Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın (TCMB) referandumun hemen ardından 26 Nisan'da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantlarında faizleri sabit tutması beklenirken; geç likidite penceresinde (GLP) azınlık olarak faiz artış beklentileri yer alıyor.
Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.
TCMB likidite sıkılaştırması çerçevesinde ocak ortasından bu yana piyasaya sağladığı likiditeyi kısarak TL'nin maliyetini artırırken, son dönemde likiditeyi sıkılaştırma adımlarını daha da kuvvetlendirdi. Bu çerçevede TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden atılan adımlarla yüzde 11.50'ye yükseldi.
300 baz puanın üzerinde
Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde ocak ayına göre artış 300 baz puanın üzerinde ve bu adım piyasada ciddi bir sıkılaştırma olarak nitelendiriliyor. Ancak bankacılar enflasyondaki yükselişin oldukça kuvvetli olduğuna da dikkat çekiyorlar.
Tüketici fiyatları enflasyonu ise bu dönemde sert bir şekilde yukarı yönlü seyir izliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, şubatta yüzde 10.13 olan yıllık artış Mart ayında Ekim 2008'den beri en yüksek seviye olan yüzde 11.29'e yükseldi.
İyileşme görülene kadar sıkı duruş sürdürülecek
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise dün ABD'de düzenlenen Uluslararası Para Fonu/Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında JP Morgan yatırımcı toplantısında yaptığı sunumda enflasyonun nisan ayında tepe noktasını gördükten sonra kademeli gerileyeceğini, para politikasında sıkı duruşun enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sürdürüleceğini söyledi.
TCMB enflasyonda iyileşme görene kadar sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğini açık bir şekilde dile getirirken enflasyondaki yükselişin henüz durmamış olması TCMB'den yeni adım beklentilerini zaman zaman beraberinde getiriyor.
TCMB politika faizini yüzde 8, Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken; koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 11.75 seviyesinde bulunuyor.
Korkaklar ve koltuk sevdalıları ekonomiyi yönetemez cesur ve onurlu olmak lazım bu iş tayyip korkusuyla yapılırsa işte böyle olur ekonomi dinamiklerine ve gerigine bakılır başkalariniñ ağzına bakarak ekonomi yönetilemez yönetilemez
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.