Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi yönetiminin bir dizi sıkılaşma adımı ile frene bastığı kredilerde büyüme ivmesi hız kesmiyor. 10 Haziran haftasında ticari krediler 50.5 milyar TL, tüketici kredileri ise 16.4 milyar TL artış gösterdi. Böylece toplam TL krediler haftalık bazda 66.9 milyar TL artarak 3 trilyon 729 milyar TL olarak gerçekleşti. Veriler tüketici kredilerinde 10 Haziran itibarıyla büyüme hızının yüzde 60'ı aştığını gösterdi. Ticari krediler tarafında ise büyüme hızı yüzde 50 seviyesine çıktı.
Ticari kredi de hız kesmedi
Geride bıraktığımız hafta, ekonomi yönetiminden tüketici kredilerine gelen sert tedbirler ile kredi rakamlarında önümüzdeki haftalarda ciddi bir yavaşlama amaçlanıyor. Ancak nisan sonunda ticari kredilere yönelik atılan makro ihtiyati adımların etkisinin sınırlı kaldığı gözleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 10 Haziran haftası itibarıyla yıllık bazda parite etkisinden arındırılmış kredi büyümesinin 13 haftalık hareketli ortalaması yüzde 56.3'e yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 60.5'e, TL ticari kredi büyümesi ise yüzde 49.9'a artış gösterdi.
Artışı durdurmak için vadeler kısaltıldı
BDDK eylülde 50 bin TL üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indirmişti. Geçen hafta ise 100 bin TL olarak yeni bir sınır tanımlandı ve vade 24 aydan 12 aya indirildi. Merkez Bankası, nisan sonunda hızla artan ticari kredileri frenlemek için yüzde 25’e varan oranlarda zorunlu karşılık yükü getirmiş, hemen ardından BDDK da sermaye
yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığını artırmıştı.
Faizlerdeki artışa rağmen kredilerde talep sürekli artıyor
Verilere göre, tüketici kredileri geçen yıla göre 190 milyar TL artışla 890.3 milyar liraya çıktı. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları da yıllık 109.2 milyar TL artarak 269.3 milyar TL oldu. TL ticari kredi hacmi ise 985.8 milyar TL yükselişle 2.5 trilyon TL’ye çıktı. Bu süreçte faizler de yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre geçen hafta bireysel kredilerde ortalama faiz yüzde 30.7'ye yükseldi ve geçen yıla göre 7.3 puan artış kaydetti. Ticari kredi faizleri ise yüzde 24.9'a yükselerek, geçen yıla göre 4.6 puan artış kaydetti. (Mehtap Özcan Ertürk - Sözcü)
BDDK'dan bireysel kredilere fren!
BDDK'dan 6 tasarruf finansman şirketine faaliyet izni
BDDK'ya 2021'de 200 bine yakın şikayet geldi
Bu durum özetle krediyle yaşayan vatandaş kredi ile işini döndüren esnaf bir an önce krediler yasaklanmalı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.