Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamu bankaları konut kredi faizlerinde indirime gitti. Ancak bu durum bir yandan oluşacak talep sonrası konut fiyatlarında yeni bir zam korkusuna neden olurken diğer yandan satılık ev fiyatlarının geldiği seviye düşünüldüğünde ‘düşen faizler gerçekten ihtiyacı olanlara bir fayda sağlar mı’ sorusunu akıllara getirdi.
Sözcü'den Gamzel Bal haberine göre, İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Talep oluşunca fiyatlar ciddi şekilde yükseliyor ve faizin düşmesi zamlanan fiyatlar karşısında çok da etkili olmuyor. Faiz düştü konut fiyatı arttı, bunun bir faydası olmaz” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise, yapılan son faiz indirimlerinin evi olmayan orta sınıf yerine, konut yatırımı yapacaklar için bir fayda sağlayabileceğini söyledi.
Gürsel, “Faizler düşse de satılık ev fiyatlarının geldiği seviyeden sonra ‘alıp kendim oturacağım’ diyen orta sınıf kolay kolay alamaz bu evleri. Düşürülen faiz oranları etkili olmaz bu insanlar için” diye konuştu.
Kamu bankaları konut kredi faizlerini indirdi
SON BİR YILLIK ZAM YÜZDE 43’Ü AŞTI
BETAM raporuna göre, satılık ev fiyatlarındaki artış 2021 Eylül itibarıyla son bir yılda Ankara’da yüzde 35’i bulmuş, İzmir’de yüzde 39,7’i, İstanbul’da ise yüzde 43’ü aşmıştı.
Kamuda 1 milyon altı 120 ay vadeli konut kredi faizi ise yüzde 1.37-1.38 seviyelerindeydi.
Bugün yapılan bir açıklama ile Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi Faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gittiğini duyurdu.
Konut kredileri faiz oranlarında 26 Ekim 2021’den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29; 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlamaya karar verildi.
2020 yaz aylarında da iç tüketimi canlandırmak için yine kamu bankalarınca verilen ucuz krediler aracılığıyla hem konutta hem taşıtta ciddi zamlar meydana gelmiş, o dönem ülke genelinde ortalama yüzde 30 zamlanan konut fiyatlarından sonra aylık 0.64 faizli konut kredisi de avantajlı olmaktan çıkmıştı.
‘FAİZDEN SAĞLANACAK FAYDA MÜTEAHHİDE GİDİYOR’
Konutta faiz indirim kararını değerlendiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, faiz indirimlerinin vatandaşın ödeme kabiliyetini artıran faydalı bir durum yarattığını ancak son dönemde düşen faiz oranlarının beraberinde yüklü zamlar getirerek vatandaş için avantaj olmaktan çıktığına vurgu yaptı ve şöyle konuştu:
Konut faizlerinin düşürülmesi vatandaşın istediği bir şeydi. Bu uygulamaların vatandaşa her zaman bir faydası olur. Ama son dönemde tam tersi oluyor. Talep oluşunca fiyatlar ciddi şekilde yükseliyor ve faizin düşmesi zamlanan fiyatlar karşısında çok da etkili olmuyor. Faizden elde edilecek fayda, müteahhide ya da konut sahibine gidiyor.
‘KONUT FİYATLARI DA UYGUN OLSUN Kİ İŞE YARASIN’
Düşürülen faiz oranlarıyla birlikte satılık konut fiyatlarının da uygun olması gerektiğine dikkat çeken Aşa, “Hem faiz oranı hem konut fiyatları aynı anda uygun olması lazım ki tüketicinin işine yarasın” değerlendirmesinde bulundu.
Aşa’nın aktardığına göre, konutta oluşacak zamlara yönelik bir oran vermek için henüz erken.
“Önce oluşacak talebi bir görelim, ona göre fiyatlarda oluşacak zam da belli olacaktır” diyen Aşa, şöyle devam etti:
İkinci el satılık evlerde stabil bir fiyat politikası uygulanırsa, yani bugünkü fiyatlar muhafaza edilirse talep 20-30 aralığında artabilir. Ancak fiyatlar yükselirse talep yüzde 10’u geçmez.
‘EVİ OLMAYAN ORTA SINIF KOLAY KOLAY ALAMAZ’
Prof. Dr. Gürsel ise, yapılan son faiz indirimlerinin evi olmayan orta sınıf yerine, konut yatırımı yapacaklar için bir fayda sağlayabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Gürsel, “Mevcut fiyatlardan sonra ‘alıp kendim oturacağım’ diyen orta sınıf kolay kolay alamaz bu evleri. Düşürülen faiz oranları da etkili olmaz bu insanlar için” dedi.
Gürsel, halihazırda birikmiş mevduatı olan, satılık eve yatırım yapıp kiraya vermek isteyenlerin son faiz indirimiyle birlikte yatırım talebi oluşturabileceğini aktardı.
‘ANA PARA ÖDEMESİ O KADAR YÜKSELDİ Kİ…’
2020 yaz aylarında da iç tüketimin canlandırılması amacıyla verilen ucuz krediler aracılığıyla, özellikle sıfır ve müstakil evlerdeki zam oranı bazı bölgelerde yüzde 100’ü bulmuştu.
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, o dönem yapılan faiz indirimlerinin fiyatları bu kadar artırmasının nedeninin ‘birikmiş talep’ olduğunu söylüyor.
“Birikmiş bir talep vardı şimdi ne kadar var çok şüpheli” diyen Gürsel, şöyle devam etti:
O dönem satılık ev fiyatları da düşüktü. Şu an çok ciddi artmış durumda. Faiz oranları düşürülse de sonuçta ödeyeceksin ve ana para o kadar yükseldi ki orta sınıf bunu ödeyebilir mi ciddi bir sorun.
İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
Öte yandan, konutta söz konusu faiz indirimleri gelmeden önce de yüksek kur nedeniyle sürekli artan inşaat maliyetlerinin satılık ev fiyatlarını artırması beklentisi vardı.
TÜİK’in açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi, 2021 Ağustosta aylık yüzde 0,93 artarken yıllıkta yüzde 42,13 yükseldi. Haziranda yıllık yüzde 42,9 ile rekor kıran inşaat maliyetleri, temmuzda yüzde 44,76’lık artışla rekor tazelemişti.
50 M2 YE KADAR KONUTLARIN EMLAK ALIM SATIM VERGİSİ BİNDE 20 DEN BİNDE 2 YE, 50-60 M2 ARASINDA OLANLARIN BİNDE 3 E , 60-70 ARASI BİNDE 4 E, 70-80 ARASI BINDE 5 E, 80 100 ARASI BINDE 10 A,100-120 ARASI 20 YE, DÜSÜRÜLÜR 120-150 METRE KARE OLANLAR YÜZDE 50 YE, 150 VE ÜZERİ OLANLARIN EMLAK ALIM VERGİSİ YUZDE 90 SEVİYESİNE YÜKSELTİLİR İSE DAHA COK SAYIDA KÜÇÜK KONUT YAPILIR DÜŞÜK GELIRLI OLANLARIN KONUT SAHİBİ OLMA ŞANSLARI ARTAR DAHA FAZLA SAYIDA KONUT EL DEĞİŞTİRECEĞİNDEN DEVLETİN DE VERGİ GELİRLERİ ARTAR HER KES MUTLU OLUR
Daire almayı bırak, hayal bile edemiyoruz artık ,bu saatten sonra zor,bu hükümett gitmedikten sonra pazarcılar bile mütahit olmuş.
hu.hyani yabancı au komşu gozün aydın yabancının parası düşüyor .bizim don düşüyor yabancı aşkından buradan yakalım alevi
Demekki bu ulkedeki laz müteahhitler ustun irk bu kadar korunduguna gore
Ne düşmesi maliyetler arttı diyip en az yüzde 20 zam gelir.Konut kredisi 0.64 vs olursa %40zam gelir.Hayallerden uyanın artık
hükümet millette ev degil don alacak para bile bırakmadı alım gücü kalmadı .TL ERİDİKÇE ERİYOR BATIYORUZ.
Son 2 senedir Inşaat girdi maliyetleri artmış zaten baya (demir ve çimento neredeyse 2 kat artmış, diğer çoğu malzeme de %40 in uzerinde artmış haliyle) Yani çoğu inşaat malzemesine zam gelmiş. Bu son durumu gozden geçirirsek maliyet artışları haliyle 2 yıl onceki 250 bin lira olan evin fiyatinin bugün 450-550bin lira aralığına doğru yukarı taşımış durumda. Yeni projeler hep yeni guncel fiyatlar ile yapılacağından faizlerin düşmesi tabiiki de inşaat gayrimenkul satışlarını biraz canlandırır(arttırır) haliyle ama inşaat maliyetleri düşmediği için fiyatlarda fazla indirim olacağını sanmıyorum.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.