Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için önemli bir büyüme temposuna ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Türkiye yürüyerek, emekleyerek 2023 hedeflerini yakalayamaz. Bundan dolayı ki Türkiye basabildiği kadar gaza basmalıdır'' dedi.
Çağlayan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyelerinin katıldığı ''Pozitif Ayrışma Gösteren Türkiye Ekonomisinde Yeni Ufuklar'' gündemli toplantıda, Türkiye'nin önemli bir büyüme temposuna ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin 2023 hedefflerine koşarak gitmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, ''Türkiye yürüyerek, emekleyerek 2023 hedeflerini yakalayamaz. Bundan dolayı ki Türkiye basabildiği kadar gaza basmalıdır. 2023'e kadar Türkiye ortalama her yıl yüzde 6'dan büyümek zorunda olan bir ülkedir. Yüzde 6 büyümenin yolu da tekrar ifade ediyorum ekonomiyi daraltıcı politikalar değil, genişletici politikalarla gerçekleşir'' dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin büyüme hızını artırması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Dünya ekonomisin 2012'deki büyüme tahminleri, yakında açıklanacak, yüzde 3,2, gelişmiş ülkelerin büyümesi yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkelerin büyüme rakamı yüzde 5,1. Türkiye'de keşke daha fazla olsaydı. Keşke arkadaşlarımız frene basmak yerine arasıra gaza da bassaydı, daha fazla büyüseydik. Zannediyorum ki yüzde 2,5 civarında bir büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacağız.
Ama Türkiye'nin hakkı minimum yüzde 5'tir. Türkiye ortalama yüzde 6'dan fazla büyüme durumdadır. 2023'te 2 trilyonluk hedefe ulaşmanın yolu ancak buradan geçer. Fren basarak mesafe katedemezsiniz. Mutlak suretle ilerlemek zorundasınız. Gün Türkiye'nin günü. Bunu anlatmaya çalışıyorum.''
FAİZ KONUSUNDA KORKAK DAVRANMAYIN
Türkiye'nin
faiz politikasına ilişkin düşüncelerini de paylaşan Çağlayan, ''Türkiye bir taraftan enflasyonu kontrol altından tutuyor, düşürüyor, bir taraftan reel faizleri sıfıra getiriyor. Bakınız yüzde 7500'lerden, reel faizlerin sıfır olduğu bir dönemdeyiz. Bana göre faizde gidilmesi gereken daha yer var. Bana göre
faiz konusunda korkak davranmanın bir anlamı yok. Türkiye politika faizini daha aşağı çekmeli'' dedi.
Çağlayan, önemli bir teşvik sistemi açıkladıklarını, şimdi bu teşvik sisteminden faydalanacak olan mevcut işletmelerin, yapacağı tesislerin ya da KOBİ'lerin yatırımlarında kaliteli finansman desteğine ihtiyaç olduğunu anlattı.
Böyle bir ortamın olması için maliyetlerin bir noktada düşmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, ''Bu politika, bu faizi belirleyecek olan kurulun da mutlak suretle buna uygun tedbirler alması gerekiyor. Türkiye'nin büyümesinden korkmamak gerekiyor'' dedi.
Türkiye'nin etrafında yaşanan zorluklara rağmen önemli başarılar elde ettiğine dikkati çeken Çağlayan, ki yıl öncesine kadar Türkiye'nin ihracatının yarısını Avrupa'ya yapan bir ülke olduğunu, şu anda Avrupa'nın, Türkiye'nin ihracatı içindeki payının yüzde 38'lere kadar düştüğünü anlattı.
BANKACILAR ŞÜKRETSİN
Toplantıda soruları da yanıtlayan Çağlayan, 2012 Aralık ayı işsizlik oranının yüzde 10,1 olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
'Bir artış var ama bunlar bizim hedeflerimizi etkileyecek bir gelişme değil. Mevsimsel etki olarak değerlendirmek gerekir. Bizim hedefimiz işsizliği yüzde 6-7 seviyesine çekeceğimiz günlerdir. Türkiye diğer ülkelerden farklı, her yıl nüfusumuz 1 milyonun üzerinde artıyor. Bu artış yaşanırken Türkiye'de her yıl iş gücü piyasasına 700 bin kişi, yeni piyasaya giriyor. Türkiye hem mevcut işsizlere hem de yeni istihdamına, yeni iş gücüne iş bulacak. Bunun yolu da büyümeden geçer. Ekonomiyi soğutmaya, frene basmaya kalkarsak balataların kopmaya başlayacağını söylemiştim. 4-5 ay önce söylemiştim bunu. Bunlar bizim moralimizi bozmayacak'' ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan, faizlerin biraz daha düşmesi yönünde çalışmanın olup olmadığı soruya, ''Bu konuda her fırsatta bankaları insafa davet ediyorum. Geçenlerde bilhassa kredi kartlarına ve kredi kartı kullanan müşterilere uygulanan ücretler ve
Faiz konusunda, rekabeti bozacak davranışlarda bulunan bankalar için Rekabet Kurulu'nun oldukça insaflı davrandığını söylemiştim. Bankacılar otursunlar şükretsinler, Rekabet Kurulu'nun iyi bir gününe denk gelmişler. Aksi halde mutlaka yapanların yaptığı cezayı ödemesi gerekiyor'' yanıtını verdi.