Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir kez daha görüyoruz, ekonomide emir demiri kesmiyor. Faiz; “düşmeli” denildikçe, “düşürülmeli” denildikçe, lobi kavramı daha çok kullanıldıkça gerilemiyor, hatta son dönemde tersine bir grafik çizerek artıyor.
Son iki ayda, yani şubat ve martta TL ve euro cinsi ticari kredi faizlerinin de, yine TL cinsi ihtiyaç ve taşıt kredisi faizlerinin de; TL, dolar ve euro cinsi mevduat faizlerinin de arttığı gözleniyor.
Gerileme de yok değil. Bu iki ayda dolar cinsi ticari kredi faizleri ile konut kredisi faizlerinde gerileme söz konusu oldu.
Faiz niye “söz dinlemiyor”?
Aslında faizin ne olduğunda uzlaşabilsek, bu sorunun yanıtı kendiliğinden ortaya çıkacak. Faiz, özünde “paranın kirası”dır, değil mi... Nasıl sahip olduğunuz evi kullanmaz ve başkasının kullanımına sunar, bunun karşılığında kira alırsanız, kullanmadığınız parayı da başkasının kullanmasına izin verir, bunun karşılığında kira, yani faiz alırsınız.
Evin kirasını, evinizin bulunduğu konum, evinizin durumu gibi etkenler belirler. Tabii ki kiralık evdeki arz ve talep de en belirleyici unsurdur. Kiranın yıldan yıla değişimini belirleyen en büyük etken de o dönemdeki enfl asyonun ne olduğudur.
Paranın kirası olan faizi ise o paraya ulaşmanın kolaylığı ya da zorluğu, yani miktarı tayin eder; faizin değişme eğiliminin yönünü ise tabii ki yine enflasyon.
Enflasyon son dönemde nasıl seyrediyor, bunu hepimiz biliyoruz. Enflasyonu, şu ayrıntıya dikkat ederek irdelemek gerek. Herhangi bir aydaki, örneğin ocak ayındaki ortalama faiz oranı oluşurken henüz o ayın enflasyonu bilinmiyor. Tüm hesaplar aralıktaki gerçekleşmeye ve ocakta ne olabileceğine dönük tahminlere dayalı olarak yapılıyor. Tabii ki bankaların maliyet ve kar gibi hesapları ayrı.
Faizin daha da artması şaşırtmamalı
Ocak ayındayız ve biliyoruz ki aralık itibariyle yıllık enflasyon yüzde 8.53.
Şubata geliyoruz, artık ocak ayındaki yıllık enflasyonu biliyoruz; bir artış var yüzde 9.22’ye çıkılmış.
Bu kez mart ayındayız, şubat oranları açıklanmış ve oran yüzde 10.13’ü bulmuş.
Nisana gelmiş ve mart sonundaki durumu öğrenmişiz, yıllık oran artık yüzde 11.29 düzeyine ulaşmış.
Yani adım adım artan bir enflasyon var. Paranın kirasını da artırmak gerekiyor, yoksa vatandaş parasını bankalara getirmeyecek. Bankalar ne yapıyor; kaynak yaratmak için önce mevduata daha yüksek faiz ödüyor, sonra da bunu kredi faizine yansıtıyor.
Çok yalın olarak son iki ayda yaşadığımızın özeti bu. Biraz önce de vurguladık; şimdi nisandayız ve enflasyonun daha da yükseldiğini gördür. Dolayısıyla nisan itibariyle faizlerin daha da yukarı gittiğini görmek şaşırtıcı olmayacak.
Bu enflasyona bu faiz normal
Fiyat endekslerindeki gidişat bu yılki enfl asyonu tek hanede tutmanın neredeyse olanaksız olacağını gösteriyor. Enflasyonun yüzde 10-11 arasında gerçekleşmesi beklenen bir yılda paranın kirası olan faizi bu düzeyin altına indirmek, indirmeye çalışmak, tasarruf eden vatandaşa “Paranı bankaya getirme, git harca ya da döviz al, altın al” demekle eş anlamlı sayılır.
Kaldı ki brüt yüzde 10 dolayındaki bir faizden tasarruf sahibinin eline faizden yapılacak kesintiler yüzünden çok daha net faiz geçeceği gerçeği de ortada.
Bankalar da çarkları döndürmek için para bulmak durumunda. Hangi banka eskisi kadar dış krediyle kaynak yaratmaya daha sıcak bakabilir ki! O geçmişte kaldı, çok düşük faizli döviz borçlan, içeride görece yüksek faizle kredi aç. Şimdi o döviz bir anda çok pahalı hale gelebilir. O yüzden bankalar ne yapıp edip yurtiçinde mevduat toplamak, bunun için de faizi çok aşağılara çekmemek durumunda.
Bunun anlamı da açık... İstediğimiz kadar çaba gösterelim; bu yıl ne mevduat faizi çok aşağı gidecek, ne kredi faizi. Ama olur ya enfl asyonu birden çok hızlı bir şekilde aşağı çekebiliriz, o zaman durum değişir tabii ki...
Bunlar, Merkez Bankası’nın oluşturduğu oranlar
Bir gerçeğin altını çizmekte yarar var. Faizin artmakta olduğunu ortaya koyan bu verileri biz derliyor değiliz. Öyle üç beş bankadan oran toplayıp ve bir şekilde ortalama alıp “Faiz şuradan şuraya geldi, bakın artış var” dememiz söz konusu değil, olamaz da zaten.
Aktardıklarımız Merkez Bankası’nın herkese açık verileri. Merkez Bankası bankalardan aldığı oranları kredi ve mevduatın miktarına göre ağırlıklandırarak bir hesaplama yapıyor ve bulduğu değerleri de açıklıyor. Biz de açıklanan bu rakamları derliyor ve sizlere aktarıyoruz.
Dedik ya bu veriler herkese açık. İsteyen girer Merkez Bankası’nın web sayfasına ve kısaltılmış adı EVDS olan Elektronik Veri Dağıtım Sistemi’nden bu verilere ulaşabilir.
Talimat ile faiz düşmediği gibi, Talimatla TCMB rezervleri de artmaz. Biri anlatsın şu başımızdakine. Ama siyasetçi işte ne demek gerekli son nokta siyasetçi...
son 16 yılın en kötü ekonomi yönetimi var şu anda.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.