat rakamının üzerinde kredileme yapabiliyorlar.
Bankaların kredi faizini, topladıkları mevduatın maliyeti ile içeriden ve yurtdışından temin ettikleri finansman desteğinin maliyeti belirliyor.
Kredi faizinin aşağıya çekilmesi, mevduat faizinin aşağıya çekilmesine, özellikle yurtdışından temin edilen finansman desteğinin maliyetinin aşağıya çekilmesine bağlı.
BDDK’nın verilerine göre, mevduatın yüzde 32’sini kamu sermayeli 3 bankamız, yüzde 38’ini özel sermayeli bankalar, yüzde 25’ini yabancı sermayeli bankalar topluyor.
Toplam kredide 3 kamu sermayeli bankanın payı yüzde 30, özel bankaların payı yüzde 36, yabancı bankaların payı yüzde 24 oranında.
Gene BDDK’nın verilerine göre, bankaların toplam kredilerinin yüzde 73’ü kurumsal, yüzde 27’si bireysel krediler.
Kurumsal kredilerde ödememe oranı yüzde 2.7, bireysel kredilerde yüzde 4.3 oranında. Bireysel kredilerde; kredi kartlarında ödememe oranı yüzde 7.4, ihtiyaç kredilerinde yüzde 5.7 oranına yükseliyor.
Mevduatın çok üzerinde kredilendirme şart..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.