<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz ülkeyi kemiren bir hastalık----

Faiz ülkeyi kemiren bir hastalık

Faiz ülkeyi kemiren bir hastalık
30 Nisan 2013 - 14:56 www.finansingundemi.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, faizin bir ülkeyi kemiren önemli bir hastalık olduğunu söyledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Atatürk Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Sermaye Piyasaları' konulu söyleşiye katıldı. Burada öğrencilerin sorularını cevaplayan SPK Başkanı, ekonomik gidişatla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kamunun borçtan arındığına değinen Ertaş, firmaların sermaye piyasalarını yeterince kullanmadığından dert yandı. Faizin ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Ertaş, "Faiz ülkeyi kemiren önemli bir hastalıktır. Cari dengenizin, bütçe dengenizin sağlıklı olması lazım, aksi takdirde kredi verenler size düşük faizli para vermiyor. Son 10 yılda bu konuda olumluyuz." ifadesini kullandı.
Para basarak ekonomik krizi çözmenin mümkün olmadığını ifade eden Ertaş, "Dünya yüzde 3,6 büyürken Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 10 yılda 1,7 büyüme gerçekleştirmiş ve dünya ortalamasının altında kalmıştır. ABD, 5 yıldır ekonomik krizlerle uğraşsa da toparlama ümidi vermektedir. Euro bölgesi son 10 yılda yüzde 1 büyürken son iki yılda eksiye düştü. Çin, Brezilya, Hindistan'da büyüme oranı yüzde 7'ler civarında. Petrol fiyatları 2000'li yılların başında 25 dolar iken şu anda 105 dolar civarında." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin milli gelirini son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttırdığı bilgisini veren Ertaş, "Kişi başına gelir 3 bin dolardan 10 bin 437 dolara ulaştı. Son 10 yıldaki gelişme olumlu bir gelişme. İthalat ve ihracatta da paralel gelişmeler görüyoruz. İşsizlik oranı yüzde 8. Yunanistan'da bu oran yüzde 25, Avrupa Birliği'nde yüzde 12, İspanya'da yüzde 27 civarında." dedi. Sermaye piyasalarının ekonomiye birçok faydası olduğunu anlatan Ertaş, "Tasarrufların artırılması temel kaynaktır. Bunun yanı sıra küçük tasarrufları bir araya getirip büyük yatırımların finansmanına katkı sağlamak da ekonomiye katkılarını gösterir." diye konuştu.
İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Mehmet Suphi Orhan, SPK Başkanı Ertaş'a oltu taşından tespih hediye etti. Söyleşiye AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muaammer Yaylalı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemirgen30 Nisan 2013 16:10

    SPK başkanının açıklamasına göre bankada parası olanlar ve faiz geliri elde edenler kemirgen oluyor. Bu çok ayıp... Kardeşim bu insanlar zorla mı devlete borç veriyor? Denk bütçe yap - borç alma !... Para sahipleri bankalardan paralarını çekmeye başlarsa ne olur ? SPK ne iş yapar? Ticaret nasıl gelişir.... Başbakan dahil para sahiplerine vuruyor da vuruyor ....